Innovatieve ETFs

Elk beleggingsidee wordt tegenwoordig uitgeprobeerd in een ETF-variant. Morningstar zet de meest interessante op een rij.

Samuel Lee 18 augustus, 2011 | 10:26
Facebook Twitter LinkedIn

Exchange-traded funds (ETF) zijn niet langer indextrackers voor Jan Modaal. De sector ondergaat zijn eigen Cambrische explosie, waarbij elk beleggingsidee dat ooit het zonlicht zag, wordt uitgeprobeerd in ETF-formaat. Dat gaat van poging-tot-hedgefondsvarianten tot vehikels die met viervoudige hefboomwerking inzetten op het verschil in ontwikkeling tussen de S&P 500 en de goudprijs.

Vele varianten zullen niet overleven, maar bij diegene die het goed doen, zitten een aantal bijzondere verschijningsvormen. Morningstar heeft een lijst gemaakt van een aantal nieuwere ETFs die een interessante ontwikkeling vormen. Elk ervan vervult behoeften waaraan nooit eerder door ETFs werd voldaan, of misschien door geen enkel vrij toegankelijk beleggingsvehikel. Een waarschuwing: omdat dit vrij nieuwe fondsen zijn, is het handelsvolume beperkt en moeten zij met limietorders worden gekocht en verkocht.

PIMCO Enhanced Short Maturity Strategy ETF
Introductie: 16 november 2009
Beheerd vermogen: USD 1,3 miljard
Gem. 3-maands volume: 157.028
Kostenratio: 0,35 procent
Rendement: 0,89 procent

PIMCO's actief beheerde MINT is bedoeld om liquiditeiten in onder te brengen. Veranderingen in regelgeving zorgen ervoor dat veel geldmarkten op elkaar lijken en brengen lage rendementen op kortlopende schuldeffecten met zich mee. Er is potentieel veel waarde te vinden net voorbij de kunstmatig bepaalde kwaliteits- en looptijdgrenzen en MINT’s brede mandaat probeert deze te benutten.

Denk echter niet dat dit fonds het equivalent is van een spaartegoed. MINT heeft geen gegarandeerd koersniveau. De meeste beleggers zijn waarschijnlijk beter af met een gewone spaarrekening waarop de garantieregeling van de overheid van toepassing is en die misschien meer opbrengt dan het rendement van minder dan 1 procent van MINT. Als u echter alle veilige opties met een hoger rendement gebruikt hebt en het over grote bedragen gaat (dat wil zeggen USD 100.000 of meer), dan kan MINT een aantrekkelijke aanvulling zijn op uw mogelijkheden om liquide middelen onder te brengen.


Cambria Global Tactical ETF
Introductie: 25 oktober 2010
Beheerd vermogen: USD 184,4 miljoen
Gem. 3-maands volume: 122,346
Kostenratio: 0,99 procent

Mebane Faber, bekend van het boek The Ivy Portfolio, beheert één van 's werelds meest succesvolle actieve ETFs, hoewel het fonds met een omvang van USD 184 miljoen een kleine garnaal is. GTAA gebruikt momentummaatstaven zoals voortschrijdende gemiddelden om in- en uitstappunten te bepalen voor een breed scala aan vermogensklassen. Koersgebaseerd momentum wordt vaak afgedaan als hekserij. De winstgevendheid van de strategie is echter verbazingwekkend overtuigend in verschillende vermogensklassen en in de loop van de tijd. The Economist gaat zelfs zover om te stellen dat het een "grote streep trekt door de theorie van de efficiënte markten."

Het ETF is een zinvol product omdat het een mogelijk voordeligere oplossing biedt voor trendvolgende beleggers. De meeste particulieren kunnen hun portefeuilles niet snel wijzigen vanwege provisies, bied/laatspreads en (God verhoede) belastingen op kapitaalwinsten. De ETF-structuur beperkt veel van deze kosten door het proces van creëren en inkopen van aandelen in natura te laten plaatsvinden en door de herbalanceringstransacties uit te besteden aan instellingen. Als u gelooft in momentum, dan kan dit fonds een goede keus voor u zijn.


United States Commodity Index
Introductie: 10 augustus 2010
Beheerd vermogen: USD 487,3 miljoen
Gem. 3-maands volume: 54.402
Kostenratio: 1,24 procent

USCI is een grondstoffenfonds gebaseerd op het werk van Yale-professor K. Geert Rouwenhorst en zijn collega’s. Het probeert momentum en backwardation te benutten als signalen van voorraadkrapte, die volgens de opslagtheorie extra rendement zou moeten voorspellen. Hoewel wetenschappers aardig veel onbruikbare producten hebben gecreëerd, is de staat van dienst van de sector in zijn geheel nog veel slechter. Wij menen dat de zorgvuldig ontwikkelde theoretische ondergrond van het fonds bijdraagt tot betere prestaties dan fondsen van een dubieuzere herkomst, maar er zijn geen garanties.


Credit Suisse Merger Arbitrage Liquid Index
Introductie: 1 oktober 2010
Beheerd vermogen: USD 104,9 miljoen
Gem. 3-maands volume: 33.365
Kostenratio: 0,55 procent

Merger arbitrage is een relatief simpele strategie die ernaar streeft het verschil vast te houden dat vaak bestaat tussen een overnamebod en de marktkoers van de aandelen van een bedrijf dat doelwit is van het bod. De winst op merger arbitrage vormt de beloning voor het optreden als verzekeraar van de aandeelhouders van het doelwit, die hun winst zouden willen vastleggen. Dit is wat alternatieve bèta genoemd wordt en het kan diversificatievoordelen bieden voor een traditionele portefeuille van aandelen en obligaties.

Tot voor kort verliep de belangrijkste toegang tot deze strategie via hedgefondsen, die vaak hefboomwerking gebruiken om hun hoge kosten te rechtvaardigen. Deze strategie is niet voor iedereen geschikt, maar in de veelheid aan nieuwe ETFs is dit een van de weinige die wordt ondersteund door zorgvuldig onderzoek en een doelmatige uitvoering.


ETFs gericht op lage volatiliteit
Vreemd genoeg presteren portefeuilles met een lage volatiliteit ongeveer net zo goed als de markt in zijn geheel, maar met minder risico. Deze constatering geldt niet alleen voor de Amerikaanse markt, maar voor markten wereldwijd. Misschien is het zo dat beleggers met een grote risicobereidheid en beperkte mogelijkheden voor hefboomwerking de meest riskante effecten aankopen, en zodoende de waarde ervan opdrijven.

Andere verklaringen zijn irrationele beleggers die de markt als loterij beschouwen en te veel betalen voor aandelen waarmee (mogelijk, maar niet zeker) een hoge winst kan worden behaald. Deze anomalie is één van de grotere raadsels in de financiële wereld en is de moeite waard om een strategie op los te laten, net als waardebeleggingen. Russell en PowerShares hebben onlangs ETFs geïntroduceerd om in te zetten op een lage volatiliteit: PowerShares S&P 500 Low Volatility en Russell 1000 Low Volatility ETF. Beide ETFs hebben slechts een vermogen van ongeveer USD 30 miljoen en er moet met meer dan de normale voorzichtigheid in gehandeld worden.


Op factoren gebaseerd beleggen
Een terugkerend thema in onze favoriete innovaties is de popularisering van verstandige institutionele strategieën in een goedkopere en liquide vorm. Sommige tot nu toe nauwelijks of bijvoorbeeld alleen via kwantitatieve hedgefondsen toegankelijke strategieën verdienen eigenlijk een breder publiek. Wij hopen dat de grotere beschikbaarheid van deze instrumenten beleggers en adviseurs ertoe zal brengen om beleggen niet alleen te zien als het spreiden van activa, maar ook risicofactoren afzonderlijk in ogenschouw te nemen. Door de blootstelling aan bepaalde factoren te beheersen met transparante vehikels, zijn beleggers beter in staat om de genomen risico’s te begrijpen en te aanvaarden.

TAGS
ETF
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Samuel Lee  Samuel Lee is an ETF Analyst with Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten