De populairste aandelen op Morningstar.nl

De Nederlandse belegger zocht het in 2011 dicht bij huis. Zie welke aandelenrapporten het meest werden gelezen.

Maarten van der Pas 29 december, 2011 | 12:15
Facebook Twitter LinkedIn

1. Shell

2. ING

3. Philips

4. Air France-KLM

5. General Electric

6. KBC

7. Heineken

8. Unilever

9. Apple

10. France Telecom


Shell staat fier bovenaan deze lijst van meest geraadpleegde aandelenrapporten op morningstar.nl.  En dat is begrijpelijk. Het aandeel staat dit jaar op een winst van 14,8 procent waar de AEX een verlies noteert van 14 procent. Morningstar vindt dat Shell een eersteklas oliegigant is en blijft en verwacht dat de recente goede prestaties aanhouden.  Met een fair value van 30 euro per aandeel (Morningstar’s geschatte de waarde van een onderneming gebaseerd op de toekomstige kasstroom) is de oliemaatschappij met de huidige koers van 27,84 euro redelijk ondergewaardeerd en staat bij Morningstar dan ook op 4 sterren.

Wat verder opvalt aan dit overzicht is de ruime aanwezigheid van Nederlandse ondernemingen. Is dat vreemd? Ja en nee. Uit twee onderzoeken eerder dit jaar blijkt dat de Nederlandse particuliere belegger het liefst in aandelen dicht bij huis handelt. Zo doen klanten van broker Alex 90 procent van hun transacties in Nederlandse aandelen. En voor een beleggingsbarometer van vermogensbeheerder Schroders gaven beleggers aan dat ze in deze onzekere tijden meer in Nederland zijn gaan beleggen.

Deze trend maakt dat de Nederlandse belegger meer op zoek is naar informatie over Nederlandse aandelen. Maar zeker zal ook de zogenaamde home bias meespelen, een onuitroeibaar fenomeen.  Morningstar pleit ervoor om aandelenbeleggingen wereldwijd te spreiden en besteedde onlangs een hele week aan wereldwijd beleggen in aandelen.

ING, Philips en Air France-KLM zijn aandelen die in 2011 een fors verlies voor de kiezen hebben gekregen van respectievelijk 26, 32 en 72 procent. ING en Air France-KLM zijn ondernemingen waar Morningstar niet positief over is. ING opereert nog steeds in markten met veel concurrentie waar het moeilijk is om vanzelfsprekend een duurzame economische winst te maken. In het licht van ING's onmogelijkheid om zich significant te onderscheiden in deze markten, dat deels komt door zijn verzwakte financiële sterkte, denkt Morningstar dat ING geen concurrentievoordeel heeft.

Voor Air France-KLM vreest Morningstar dat een wereldwijde economische groeivertraging de prestaties van de luchtvaartmaatschappij negatief zal beïnvloeden en analist Neal Dihora verwacht dat het aandeel geen vooruitgang boekt.

Philips staat er wat betreft Morningstar-analist Daniel Holland beter voor.  Als het elektronicaconcern alle afwaardering en herstructurering achter de rug heeft, heeft Philips de potentie om de marges weer op het niveau van 2010 te krijgen. Hoewel de komende kwartalen waarschijnlijk uitdagend zullen zijn voor beleggers.

KBC lijkt een vreemde eend in de bijt. Het heeft net als andere financials in 2011 een flinke veer moeten laten. Vooralsnog staat deze Belgische bank nog overeind in tegenstelling tot het gevallen Dexia. Toch zijn de problemen voor KBC fors, zo analyseert Erin Davis van Morningstar. Een aandelenemissie met alle gevolgen van verwatering voor bestaande aandeelhouders is volgens haar niet uitgesloten.

Heineken en Unilever doen het zeker niet slecht in ogen van Morningstar, maar voor de belegger zijn er ook aantrekkelijke buitenlandse alternatieven zoals respectievelijk Anheuser Busch-InBev en Procter & Gamble. En opsplitsing van Unilever sluit analist Erin Lash niet uit.

Een ander opmerkelijk feit is, dat er slechts drie ondernemingen van Morningstar’s lijst van Aanbevolen Aandelen in deze ranking staan: General Electric, Apple en France Telecom. Terwijl de lijst op Morningstar.nl inmiddels 26 aanbevolen aandelen telt. Morningstar is positief over deze aandelen en ziet in France Telecom een beter alternatief voor KPN.

De verzameling laat-cyclische ondernemingen van General Electric staan er goed om de komende kwartalen te groeien wanneer orders voor kapitaalgoederen uitmonden in productie en levering.

Apple
was dit jaar volop in het nieuws met het overlijden van oprichter en inspirator Steve Jobs en de vraag hoe het nu verder moet. Morningstar-analist Grady Burkett stelt, dat Apple nog altijd op het juiste moment piekt en de komende jaren nog zal profiteren van het onovertroffen inzicht en gevoel voor design van Jobs.


Lees ook
Meest geraadpleegde beleggingsfondsen in 2011

Meest gelezen artikelen in 2011

Editor's pick: het beste en mooiste van 2011

Eindejaarscontrole van uw beleggingsportefeuille in 5 stappen

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings