Er is weer risicobereidheid onder beleggers

Europese beleggers zijn in januari 2012 weer massaal in beleggingsfondsen gestapt.

Maarten van der Pas 01 maart, 2012 | 13:33
Facebook Twitter LinkedIn

Voor de Europese beleggingsfondsensector is het jaar goed begonnen. In januari stroomde 13 miljard euro aan nieuwe vermogen naar langetermijnfondsen. Geldmarktfondsen trokken in dezelfde periode 9 miljard euro aan. Dat blijkt uit gegevens van Morningstar.

Stuwende kracht is het optimistische marktsentiment. “Door de levendige markten keren beleggers terug naar fondsen. We merken duidelijk een hernieuwde risicobereidheid en een aanzienlijke belangstelling voor opbrengst”, aldus Dan Lefkovitz van het Morningstar European Fund Research Team.

Vastrentend, aandelen en opkomende markten
Het meeste kapitaal ging naar vastrentende waarden en beleggers richtten hun pijlen duidelijk op opbrengst. Beleggers investeerden in januari 7 miljard euro in vastrentende fondsen waarvan de vastrentende Morningstar-categorieën ‘EUR High Yield Bond’, ‘EUR Corporate Bond’ en ‘USD High Yield Bond’ in totaal 6 miljard euro verzamelden.

Aandelenfondsen kenden hun eerste positieve maand sinds mei 2011, met kapitaalinstromen van meer dan 3 miljard euro. Fondsen in wereldwijde opkomende markten kenden de sterkste instroom sinds april 2011. Het fonds Aberdeen Emerging Markets, met een Gold-rating van Morningstar, kon met 600 miljoen euro aan nieuw vermogen in januari de grootste instroom boeken in deze categorie.

Templeton Global Bond had in januari voor de vijfde maand op rij te lijden onder kapitaaluitstroom. Beleggers verzilverden in de eerste maand voor meer dan 500 miljoen euro en de Morningstar Investor Return* (kapitaalgewogen) lag aanzienlijk onder het totaalrendement van het fonds. Lefkovitz: ‘Dit geval van Templeton Global Bond toont aan dat beleggers al te vaak hoog kopen en laag verkopen.’

Ook passieve fondsen profiteerden van het sterke sentiment van begin dit jaar. Indexfondsen zagen een instroom van 1,2 miljard euro.

Rampjaar
Voor de Europese fondsensector was 2011 een jaar om snel te vergeten. In totaal haalden beleggers voor 119 miljard euro uit beleggingsfondsen. In tegenstelling tot crisisjaar 2008, toen het kapitaal van beleggers een verschuiving kende van aandelen- en obligatiefondsen naar geldmarktfondsen, haalden beleggers hun kapitaal in 2011 weg uit alle fondsen.


* De berekening van de Morningstar Investor Return is een kapitaalgewogen maatstaf voor het rendement die het gemiddelde rendement van de eenheid van de basisvaluta van elke aandelencategorie weergeeft over de aangegeven periode. Het verschil tussen Investor Return en totaalrendement geeft aan in welke mate het door beleggers behaalde resultaat verschilt van de gepubliceerde fondsrendementen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten