Kwalitatieve Research loont!

Een ruime meerderheid van de beleggingsfondsen met een Morningstar Analyst Rating doet het beter.

San Lie, 17 november, 2011 | 9:44
Facebook Twitter LinkedIn

Het zal u niet zijn ontgaan: Morningstar heeft een nieuwe waarderingsschaal ingevoerd voor zijn Analyst Ratings van beleggingsfondsen (voorheen bekend als de Morningstar Kwalitatieve Ratings).

Deze verbetering van het werk van onze fondsanalisten past in het plaatje van 25 jaar fondsanalyse. Hierbij proberen wij elke keer weer - door middel van interactie tussen analisten en het uitwisselen van 'best practices' - de kwaliteit van onze analyses te verbeteren. En daarmee beleggers te helpen op een verantwoorde manier de juiste en beste beleggingsproducten te selecteren.En al past ook ons enige mate van bescheidenheid in deze turbulente markten, ik vind dat we trots mogen zijn op wat we doen en hoe we het doen. In Europa is ons track record van kwalitatieve research (begonnen in 2009) nog te kort om een zinnige en statistisch verantwoorde uitspraak te doen over de kwaliteit van de fondsanalyses.
Maar over de research van mijn Amerikaanse collega-fondsanalisten, waar Morningstar al sinds 1986 fondsenresearch doet en aan de beste fondsen sinds 1999 het predikaat 'Analyst Pick' geeft, kan ik het volgende aan u meegeven:

  • Meer dan 69 procent van de als Analyst Pick geselecteerde internationale aandelenfondsen heeft het beter gedaan dan de rest van de categorie.
  • Meer dan 70 procent van de als Analyst Pick geselecteerde Amerikaanse aandelenfondsen heeft het beter gedaan dan de rest van de categorie.
  • Voor de geselecteerde obligatiefondsen ligt dit zelfs boven de 85 procent!

De mate van outperformance verschilt per categorie, maar de Amerikaanse aandelenfondsen met de benoeming 'Analyst Pick' deden het de afgelopen vijf jaar gemiddeld per jaar een kleine procent beter dan de S&P 500.

Kortom, als belegger goed je huiswerk doen en de fondsanalyses meenemen in de beleggingsbeslissing loont. Het is jammer om die extra procenten rendement op straat te laten liggen. 


Lees ook de andere columns van San Lie

Fondsmanagers dienen hun eigen maaltijd te verorberen

Goedkoop is geen duurkoop

Blijf niet hangen in het verleden

Doe het wel met stijl

Rentmeesterschap gezocht!

Bevlogenheid gezocht!

De toekomst staat niet in de sterren

Weet u nog waar u was op 9/11?

Veranderingen op komst!

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten