Diepe winstval voor BlackBerry-maker RIM

Research in Motion (RIM) zag de winst in het derde kwartaal met 27 procent afnemen.

AFN / Redactie, 16 december, 2011 | 8:25
Facebook Twitter LinkedIn

Dat heeft het RIM donderdag laat bekendgemaakt.  De winst in het afgelopen kwartaal daalde van 911,1 miljoen dollar vorig jaar tot 667 miljoen dollar, omgerekend 513 miljoen euro. Dat betekent een daling van bijna 27 procent. De omzet daalde met 6 procent tot 5,17 miljard dollar.

De maker van BlackBerry voorziet veel minder mobieltjes te verkopen in de belangrijke weken rond de kerst. RIM verwacht in het vierde kwartaal 11 tot 12 miljoen smartphones aan de man te brengen vergeleken met 14,8 miljoen vorig jaar. Dat is de eerste afname van de verkoop in 6 jaar.

QNX
Daar komt bovenop dat RIM de introductie van een lijn langverwachte smartphones met het nieuwe besturingssysteem QNX heeft uitgesteld tot eind volgend jaar. Oorspronkelijk zouden deze toestellen in het eerste kwartaal op de markt komen.

De vertraging is een belangrijke tegenslag voor het bedrijf. RIM rekende op het nieuwe besturingssysteem om de concurrentie aan te gaan met toestellen als de iPhone van Apple en de Galaxy van Samsung. De fabrikant van BlackBerry, ooit marktleider op het gebied van smartphones, verliest al tijden marktaandeel aan deze concerns.

Heerschappij
Morningstar volgt de strijd om de heerschappij in de markt voor smartphones en tablets. Lees analyses van de hoofdrolspelers en hun aandeel: Research in Motion, Apple, Microsoft, Nokia en Google (van Samsung is geen aandelenrapport beschikbaar).

RIM kwam nabeurs met zijn derdekwartaalcijfers. Het slechte bericht zal vrijdag zijn uitwerking op de koers niet missen.

De strijd om de tabloids barst in alle hevigheid los >

Android wint snel terrein op Apple >

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

 

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings