Economische datapunten niet zo slecht als de markt suggereert

Er word veel over gediscussieerd. Komt de VS in een recessie? De economische datapunten geven momenteel nog positieve signalen af

Laurent Deckers 31 augustus, 2011 | 11:31
Facebook Twitter LinkedIn

De markten daalden de afgelopen weken uit angst voor de Europese staatsschuldenproblematiek en door slecht economisch nieuws uit Europa. De groei van het Europese BBP zakte verder in en kwam in het tweede kwartaal zelfs nagenoeg tot stilstand. Dat zal het de komende tijd voor Europese politici nog gecompliceerder maken om te handelen ten aanzien van de schuldencrisis.

Met name over de Amerikaanse economie word regelmatig gesteld dat deze wederom in een recessie zal raken. De huidige signalen geven anders aan. De verwachting is dan ook niet dat de Amerikaanse economie in een nieuwe recessie raakt. De economische indicatoren in de VS zijn namelijk niet zo slechte als de markt momenteel suggereert. De stijgende autoproductie, gedaalde gasprijzen en vliegtuigbouwer Boeing die eindelijk zijn nieuwe vliegtuigen uit de hangar laat rollen zijn positieve signalen. Ook de andere indicatoren zoals de inkoopmanagersindex, het werkeloosheidscijfer, en de consumenten prijsindex duiden nog niet op een recessie. De grootste angst die er is, is dat de gehele markt zich in een nieuwe recessie zal praten en dalende aandelenmarkten uiteindelijk van invloed zullen zijn op de consumentenbestedingen.

De inkoopmanagersindex (PMI) liet goede resultaten zien. Een enkel slechter regionaal PMI-cijfer heeft dan ook geen grote gevolgen. Begin van het jaar waren de PMI-cijfers relatief sterk maar in het voorjaar kwam er een vertraging en zelfs kort een ineenstorting van het cijfer. De betekenis voor de algemene resultaten is echter minder groot dat gedacht. Er moet namelijk opgemerkt worden dat tijdens een normaal herstel en in volatiele economische periodes het cijfer minder bruikbaar is. Het PMI-cijfer geeft in deze gevallen meer een voorspelling voor de industriële productie dan voor de algehele economie. Voor het industriële productiecijfer kan worden gesteld dat de exportverkopen nog steeds sterk zijn, ofschoon deze wel een lager groeiniveau hebben van 25 procent tegenover 50 procent van een jaar eerder. Ondanks dat de industriële productie in augustus minder sterk zal zijn, zal er zeker nog sprake zijn van een positief resultaat.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Laurent Deckers  Morningstar Benelux

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid