Rechter wijst WMP terecht om hedge funds

Wealth Management Partners (WMP) is door de rechter aansprakelijk gesteld voor verliezen die een klant heeft geleden op zijn portefeuille.

Fondsnieuws / Morningstar, 09 januari, 2012 | 9:23
Facebook Twitter LinkedIn

UPDATE: met reactie van Vereniging van Echte Onafhankelijke Vermogensadviseurs (VEOV) en beleggingsvereniging VBA.

In deze als risicomijdende bedoelde beleggingsportefeuille waren hedge funds opgenomen. Volgens de rechterlijke uitspraak van december, die nu publiek is geworden, zijn beleggingsstrategieën met hedge funds in het algemeen ook voor vermogensbeheerders ‘complex’ en ‘ondoorzichtig’.

De uitspraak is belangrijk, omdat in toenemende mate banken en vermogensbeheerders voor hun vermogende klanten hedge funds en andere alternatieve asset classes in de portefeuille opnemen om de correlatie te verminderen. Hedge funds hebben in 2011, met uitzondering van macro-strategieën, een moeilijk jaar gehad.

'Volledig risicomijdend'
De rechter heeft geoordeeld in een zaak die een klant had aangespannen tegen WMP die begin 2008 circa 80 procent van diens beheerde vermogen in hedge funds had gestoken.

Dat was gebeurd onder de voorwaarde dat het vermogen ‘volledig risicomijdend’ zou worden belegd. De rechter vindt echter dat hedge funds ‘vrij algemeen als risicovolle belegging gelden’ en dat ‘een dergelijk bovengemiddeld risico eenvoudigweg niet past bij een volledig risicomijdend profiel’.

Op Fondsnieuws reageren branchevertegenwoordigers sceptisch op de uitspraak van de rechter dat hedge funds in het algemeen niet geschikt zouden zijn voor particuliere klanten. Volgens Hans de Ruiter, voorzitter van de beleggingsvereniging VBA, kan er niet generiek gezegd worden dat hedge funds niet passen in portefeuilles van klanten. Daarvoor moet veel gedetailleerder worden gekeken kijken naar de aard en de doelstelling van de fondsen. 

Voorzitter van de Vereniging van Echte Onafhankelijke Vermogensadviseurs (VEOV) Rogier Rake komt tot eenzelfde conclusie. Er zijn volgens hem zoveel verschillende strategieën die hedfe funds toepassen dat deze fondsen niet op één zijn te gooien. 

Morningstar Hedge Fund Center
Morningstar ziet hedge funds als een alternatief voor in de beleggingsportefeuille zien, naast traditionele beleggingsfondsen. Maar constateert ook dat voor grote groepen beleggers het fenomeen 'hedge fund' redelijk onbekend is. Daarom is het recent het Morningstar Hedge Fund Center gestart met artikelen die basaal of diepgravend vertellen wat hedge funds zijn, wat ze doen, wat de risico’s zijn en hoe een belegger ze kan toepassen in zijn portefeuille. Met tools zoals de Hedge Fund Quickrank waarmee deze fondsen zijn te selecteren op rendement of Morningstar Rating.
Lees voor de verschillende beleggingsstrategieën die hedge funds toepassen het artikel Morningstar classificatie van hedge funds.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten