Een nieuwe generatie ETPs: Gelijk gewogen ETFs - deel 2

Hortense Bioy, CFA 17 oktober, 2011 | 11:01
Facebook Twitter LinkedIn

Totale eigendomskost
Een vaak aangehaald nadeel van de op gelijke weging gebaseerde methode is een hoger portefeuilleverloop en regelmatige herbalancering, wat extra kosten met zich meebrengt. Terwijl een naar marktkapitalisatie gewogen index zijn samenstelling periodiek aanpast om de vervanging van oudere constituenten door nieuwe wegens wijzigingen in marktkapitalisatie en zakelijke gebeurtenissen te weerspiegelen, moet een gelijk gewogen index al zijn constituenten periodiek herbalanceren in de richting van de doelwegingen. Zo vindt er een trade-off plaats tussen de voordelen van het profiteren van de kortetermijnwinsten van recente winnaars via regelmatige herbalancering en verloopgerelateerde kosten.

In dat opzicht houden ThinkCapital en Ossiam er twee verschillende benaderingen op na. ThinkCapital, dat gebruikmaakt van fysieke replicatie, streeft ernaar de tradingkosten (die niet in de TER maar wel in de IW-prestaties van hun fondsen zijn inbegrepen) te beperken door de participaties van de gelijk gewogen ETFs op jaarbasis te herbalanceren. De gelijk gewogen ETFs van Ossiam, die gebruikmaken van synthetische replicatie, worden op kwartaalbasis geherbalanceerd om samen te vallen met aandelenwijzigingen in de basisindices. Ook al gaan synthetische ETFs niet gepaard met directe tradingkosten die uit de iherbalancering van de index voortvloeien, omdat de indexprestaties via de ruil (swap) aan het fonds worden geleverd, toch zullen hun prestaties ten gevolge van herbalanceringskosten een impact ondervinden. Deze kosten worden verrekend in de vergoedingen die de swaptegenpartij het fonds aanrekent. Dat zal op zijn beurt een impact hebben op de volgprestaties van het fonds.

Voor wat de jaarlijkse beheervergoedingen betreft, is ThinkCapital erin geslaagd de kosten laag te houden door een beroep te doen op Markit-indices in plaats van gebruik te maken van het merk MSCI. Daaruit volgt dat het Global Equity Tracker en het Global Real Estate Tracker slechts een TER van respectievelijk 20 en 25 basispunten aanrekenen. Dat komt neer op ongeveer de helft van de gemiddelde TER voor ETFs die de MSCI World-index en de MSCI Real Estate-index volgen. De gelijk gewogen ETFs van Ossiam zijn daarentegen duurder dan hun equivalenten onder de naar marktkapitalisatie gewogen ETFs. Zo rekent het Ossiam CAC 40 Equal Weight ETF 5 tot 10 basispunten meer aan dan het gemiddelde CAC 40-ETF.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Hortense Bioy, CFA

Hortense Bioy, CFA  is director of passive fund research in Europe.

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookies