Zijn opkomende markten goedkoop?

Koersen houden al rekening met een groeivertraging van opkomende markten. Wordt 2012 een beter jaar voor China, Taiwan, Brazilië en Zuid-Korea?

Patricia Oey 15 december, 2011 | 11:04
Facebook Twitter LinkedIn

Opkomende markten waren in 2011 één van de activaklassen die het slechtst presteerden, onder druk van de zware verliezen in markten als Brazilië en India. Enkele pijnpunten waardoor de opkomende markten eerder dit jaar werden getroffen zijn onder meer de stijgende inflatie en een verwachte vertraging van de economische groei door lokale strengere monetaire beleidsmaatregelen en een zwakkere exportvraag.

Toen de volatiliteit op aandelenmarkten in augustus en september wereldwijd zeer heftig was, daalden de opkomende markten veel meer dan Amerikaanse aandelen, maar niet in dezelfde mate als we eind 2008 konden waarnemen. Beleggers in opkomende markten werden eveneens getroffen toen de sterke risicoaversie leidde tot een stijging van de US dollar: in september daalde de Braziliaanse real zo'n 16 procent en de Koreaanse won nam 9 procent af ten opzichte van de US dollar. Wordt 2012 een beter jaar voor aandelen uit opkomende markten?

Laagste peil
De waarderingen in opkomende markten (zoals gemeten door de MSCI Emerging Markets Index) bevinden zich in de buurt van hun laagste peil in tien jaar, met uitzondering van 2008. Dit weerspiegelt de tragere bbp-groeitempo's en productieactiviteit. De voortschrijdende koers/winst-verhoudingen voor opkomende markten bevinden zich eveneens dicht bij hun laagste punt in vijf jaar tijd in verhouding tot die van de S&P 500.

De meeste opkomende markten beschikken over meer bewegingsruimte om hun monetair en fiscaal beleid aan te passen om de groei te ondersteunen. Sinds het begin van dit jaar zijn de inflatierisico's weggeëbd. Als de wereldwijde volatiliteit opnieuw een normaal niveau bereikt, zouden de lage waarderingen en de proactieve stimuleringsmaatregelen de rendementen van opkomende markten in 2012 volgens Morningstar moeten ondersteunen. Voor de meeste grotere opkomende markten zijn we tevreden over de Fundamentals. Maar we moeten wel stellen, dat wanneer het sentiment ten aanzien van de Europese schuldencrisis erg negatief wordt dit een buitensporig negatief effect zal hebben op aandelen uit opkomende markten (in vergelijking met aandelen uit ontwikkelde markten).

De twee grootste ETFs uit opkomende markten, Vanguard MSCI Emerging Markets (VWO) en iShares MSCI Emerging Markets (EEM), volgen beide de MSCI Emerging Markets Index die wordt gewogen op basis van marktkapitalisatie. Deze fondsen hebben aanzienlijke posities in landen als China, Brazilië, Zuid-Korea en Taiwan. In het vervolgdeel bekijken we deze markten van dichterbij om te zien wat in 2012 de belangrijkste drijfkrachten achter deze fondsen zullen zijn.


Zelf aan de slag
Met Morningstar's ETF Screener kan een belegger eenvoudig zelf ETFs zoeken en vinden die opkomende markten volgen. Een verdere selectie is mogelijk op onder meer rendement, kosten en rating.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Patricia Oey  Patricia Oey is an ETF analyst at Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten