De Aandelengids top 14-aandelen

14 aandelentips uit de Morningstar/DFT aandelengids met onder andere Apple, Google en JPmorgan

Laurent Deckers 11 oktober, 2011 | 12:05
Facebook Twitter LinkedIn

Top14 aandelengids

De top 14 aandelen van “De Aandelengids” zijn aandelen waarvan de Morningstar aandelen analisten vinden dat ze ondergewaardeerd zijn en/of een sterke concurrentiepositie hebben binnen hun industrie. Deze aandelen zijn over 6 sectoren verdeeld in de sectoren technologie, consumentengoederen, grondstoffen, financiële dienstverlening, energie en gezondheidszorg. Deze sectoren geven ieder weer diverse top aandelen die geselecteerd zijn door Morningstar. Deze zouden zeker een goede aanvulling kunnen zijn voor een goede aandelenportefeuille. Deze keer in de lijst van 14 top aandelen zijn geselecteerd:

 1. Apple
 2. Google
 3. eBay
 4. Fiat
 5. Cloud Peak
 6. BlackRock
 7. Invesco
 8. JP Morgan Chase
 9. Wells Fargo
 10. Abbott Labs
 11. Covidien
 12. Medtronic
 13. Roche
 14. Sonova

Technologie - Beginnend in de Technologiesector met Apple en Google zien we twee grootmachten die leidend zijn op diverse gebieden.

Apple heeft driecijferige groeiratio’s die op den duur zullen afzwakken, maar de vooruitzichten voor de komende vijf jaar zijn gunstig. Morningstar is van mening dat het marktaandeel dat Apple weet te veroveren duurzaam is en dat de huidige marktprijs hier momenteel te weinig rekening mee houdt.

Google is het andere aandeel binnen de technologiesector, dat aantrekkelijk gewaardeerd is. Google geniet een sterke concurrentiepositie. Google veroverde al vroeg een dominante plaats in de internetwereld, maar kan nu ook een pioniersrol claimen wat betreft het massagebruik van performance-based advertenties. Bovendien is de marktwaardering van Google op dit moment erg gunstig.

Consumptie - Ook binnen de consumptiegoederensector zien we twee welbekende namen terug. Overigens zijn dit twee totaal verschillende bedrijven namelijk eBay en Fiat.

Beginnend met internet bedrijf Ebay dat in Nederland eigenaar is van het al om geroemde Marktplaats.Ebay heeft slechts bescheiden investeringen nodig om uitzonderlijke rendementen te genereren en heeft één van de krachtigste bedrijfsmodellen voor e-commerce. EBay heeft een ruime concurrentievoorsprong en Morningstar voorziet voorlopig geen wijzigingen in de kapitaalefficiëntie of de solide marges van eBay, wat erop wijst dat de winstgroei de voornaamste drijfkracht achter de waardering zal vormen. 

Het tweede bedrijf is Fiat waarvan Morningstar vindt dat de combinatie van Fiat en Chrysler nog een aanzienlijk operationeel hefboomeffect kan opleveren, aangezien beide autobouwers weinig geografische en productieoverlap vertonen.

Industrie - In de industrie en basis materialen komt Cloud Peak als top aandeel naar boven. Het kolenmijnbedrijf is efficiënt gebleken in het rijke Powder River-bekken (PRB) in de VS en dat over een capaciteit beschikt om bijna 10 procent van het Amerikaanse kolenaanbod te produceren. Aangezien de marginale productiekosten van steenkool blijven stijgen, kunnen efficiënte producenten die tegen lage kosten werken zoals Cloud Peak, hun marges in de loop van de tijd systematisch verbeteren.

Financieel - In de sector financiële dienstverlening zien we maar liefst vier topaandelen. BlackRock, Invesco, JP Morgan en Wells Fargo.

Morningstar is van mening, dat BlackRock één van de best gepositioneerde vemogensbeheerders is om beleggersgeld binnen te halen in meer volatiele markten, omdat zijn gediversifieerde productportefeuille beleggers de mogelijkheid biedt om geld bij BlackRock te parkeren in elke marktsituatie. 

De andere vermogensbeheerder is Invesco, die het stukken minder goed lijkt te doen als er op de koers af gegaan zou worden. De markt blijft Invesco onderwaarderen en Morningstar verwacht geen uitstroom zoals bij andere vergelijkbare beheerders.

De twee banken binnen deze sector zijn JP Morgan en Wells Fargo. JP Morgan benutte de kansen die de kredietcrisis bood en kocht Bear Stearns en Washington Mutual voor een appel en een ei. De bank bleef tijdens de hele crisis investeren in haar activiteiten en wist door de recessie heen winst te boeken. Met een sterke kapitaalbasis, een verhoogd dividend en een aanzienlijk aandeleninkoopprogramma worden aandeelhouders beloond zelfs tijdens het vergroten van de kapitaalbasis door J.P. Morgan om aan de eisen van Basel III te voldoen. De verwachtingen voor deze bank zijn hoog, maar Morningstar vindt deze nog niet hoog genoeg.

Wells Fargo is voornamelijk bekend door zijn Amerikaanse activiteiten en is één van de duidelijke winnaars van de financiële crisis. Wells Fargo hanteert een pakketgebaseerde verkoopbenadering. Hierdoor behaalt de bank een stabiele, bovengemiddelde netto rentemarge, die jaar na jaar direct bijdraagt aan goede rendementen op het eigen vermogen.

Gezondheidszorg - Binnen de sector gezondheidszorg vinden we zelfs 5 top aandelen. Dit zijn de aandelen Abbott Labs, Covidien, Medtronic, Roche en Sonova.
Abbott Labs verliest in tegenstelling tot vergelijkbare bedrijven de komende 5 jaar weinig patenten en de producent van geneesmiddelen en medische apparatuur heeft een goede uitgangspositie om een grotere vraag naar zijn producten tegemoet te zien. Bovendien verwacht Morningstar een grote vraag naar het belangrijkste geneesmiddel van de onderneming: Humira. De groei van Humira is essentieel omdat dit geneesmiddel goed is voor bijna 20 procent van de omzet en meer dan een derde van de bottom line van Abbott.  

Voor Covidien was 2010 een uitdagend jaar omdat problemen bij de farmaceutische tak de sterke resultaten van de meeste andere productlijnen teniet deden. De situatie in de geneesmiddelensector zal in het eerste deel van 2011 ook lastig blijven, maar de algemene groeivooruitzichten van de onderneming zijn overtuigend.

Als de grootste producent van medische apparatuur blijft Medtronic dankzij zijn diversificatie goed overeind. De activiteiten op het gebied van hartritmebewaking en rugklachten zijn onlangs wat minder sterk geweest, omdat deze markten volwassener zijn geworden. Morningstar is van mening dat enkele nieuwe producten Medtronic de komende jaren in staat zullen stellen prijsdruk af te weren. De verwachting is echter niet dat de omzetgroei tot 2013 snel zal toenemen.

Ook voor Sonova valt 2011 nog tegen door een reeks dure interne tegenvallers. Het ontslag van de top van het bedrijf na bekendmaking van mogelijke handel met voorkennis, bracht de reputatie van Sonova een zware slag toe. De problemen hadden voor elk ander bedrijf tot faillissement kunnen leiden, maar Morningstar is van mening dat Sonova ervan zal herstellen. Sonova’s producten blijven namelijk de standaard binnen de sector, zodat de onderneming het marktaandeel kan herwinnen dat de concurrenten hebben afgepakt maar ook dankzij goede relaties, een relatief inelastische vraag en positieve tendensen.

Roche kan daarentegen tot en met 2013 nog op patenten rekenen en zichzelf zo van een goede winst te verzekeren. En daarmee schaart Roche zich onder de biotechnologie-ondernemingen die het minst zijn blootgesteld aan concurrentie van generieke medicijnen. Het management van de onderneming is al bezig om maatregelen te nemen tegen de aflopende patenten en om strategieën te ontwikkelen om de toekomstige concurrentie het hoofd te kunnen bieden. Roche zal hierdoor volgens Morningstar in staat blijven om de komende 5 jaar 7 procent winstgroei te realiseren. 

Ook dit keer staan er in de aandelengids dus weer een hoop tips die u niet mag missen. Wilt u meer lezen download dan de Aandelen gids uit Apple Ipad App store of ga na DFT.nl om uitgebreidere analyses te lezen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Laurent Deckers  Morningstar Benelux

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings