Solide fondsen voor een ondergewaardeerde sector

Hoewel de olieprijzen sinds het voorjaar zijn gedaald heeft de energiesector op langere termijn de wind in de rug door de vraag naar olie uit opkomende markten.

Maarten van der Pas 02 september, 2011 | 15:10
Facebook Twitter LinkedIn

Het lijkt nu een gunstig moment voor beleggers om in de energiesector te stappen, omdat de aandelenanalisten van Morningstar hebben vastgesteld dat de energie-aandelen in hun universum momenteel gemiddeld 20 procent ondergewaardeerd zijn. De energiesector wordt door de analisten onderverdeeld in subsectoren met ondernemingen die zich bezighouden met boren naar olie en gas, de exploratie en productie van olie en gasbronnen (upstream), leveren van apparatuur en diensten voor olie- en gaswinning, geïntegreerde olie- en gasmaatschappijen (upstream en downstream), olie en gas midstream en raffinage en marketing van olie en gas (downstream).

De olie- en gassector wordt gewoonlijk verdeeld in drie componenten: upstream, midstream en downstream. Upsteam staat voor het zoeken naar en exploiteren van olie- en gasbronnen (ruwe olie en aardgas naar de oppervlakte brengen. Downstream activiteiten zijn de raffinage van olie en de distributie en verkoop van olie- en gasproducten. Midstream zit er tussenin en zijn ondernemingen die pijpleidingen exploiteren.

Energieblootstelling
Beleggen in individuele energie-aandelen, een op energie gericht exchange traded fund (ETF) of een sectorfonds i s de meest directe manier om blootstelling aan de energiesector te krijgen. Maar de flexibiliteit van een actief beheerd en gediversifieerd fonds is aantrekkelijker voor beleggers die niet alleen maar willen inzetten op de energiesector, maar er toch enige blootstelling aan willen. Het voordeel is hier dat de fondsmanager meer of minder op de energiesector kan inzetten en dat is een flexibiliteit die een energie-ETF of actief beheerd energiefonds niet heeft.

Hoe nu het juiste beleggingsfonds met een focus op de energiesector te vinden? Een eerste schifting wordt gemaakt door van alle in Nederland verkrijgbare fondsen díe fondsen te nemen met een blootstelling van meer dan 15 procent aan de energiesector. Hun portefeuille moet dus een behoorlijk aantal of een aantal grote belangen in aan olie- en gasproductie gerelateerde ondernemingen bevatten.

Een verdere selectie wordt gemaakt door dure fondsen eruit te filteren en alleen fondsen te nemen waarvan de kosten op of onder het gemiddelde van de categorie liggen. Ook wordt naar de omloopsnelheid van de portefeuille gekeken om iets van een garantie te hebben dat de recente portefeuille van het fonds indicatief is voor de positionering van het fonds.

Tot slot worden alle fondsen met een waardering ‘Elite’ of ‘Superior’ eruit gehaald. Dat leidt tot bijgevoegde tabel met 2 Elite-fondsen en 5 Superior-fondsen. Een gevarieerd mandje met onder meer één specifiek sectorfonds (JP Morgan), één fonds rond het thema opkomende markten (Robeco) en fondsen in wereldwijde, Amerikaanse of Britse large-cap aandelen. Van Elite en Superior fondsen verwachten de analisten van Morningstar dat ze op termijn bovengemiddelde rendementen boeken.

Elite en Superior fondsen met sterke focus op energie         
Fonds Kwalitatieve Morningstar 1YR Perf 3YR Perf.(Ann) 5YR Perf.(Ann) Morningstar categorie
  rating rating        
JPM Global Nat Resources Superior ** 7.1 6.4 4.2 Sector Equity Natural Resources
Robeco Emerging Markets Equities Superior **** -4.6 4.5 5.4 Global Emerging Markets Equity
BNPP L1 Opportunities USA Superior **** 1.3 2.9 3.3 U.S. Large-Cap Growth Equity
Cap Int US Growth and Income Fund Elite **** -1.7 1.8 -1.9 U.S. Large-Cap Blend Equity
DWS Top Dividende Superior **** 2.5 0.7 1.5 Global Large-Cap Value Equity
Schroder ISF UK Equity Superior ** 0.3 -1.5 -3.0 UK Large-Cap Blend Equity
Davis Value Fund Elite *** -1.4 -1.9 -4.5 U.S. Large-Cap Blend Equity
(Bron: Morningstar per 2/9/2011)             


Hierboven is een voorkeur uitgesproken voor actief beheerde fondsen waarvan een behoorlijk deel van de portefeuille in de energiesector is belegd. Wie passieve fondsen zoekt, vindt hier een selectie van energie-ETFs aan de beurzen van Euronext. Op morningstar.nl staan ook enkele aandelenrapporten van ondernemingen in de energiesector:  ExxonMobil, Petrobras, Range Resources (Aanbevolen Aandeel), Shell en Transocean (Aanbevolen Aandeel).

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten