Staalproductie naar recordniveau in 2011

's Werelds grootste staalconcern ArcelorMittal is bij Morningstar een Aanbevolen Aandeel.

AFN / Redactie, 24 januari, 2012 | 9:48
Facebook Twitter LinkedIn

De wereldwijde staalproductie is in 2011 naar een recordniveau gestegen van 1,527 miljard ton. Dat is 6,8 procent meer dan een jaar eerder. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van de World Steel Association.

In vrijwel alle belangrijke staalproducerende landen nam de productie toe, met uitzondering van Japan en Spanje. De sterkste productiestijgingen kwamen voor rekening van Zuid-Korea (plus 16,2 procent) en Turkije (plus 17 procent).
In 's werelds grootste staalproducent China ging de productie met 8,9 procent omhoog tot 695,5 miljoen ton. In de Verenigde Staten nam de productie met 7,1 procent toe tot 86,2 miljoen ton. In de Europese Unie was een groei te zien van 2,8 procent tot 177,4 miljoen ton.

De groei van de staalproductie in 2011 was wel een stuk zwakker dan in 2010, toen de productie met 15 procent steeg. Analisten verwachten dat de wereldwijde staalproductie in 2012 met circa 6 procent zal stijgen.

ArcelorMittal
Hoe deze hogere productie uitpakt voor 's werelds grootste staalconcern Arcelor Mittal wordt op 7 februari bekend als de onderneming met zijn cijfers over 2012 komt. Vorig jaar november was ArcelorMittal somber gestemd over de ontwikkelingen op de staalmarkt. Het verwachtte voor het vierde kwartaal lagere leveringen en prijsdruk. Afnemers nemen vanwege de onzekere economische omstandigheden een afwachtende houding aan waardoor de volumes onder druk staan.

Morningstar is positief over het aandeel ArcelorMittal en heeft dat op zijn lijst 'Aanbevolen Aandelen' gezet. De verhouding koers/fair value is 0.46 waarmee het in onze ogen fors ondergewaardeerd is. Het aandeel noteert momenteel dan ook vijf sterren.

Onzekerheid en volatiliteit hebben de afgelopen twee jaar een grote rol gespeeld in de wereldwijde staalsector. ArcelorMittal heeft zijn deel gehad van korte staalprijscycli, lagere marges door de overspannen grondstoffensituatie en een inconsistente orderstroom. 2011 Begon goed met een opleving van de staalprijzen en positieve signalen uit de eindmarkt. De toenemende economische zorgen in China en Europa hebben het tij echter doen keren, met lagere aflevervolumes en een dusdanig gebrek aan transparantie dat het management momenteel geen winstverwachtingen uitspreekt. Het is moeilijk te voorspellen welke richting marges en aflevervolumes begin 2012 zullen uitgaan.

"Het navigeren van deze situatie zal lastig zijn voor alle staalbedrijven", stelt Morningstar-analist Bridget Freas, "Maar volgens mij is ArcelorMittal in een goede positie om de toekomstige uitdagingen het hoofd te bieden. Het bedrijf kan namelijk profiteren van zijn geografische en eindmarktdiversificatie, inputflexibiliteit en eigen grondstoffenbronnen."


Lees het de volledige analyse van ArcelorMittal >

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten