Op wereldwijde dividendtour (vervolg)

Hoe u een dividendportefeuille samenstelt en beheert en 11 interessante dividendaandelen.

Maarten van der Pas 08 december, 2011 | 11:14
Facebook Twitter LinkedIn

In het voorafgaande deel legt Morningstar’s Director of Equity-Income Strategy Josh Peters uit wat voor beleggers belangrijke factoren zijn als ze zich willen richten op dividendaandelen. Hieronder gaat hij verder en komt het samenstellen en beheer van een dividendportefeuille aan de orde.


6 Regels
Samenstelling en beheer van een dividendportefeuille begint bij het bepalen van doelstellingen voor rendement en groei, het vinden van aandelen die aan uw doelstellingen voldoen, het volgen van uw portefeuille en het aanpassen en verbeteren ervan naargelang de omstandigheden. Peters zegt hierover: “Een hoger dividendrendement betekent meestal minder groei, maar ik doe het niet voor minder dan de inflatie.”
Screening voor dividendbeleggingen is vooral een eliminatieproces volgens Peters. Hij geeft 6 belangrijke regels die niet werken voor een dividendstrategie:

-Aandelen die helemaal geen dividend uitkeren
-Aandelen met een van minder dan 3 procent
-Bedrijven zonder identificeerbare concurrentievoordelen
-Bedrijven met hoge hefboomwerking
-Bedrijven met sterk schommelende winsten
-Bedrijven met negatieve corporate governance-factoren

De basisparameter voor dividendscreening is dat het moet gaan om ondernemingen met een marktkapitalisatie van USD 500 miljoen of meer (EUR 370 miljoen of meer). “Omvang heeft een zekere correlatie met financiële en concurrentiekracht”, zegt Peters. De Morningstar-beoordeling voor de ‘economische slotgracht’ of concurrentievoorsprong moet “Narrow” of “Wide” zijn en het oordeel over de onzekerheid van de schatting van de reële waarde of fair value moet “Low” of “Medium” zijn.

Peters licht dit toe: “Duurzame concurrentievoordelen op lange termijn ondersteunen zowel de zekerheid als de groei van het dividend. En hoewel de onzekerheidswaardering van Morningstar niet specifiek zijn gekoppeld aan dividendrisico’s, hebben ramingen van de reële waarde met een ‘hoge’ of ‘zeer hoge’ onzekerheid een sterke signaalfunctie. Het huidige dividendrendement moet over het algemeen 3,0 procent of hoger zijn.

“Het maximaliseren van de huidige dividendinkomsten is een prima strategie, maar er zitten wel beperkingen aan vast”, waarschuwt de dividendstrateeg. “Je moet passende maatstaven voor dividendzekerheid vinden, eisen dat de dividendgroei ten minste gelijk is aan de inflatie en zorgen voor voldoende diversificatie over bedrijven en sectoren heen.”

Over diversificatie: niet alle eieren in één mand. De richtlijn van Peters is om 12-20 afzonderlijke aandelen in bezit te hebben en een blootstelling aan ten minste 4-5 afzonderlijke sectoren. Zorg er bovendien voor dat de portefeuille niet zorgt voor slapeloze nachten. Dit komt neer op een risico- en volatiliteitsniveau dat een belegger aanvaardbaar vindt, zelfs tijdens perioden van turbulente in de economie en op de markt.

Op welk moment zou een dividendbelegger aandelen moeten kopen of verkopen? Men moet verkopen als het dividend wankel lijkt en het risico nog niet helemaal in de aandelenkoers verwerkt zit, als de dividendgroei herhaaldelijk achterblijft op de verwachtingen of als de aandelenkoers zo sterk stijgt dat er vanaf dat punt geen goed totaalrendement meer kan worden verwacht..

Een aankoopkans doet zich voor als een nieuw aandeel meer rendement biedt dan een bestaande positie met dezelfde dividendgroei, meer dividendgroei bij hetzelfde rendement of een betere fundamentele kwaliteit met vergelijkbare vooruitzichten wat totaalrendement betreft.

Zekerheid
Gezien de huidige volatiliteit op de aandelenmarkten gaan beleggers op zoek naar zekerheid. Dividend is één van de weinige aantrekkelijke terreinen waarop het nog mogelijk is om goede contante inkomsten te realiseren. “Dividendbeleggen is geen modeverschijnsel en heeft niets te maken met oude of gepensioneerde beleggers”, zegt Peters tot slot. “Het is essentieel om een visie op lange termijn te hebben en de nadruk te leggen op dividendzekerheid, dividendgroei en totaalrendement. En dan moeten de bedrijven maar aan de slag om voor uw rendement te zorgen.”

Dividenden per sector
Hieronder volgen een aantal interessante internationale dividendaandelen in verschillende sectoren. Over het algemeen kan gezegd worden dat internationale ondernemingen hogere dividenden uitkeren, terwijl Amerikaanse bedrijven zich meer richten op de inkoop van eigen aandelen. Gezien de omvang van de Amerikaanse markt is het zelfs daar niet moeilijk om goede rendementen te vinden.

Nutsbedrijven
National Grid
De voorwaarden van nieuwe regelgeving in het Verenigd Koninkrijk worden duidelijker. Op lange termijn zal de groei van het dividend van dit Britse nutsbedrijf de inflatie waarschijnlijk overtreffen.

Peters: “De nutssector is duur geworden, maar er zijn nog een aantal gevallen waarin de vooruitzichten voor de totale rendementen behoorlijk blijven. Ik heb een sterke voorkeur voor volledig of vrijwel volledig gereguleerde activiteiten.”

Telecommunicatie
AT&T
De geplande overname van T-Mobile gaat waarschijnlijk niet door, maar met 26 achtereenvolgende jaren van dividendgroei is de kans nog steeds groot dat het dividend van deze Amerikaanse telco zal blijven stijgen.

Peters: “De gewone ouderwetse telefoondiensten zullen alleen maar verder achteruitgaan en hier is voorzichtigheid geboden. AT&T heeft echter het voordeel van een veel bredere diversificatie dan een aantal van de telecomaandelen met een hoger rendement in de sector.”

Energie
Shell
De hogere uitbetalingsratio dan vergelijkbare bedrijven in de VS bezorgt deze goed gediversifieerde Nederlandse oil major aantrekkelijke rendementen.
Analyse Shell en zijn aandeel >

Chevron

Een extra dividendverhoging in oktober onderstreept dat de Amerikaanse onderneming een aantrekkelijk dividend wil bieden, evenals een groei op lange termijn van de olie- en gasproductie.

Peters: “Waar de meeste kleine E&P-bedrijven (exploratie en productie) in de VS dividenduitkeringen mijden ten gunste van exploratie, vormen de reuzen in de sector een interessante optie voor langetermijnbeleggers.”

Defensieve consumptiegoederen
Philip Morris International
De enorme dividendverhoging van 20 procent in 2011 is te hoog om vaak herhaald te worden, maar onderstreept wel de groeivooruitzichten op langere termijn voor deze Britse sigarettenreus.

Diageo
Het management van het Britse drankenconcern verhoogde onlangs de groeiverwachtingen voor de middellange termijn vanwege een betere interne groei en kostenverlagingen, die zouden moeten leiden tot sterkere dividendverhogingen.

Procter & Gamble
Een lage volumegroei plus inflatie en het terugkopen van eigen aandelen moeten op lange termijn zorgen voor een gezonde dividendgroei bij de Amerikaanse producent van was- en levensmiddelen en  producten voor lichaamsverzorging.
Analyse Procter & Gamble en zijn aandeel >

Peters: “Dit zijn klassieke defensieve aandelen voor klassieke defensieve beleggers.”

Gezondheidszorg
Abbott Laboratories
De geplande spin-off van de activiteit merkgeneesmiddelen is niet noodzakelijk positief, maar de farmaceut biedt nog steeds superieure groeivooruitzichten ten opzichte van categoriegenoten.
Analyse Abbott Labs en zijn aandeel >

Johnson & Johnson
Terugroepacties voor consumentenproducten hebben de afgelopen jaren de geloofwaardigheid van het management van de medicijnfabrikant aangetast, maar het dividend lijkt veilig en de vooruitzichten voor winstgroei verbeteren.

Peters: “Gezondheidszorg is één van de zeldzame sectoren waarin aandelen met een lager dividendrendement de neiging hebben aantrekkelijker te zijn. De hele sector wordt nu geconfronteerd met het aflopen van patenten en de ingehouden winst zal eerder gebruikt worden om overnames en extra onderzoek te financieren dan dividendverhogingen.”

Banken
Wells Fargo
Ondanks de dividendverlaging in 2009 is het vermogen om op lange termijn winst te maken van deze Amerikaanse bank hoger dan voor de crisis. Het dividend heeft zich alweer hersteld en er bestaat nog een aanzienlijk stijgingspotentieel.
Analyse Wells Fargo en zijn aandeel >

Peters: “De banken hebben dividendbeleggers overal hard getroffen. Alle grote Amerikaanse banken hebben hun dividenduitkeringen verlaagd. Maar hoewel het toekomstige groeipotentieel lager is door de afgenomen economische groei, de afbouw van schulden en de strengere regelgeving, zullen ruimhartigere dividenden een sleutelfactor zijn om meer kapitaal aan te trekken.

Industrie
General Electric
Naarmate de omzet en winstgevendheid van dit Amerikaanse industriële conglomeraat zich verder herstellen, is een volgende dividendverhoging eind 2011 waarschijnlijk.
Analyse General Electric en zijn aandeel >

Peters: “Buiten de traditionele sectoren met hoge dividenduitkeringen zijn betekenisvolle rendementen veelzeggend over het bedrijf en de houding die het tegenover aandeelhouders inneemt. Ik geloof dat deze bedrijven beleggers in de loop van de tijd zullen belonen, en omgekeerd.”

Dividend stocks in several sectors          
Sector / Company Ticker Star rating Moat Fair value Fair val. Price Dividend Yld
          uncert.   %
Utilities              
National Grid  NGG **** Narow 53 Low 50.5 5.8
               
Telecom              
AT&T T *** Narrow 32.00 Medium 29.42 5.8
               
Energy              
Shell RDS.B **** Narrow 83.00 Low 72.65 4.6
               
Chevron CVX **** Narrow 116.00 Low 107.05 3
               
Consumer def.              
Philip Morris Int. PM *** Wide 65.00 Low 71.64 4.3
               
Diageo DEO *** Wide 79.00 Medium 85.38 3
               
Procter & Gamble PG **** Wide 72.00 Low 63.89 3.3
               
Healthcare              
Abbott Labs ABT ***** Wide 68.00 Low 54.53 3.5
               
Johnson & johnson JNJ **** Wide 77.00 Low 65.25 3.5
               
Banks              
Wells Fargo WFC ***** Narrow 45.00 Medium 25.65 1.9
               
Industrials              
General Electric GE ***** Wide 25.00 Medium 16.30 3.7
(Source: Morningstar December 2011)          


Inkomstentoppers

Onderstaand is een watchlist van aandelen met hogere rendementen (gericht op Europese aandelen en aandelen die niet te ‘exotisch’ zijn vanuit Europees perspectief) die volgens Peters de moeite waard zijn om nauwlettend in het oog te houden.

Watchlist income bellwethers          
Sector / Company Ticker Star rating Moat Fair value Fair val. Price Dividend Yld
          uncert.   %
Telecom              
Vodafone VOD *** Narrow 31.00 Medium 28.89 5.0
               
Energy              
ExxonMobil XOM ***** Wide 99.00 Low 79.72 2.4
               
Consumer cycl.              
McDonald's MCD *** Wide 92.00 Low 94.76 3.0
               
Consumer def.              
Coca-Cola KO *** Wide 68.00 Low 68.12 2.8
               
Nestle NSRGY *** Narrow 59.00 Low 56.75 3.4
               
Unilever UL *** Narrow 32.00 Medium 33.31 3.7
               
Healthcare              
Novartis NVS *****  Wide 71.00 Low  55.65 4.2
               
Banks              
HSBC HBC **** Wide 61.00 High 40.24 4.8
               
Industrials              
3M MMM **** Wide 100.00 Low 82.29 2.7
(Source: Morningstar December 2011)          

3M
Uiteraard maakt industrial 3M indruk als innovatief bedrijf, maar het beleid waarin dividendverhogingen slechts de helft van de groei in de winst per aandeel weerspiegelen, is minder indrukwekkend.

Coca-Cola

De activaruil met bottelaar Coca-Cola Enterprises verschoof de mix terug naar Noord-Amerika, waar de groei bescheiden is.
Analyse Coca-Cola en zijn aandeel >

ExxonMobil
Financiële slagkracht en uitstekende operationele prestaties zorgen ervoor dat ExxonMobil een aanzienlijk voorsprong op zijn rivalen heeft, maar het dividend komt bij het grootste olieconcern ter wereld pas op de tweede plaats na de inkopen van eigen aandelen.
Analyse ExxonMobil en zijn aandeel >

HSBC
Deze Britse bank staat bekend om haar spaarzaamheid en efficiency en was de eerste mondiale bank die begin 2011 het dividend verhoogde. Gezien de spreiding van de bedrijfsactiviteiten is het echter belangrijk om speculatieve onevenwichtigheden (vooral in Aziatisch vastgoed) nauwlettend in het oog te houden.

McDonald’s
De omschakeling van groei naar winstgevendheid een paar jaar geleden levert nu sterke dividenden op voor dé Amerikaanse fastfoodketen.

Nestlé
‘s Werelds grootste levensmiddelen- en drankenonderneming van Zwitserse origine is misschien ook de beste, met een grote blootstelling aan opkomende economieën.
Analyse Nestlé en zijn aandeel >

Novartis
Het dividend zal waarschijnlijk op lange termijn met jaarlijks 5-6 procent stijgen, omdat de sterk gediversifieerde activiteiten van de Zwitserse farmaceut profiteren van wereldwijd stijgende uitgaven aan gezondheidszorg.

Unilever
Voordelen van de pioniersrol in ontwikkelende economieën versus traditie van extreme decentralisatie. Herstructureren helpt, maar stijgende grondstoffenprijzen vormen een voortdurende uitdaging voor de Brits-Nederlandse producent van levens- en wasmiddelen en producten voor lichaamsverzorging.
Analyse Unilever en zijn aandeel >

Vodafone
Naast indrukwekkende kansen in opkomende markten voor de Britse telco begint het belang van 45 procent in Verizon Wireless cash op te brengen voor Verizon en Vodafone. Dat zorgt voor een verbetering van de vooruitzichten voor dividendgroei bij beide bedrijven.


In januari 2012 zal dit artikel verder worden uitgebreid met analyses van Diageo, Johnson & Johnson, McDonald's, Novartis, HSBC en 3M.


Dit artikel maakt deel uit van de themaweek 'Wereldwijd beleggen in aandelen'. Hieronder staan alle andere bijdragen aan dit thema:

De beste wereldwijde aandelenfondsen

De Amerikaanse markt: onder-, over- of redelijk gewaardeerd?

De wereld rond op zoek naar rendement

Canadese  banken: een modelsector?

Top-tips van fondsbeheerders voor 2012

Op wereldwijde dividendtour

De beste wereldwijde aandelen-ETFs

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten