Fondsmanagers dienen hun eigen maaltijd te verorberen

Beleggingsfondsen waarin de manager een substantieel deel van zijn privévermogen belegt doen het aanzienlijk beter.

Morningstar Europe Editor 10 november, 2011 | 8:57
Facebook Twitter LinkedIn

Wat mij altijd opvalt in het vliegtuig is dat het cabinepersoneel nooit hetzelfde eet als wat de passagiers wordt aangeboden. Meestal wordt in de pantry een eigen bereid broodje kaas genuttigd in plaats van de opgewarmde maaltijden. Daarentegen kookt de chef (of een van de sous-chefs) van een sterrenrestaurant veelal voor de hele keukenbrigade een maaltijd die genuttigd wordt voordat de gasten het restaurant aandoen.

De link met de fondsindustrie is al snel gemaakt.

Waar het in de Verenigde Staten heel normaal is dat een fondsmanager in zijn eigen fonds belegt en sinds 2005 ook verplicht is de hoogte van het geïnvesteerde vermogen bekend te maken, is dit gebruik in Europa nog nauwelijks ingeburgerd. Dat is jammer, en wel om de volgende reden.

Diverse (wetenschappelijke) studies laten namelijk zien dat er een verband bestaat tussen hoeveel een fondsmanager in zijn eigen fonds belegt en de lange termijn performance van het fonds. Zo laten bijvoorbeeld Khorana, Servaes en Wedge in een studie uit 2006 zien, dat per basispunt ‘ownership’ de performance met 3 basispunten verbetert. Managers die in hun eigen fondsen beleggen, willen kennelijk niet aan hun vrouw hoeven uitleggen waarom ze dit jaar niet op wintersport kunnen gaan. Oftewel ze hebben een sterke(re) incentive om hun best te doen.

Ook Morningstar kijkt al jaren (met name in de VS) in hoeverre fondsmanagers in hun eigen fondsen beleggen en zo ja, wat het verschil in performance is. Wat blijkt: over het algemeen doen fondsen waarin de manager een substantieel deel van zijn eigen vermogen belegt het aanzienlijk beter dan fondsen waar de manager niet of nauwelijks zelf in belegt.

Met die kennis in het achterhoofd stellen Morningstar-analisten tijdens onze interviews met fondsmanagers altijd de vraag in hoeverre men in het eigen fondsen belegt. Ik zal u hier niet vermoeien met de soms ontluisterende antwoorden die wij krijgen, maar ik kan u wel vertellen dat er nog een hele weg te gaan is.

Morningstar vindt dat de belangen van een fondsmanager en de belegger parallel dienen te lopen. Een kok die zijn eigen eten niet eet, mag wat ons betreft zijn restaurant opdoeken!


Lees ook de andere columns van San Lie

Goedkoop is geen duurkoop

Blijf niet hangen in het verleden

Doe het wel met stijl

Rentmeesterschap gezocht!

Bevlogenheid gezocht!

De toekomst staat niet in de sterren

Weet u nog waar u was op 9/11?

Veranderingen op komst!

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar Europe Editor  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten