Weet u nog waar u was op 9/11?

Op financieel-economisch terrein heeft 9/11 weinig impact gehad.

San Lie 08 september, 2011 | 0:39
Facebook Twitter LinkedIn

Voor velen van u die na de moord op president John F. Kennedy (22 november 1963) zijn geboren, staan de gebeurtenissen van 11 september 2001 wellicht te boek als een van die momenten in uw leven waarvan u vandaag de dag nog precies weet waar u was en wat u die dag deed.

Ikzelf was die dag op kantoor van mijn toenmalige werkgever aan de Amsterdamse Vijzelstraat en weet nog dat we – nadat we de eerste signalen kregen dat er een vliegtuig in het World Trade Centre was gevlogen – naar het bankkantoor op de begane grond gingen, waar een grote televisie in de hal hing. Na vol ongeloof de eerste beelden in mij opgenomen te hebben, werden we door de daar dienstdoende manager gesommeerd te vertrekken; we zouden klanten in de weg staan.

Wat mij nog heel goed van die dag bijstaat, was de latente angst die er heerste, zowel bij ons op kantoor, als ook op straat. “Kan ik nog wel veilig naar huis?” “Wat als ‘ze’ ook hier wat doen?”. ’s avonds op TV – terwijl de puzzelstukjes langzaamaan ingevuld werden – was de spanning ook om te snijden. Niemand kon op dat moment voldoende duiding geven aan hetgeen gebeurd was.

En toch, die volgende ochtend kwam mijn toenmalige baas Theo Kraan met twee uitgeschreven blaadjes tekst op kantoor. Op precies de juiste toon wist hij de beleggingsadviseurs in den lande toe te spreken via de dagelijkse morning call. Dit gaf hen in ieder geval houvast bij op welke manier hierover met klanten het gesprek aan te gaan.

Inmiddels zijn we 10 jaar verder. Op financieel-economisch terrein heeft 9/11 weinig impact gehad. De Dow Jones index heeft de val van 684 punten, waarmee de beurs op 17 september 2001 weer opende, inmiddels ruim goedgemaakt. De Dow staat vandaag de dag ruim 15% boven de slotstand van 10 september 2001 en op het lange-termijnplaatje van de index stelt de toenmalige daling – net als veel eerdere crises - weinig voor. Op internationaal-politiek terrein hebben we nog vrijwel dagelijks te maken met de gevolgen van hetgeen die dag gebeurde. En dan heb ik het nog niet eens over het menselijk leed gehad dat velen op die dag en sindsdien heeft getroffen.

Aanstaande zondag is het zover, dan is het 10 jaar na 9/11. Normaliter ben ik niet zo van het herdenken, maar ik denk dat ik dit jaar toch ergens een kaarsje ga aansteken.


Meer columns van San Lie
Veranderingen op komst!

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten