Meest geraadpleegde beleggingsfondsen in januari

Ook in 2012 houdt Morningstar weer maandelijks bij voor welke fondsen de belegger de meeste belangstelling had op morningstar.nl.

Maarten van der Pas 01 februari, 2012 | 13:55
Facebook Twitter LinkedIn

1. BNP Paribas Obam
(rating: Neutral/* categorie: aandelen wereldwijd large cap gemengd)

2. BlackRock Global Funds World Mining A2 EUR
(rating: Gold/*** categorie: aandelen sector grondstoffen)

3. Carmignac Patrimoine A
(rating: Gold/***** categorie: mixfondsen EUR neutraal)

4. Kempen Global High Dividend
(rating: Silver/***** categorie: aandelen wereldwijd large cap waarde)

5. Skagen Kon-Tiki
(rating: Gold/***** categorie: aandelen emerging markets)

6. BlackRock Global Funds World Gold A2 EUR
(rating: Gold/**** categorie: aandelen sector edelmetalen)

7. Delta Lloyd Deelnemingen Fonds
(rating: Silver/**** categorie: aandelen Nederland)

8. Carmignac Investissement A
(rating: Gold/***** categorie: aandelen wereldwijd large cap groei)

9. Robeco Emerging Markets Equity D EUR Acc
(rating: Silver/*** categorie: aandelen emerging markets)

10. BNP Paribas Netherlands Fund
(rating: Negative/** categorie: aandelen Nederland)


In dit rubriekje klaag ik meestal dat er zo weinig variatie zit in de beleggingsfondsen die beleggers maandelijks het meeste opzoeken op morningstar.nl. Na een paar maanden ben ik dan wel uitgeanalyseerd over het hoe en waarom. En ik spreek telkens mijn verbazing uit dat BNP Paribas Obam hoog eindigt. Nou wil ik geen plaat zijn die blijft hangen en telkens hetzelfde geluid laat horen. En hoop dan ook dat 2012 een ander geluid zal brengen, zodat ik ook een ander deuntje kan zingen.

Begin januari heb ik beleggers gewaarschuwd voor beleggingsfondsen (in ons land verkrijgbaar) die een negatieve waardering (Negative) hebben gekregen van onze fondsanalisten. Opmerkelijk genoeg keert één van deze fondsen in bovenstaande top 10 terug: BNP Paribas Netherlands Fund. Laat ik het er maar op houden dat veel beleggers wilden zien hoe ondermaats de prestaties van dit fonds daadwerkelijk zijn. Dat het hier om een fonds in Nederlandse aandelen gaat, zal ook interesse wekken. Is toch herkenbaar en in tijden van crisis zoeken beleggers het dicht bij huis.

Een alternatief in de categorie 'Aandelen Nederland' is Robeco Hollands Bezit met de rating 'Bronze'. Dat belegt net als het BNP-fonds in Nederlandse large-cap aandelen. Delta Lloyd Deelnemingen Fonds zit ook in deze categorie, maar belegt in small-cap aandelen en heeft daarbij de strategie om minimaal een belang van vijf procent in de onderneming te nemen. Een vergelijkbaar fonds is Kempen Orange Fund, dat net als 'Deelnemingen' een 'Silver' rating heeft.

Gold
Naast een lijstje fondsen die u beter kunt mijden gaf ik ook een overzicht van 30 beleggingsfondsen die de hoogste waardering 'Gold' hebben. Die verwacht ik toch in de maandelijkse top 10 tegen te komen en een score van vijf is aardig: BlackRock Global Funds World Mining A2 EURCarmignac Patrimoine ASkagen Kon-TikiBlackRock Global Funds World Gold A2 EUR en Carmignac Investissement A. Allemaal goede keuzes voor wie wil beleggen in wereldwijde aandelen, opkomende markten, grondstoffen of een mixfonds zoekt.

Maar Morningstar is voor dit jaar positief over Amerikaanse ondernemingen, dus waarom niet een fonds in Amerikaanse aandelen in de top 10 zoals Davis Value Fund. En obligatiefondsen zijn kennelijk helemaal uit de gratie. Die komen niet voor. Voor staatsobligaties uit de eurzone kan ik me dat nog voorstellen, maar bijvoorbeeld bedrijfsobligaties en schuldpapier uit opkomende landen komen in veel vooruitzichten van vermogensbeheerders voor dit jaar als interessante categorie terug. De gediversifieerde obligatiefondsen Pimco Total Return Bond en Raiffeisen-EURO-Rent lieten vorig jaar een behoorlijk rendement zien.

De top 10 leert verder dat de huidige beleggingsthema's zoals dividend, wereldwijde aandelen, opkomende markten en grondstoffen vertegenwoordigd zijn. Opmerkelijke verschuivingen in de ranglijst in vergelijking met december zijn Kempen Global High Dividend dat van de achtste naar de vierde plek klom en Delta Lloyd Deelnemingen Fonds dat van plek 3 naar plek 7 zakte. De entree van nieuwkomer BNP Paribas Netherlands ging ten koste van Skagen Global dat niet meer in de lijst voorkomt.

Dividend is momenteel een populair thema onder beleggers en Morningstar sprak recent met Jorik van den Bos, beheerder van het Kempen-fonds, in de serie 'Toppers aan het woord'. Dat verklaart de interesse. Bij het Deelnemingenfonds van Delta Lloyd ging er een ster af (van vijf naar vier sterren). Geen reden om het fonds op af te straffen. De sterrating zegt iets over de prestaties van het fonds in het verleden. Interessanter is het om te kijken naar de Analyst rating, waarmee de fondsanalisten van Morningstar iets over de toekomstige rendementen zeggen. Met een 'Silver' rating voor Deelnemingen gaat Morningstar er vanuit dat dit fonds het op de langere termijn beter zal doen dan het gemiddelde van zijn categorie en de index.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings