Prestaties hedge funds stellen teleur in 2011

Morningstar komt met resultaten van hedge funds in december en heel 2011 en met kapitaalstromen tot en met november 2011

Maarten van der Pas 02 februari, 2012 | 11:47
Facebook Twitter LinkedIn

De Morningstar MSCI Composite Hedge Fund Index, een naar activa gewogen index van bijna 1000 hedgefondsen in de Morningstar Hedge Fund database, boekte in 2011 het op één na slechtste resultaat sinds de introductie van de index in 1994. In december steeg de index met 0,4 procent maar eindigde voor heel 2011 in totaal 2,7 procent lager.

“Hedge funds stelden beleggers zwaar teleur in 2011”, zegt Terry Tian, analist alternatieve beleggingen van Morningstar. “Macro-economische tegenwind, toenemende aandelencorrelaties en turbulente grondstoffenmarkten droegen vorig jaar allemaal bij aan de povere prestaties van de hedge funsd, vooral van fondsen die zijn gericht op
stock picking, international en managed-futures strategieën.”

Stock-picking
Stock-picking strategieën in verschillende regio’s hadden het moeilijk omdat de correlaties tussen afzonderlijke aandelen (als gemeten door de CBOE S&P 500 Implied Correlation Index) in de tweede helft van 2011 stegen. De Morningstar MSCI Security Selection Hedge Fund Index daalde in december met 0,6 procent en eindigde het jaar in totaal 8,3 procent lager, terwijl de MSCI World NR-aandelenindex slechts 5,5 procent terugliep.

Tegen de achtergrond van de staatsschuldencrisis in de eurozone en de algemene vertraging in opkomende economieën deden hedge  funds die zich op aandelenselectie in deze regio’s concentreren het absoluut gezien slecht in 2011. De Morningstar MSCI Europe Hedge Fund Index wist in december een stijging van 0,2 procent te realiseren, maar daalde in het jaar als geheel met 5,9 procent. Terrwijl de Morningstar MSCI Emerging Markets Hedge Fund Index in december 1,1 procent verloor en in het hele jaar 11,8 procent.

Relatief gezien zijn de cijfers bemoedigender. De MSCI Europe Index en de MSCI Emerging Markets Index daalden met respectievelijk 11,1 en 18,4 procent. Amerikaanse hedge funds in aandelen boekten zelfs in 2011 verlies, hoewel de S&P 500 Index in het vierde kwartaal flink opveerde. De Morningstar MSCI North America Hedge Fund Index eindigde het jaar 3,1 procent lager, terwijl de S&P 500 2,1 procent steeg.

Systematic trading
Het gebrek aan duidelijke opwaartse of neerwaartse prijstrends op veel van de belangrijke futuresmarkten in 2011 (bijvoorbeeld voor ruwe olie) en plotselinge prijsomslagen in andere (zoals goudfutures in september 2011) eisten hun tol van systematische handelsstrategieën. Die zetten in verschillende vermogensklassen in op het langetermijnmomentum van futurescontracten. De Morningstar MSCI Systematic Trading Hedge Fund Index steeg in december met 0,3 procent maar liet voor heel 2011 een daling zien van 4,8 procent, het slechtste jaarresultaat sinds de introductie ervan in 1994.

Arbitrage
Arbitrage strategieën behoorden tot de weinige die dit jaar redelijk presteerden. De Morningstar MSCI Fixed Income Arbitrage Hedge Fund Index, die fondsen volgt die profiteren van prijsinefficiency in zowel publieke als private schuldeffecten, steeg in december met 1,5 procent. Zo kwam het jaarresultaat op 6,2 procent uit. Merger arbitrage strategieën profiteerden van hogere transactievolumes, omdat bedrijven met een goed gevulde oorlogskas en betere balansposities op het overnamepad gingen. De Morningstar MSCI Merger Arbitrage Hedge Fund Index steeg in december met 0,5 procent en over het hele jaar met 4,2 procent.

Fundflows
Hedge funds met single-strategy in de Morningstar database werden november vorig jaar geconfronteerd met een totale uitstroom van USD 1,6 miljard, terwijl fund-of-fund hedge funds USD 235 miljard verloren. De uitstroom bij de global macro hedge funds was het hoogst: USD 1,6 miljard. Debt-arbitrage en U.S. long/short Equity zagen een bescheiden instroom van respectievelijk USD 320 en USD 204 miljoen.


Klik hier voor een tabel met de rendementen van de Morningstar hedge fund indices >

Klik hier voor een tabel met de in- en uitstroom voor de diverse hedge fund categorieën >

Meer weten over verschillende type hedge funds en de strategieën die ze toepassen? Lees dan Morningstar Classificatie van hedge funds.

Bezoek ook het Morningstar Hedge Fund Center.


De rendementen over december voor de Morningstar MSCI Hedge Fund Indexes en de activastroom van november zijn gebaseerd op fondsen die per 11 januari 2011 hun rapportage hadden ingediend. Hedge funds beleggers, beheerders, consultants en adviseurs kunnen aanvullende informatie raadplegen via Morningstar Direct, ons wereldwijde onderzoeksplatform voor institutionele beleggers.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten