Amerikaanse aandelenmarkt krimpt voor het eerst sinds 2009

Amerikaanse aandelen worden schaars nu ondernemingen meer aandelen terugkopen dan uitgeven.

Bloomberg / Morningstar, 17 januari, 2012 | 8:08
Facebook Twitter LinkedIn

In de Verenigde Staten is het aantal uitstaande aandelen voor het eerst sinds de bull markt in 2009 begon kleiner geworden. Het aantal aandelen dat ondernemingen uitgeven staat op het laagste punt sinds 2006 en het tempo waarin ze aandelen terugkopen is het hoogst sinds vier jaar.

Bijvoorbeeld biotechnologiebedrijf Amgen en computerfabrikant Hewlett-Packard en nog 1.971 andere Amerikaanse ondernemingen kochten in 2011 voor 397 miljard dollar aandelen in en daar stond voor 169 miljard dollar aan uitgifte van nieuwe aandelen tegenover. Dat blijkt uit gegevens van Birinyi Associates en Bloomberg. Deze combinatie verkleinde de Standard & Poor’s 500 Index divisor, een maatstaf voor uitstaande aandelen, met 0,6 procent in het vorige kwartaal. De eerste terugval sinds maart 2009.

De afname van het aantal aandelen stuwt de koers en laat waarderingen zien die zo laag zijn dat managers liever aandelen inkopen dat kasgeld aanwenden om te groeien, aldus Columbia Management Investment Advisers en USAA Investment Management Co. Afnemende groeiperspectieven beperken de winst en ontmoedigen beleggers die december vorig jaar al voor acht achtereenvolgende maanden hun geld terugtrekken uit beleggingsfondsen die in Amerikaanse aandelen investeren. Dat is de langste periode in de laatste twee decennia.

Zelf beleggen in Amerikaanse aandelen
U wilt de beste beleggingsfondsen in Amerikaanse aandelen selecteren, wilt weten hoe ze presteren en wat de kosten zijn? Gebruik dan Morningstar's Fonds Screener Amerikaanse aandelen. In deze selectie vindt u alle fondsen die beleggen in large cap groei- en/of waarde-aandelen. U kunt zelf de selectie verkleinen op bijvoorbeeld rendement of Morningstar Rating. 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

 

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings