Help mee de recessie te voorkomen

Het is te gemakkelijk om naar politici te wijzen als de schuldigen voor de enorme tekorten en schulden.

San Lie, 15 december, 2011 | 11:33
Facebook Twitter LinkedIn

We kunnen nu al met zijn allen terugkijken op een heel bewogen 2011. Vooral de Europese schuldencrisis en het onvermogen van de politiek om soelaas te bieden hebben de agenda grotendeels bepaald. Let wel, ik wil hier niet de schuld in de schoenen schuiven van de dames en heren politici.

Want laten we wel zijn: we zijn met z’n allen heel goed om met het vingertje te wijzen naar ‘anderen’ die verantwoordelijk zouden zijn voor de grote tekorten en schulden waarmee we ons de afgelopen jaren in het rijke Westen hebben overladen. Echter, we er met z’n allen bij geweest en hebben het laten gebeuren. Politici hebben ook alleen maar geluisterd naar de wens van de kiezer om – ook in tijden van hoogconjunctuur – de kredietkraan open te houden, in plaats van zich te richten op het onder controle krijgen van de overheidsfinanciën. Nee, er moest en zou meer besteed worden in combinatie met lastenverlagingen. Tel uit het gevolg.

Ik vind het beschamend dat wij – in het meest ontwikkelde en meest welvarende deel van de wereld (naar onze normen) – ons handje moeten ophouden en bij de (in onze ogen) minder ontwikkelde landen voor geld. Ik geloof dat de rest van de wereld het ook niet echt begrijpt. Maar goed, het zij zo. We hebben ons zelf in de penarie gewerkt en we zullen ons zelf uit de problemen moeten werken.

Het goede nieuws: ook daar zijn we zelf bij! In dat opzicht denk ik dat we ons niet door alle doemdenkers de put in moeten laten praten. Het gevaar daarvan is namelijk dat we – door alleen maar naar de negatieve dingen te kijken – in een negatieve spiraal terechtkomen. En dat versterkt de neerwaartse trend alleen maar. Daar hoef je geen psycholoog of econoom voor te zijn.

Het lijkt mij veel beter en constructiever als we met z’n allen naar de positieve dingen in het leven kijken en daarmee ons best doen de door het CPB voorspelde recessie te voorkomen. Doet u mee?

Omdat dit mijn laatste column van het jaar is wens ik u namens alle collega’s van Morningstar alvast hele fijne feestdagen en een gezond en hoopvol 2012!

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten