Hoe Morningstar een ETF waardeert

Gebruik de sterrating om betere beleggingsbeslissingen te nemen.

Maarten van der Pas 08 maart, 2012 | 9:06
Facebook Twitter LinkedIn

De Ster Rating van Morningstar voor ETFs (en traditionele beleggingsfondsen) biedt beleggers een handig middel om de prestaties in het verleden en belangrijkste karaktersitieken van het fonds te beoordelen. En om hen te helpen begrijpen hoe het fonds in hun beleggingsportefeuille past.

De Ster Rating gebruikt kwantitatieve data uit Morningstar's fondsendatabase om sterren aan een ETF  toe te kennen. Een ETF kan 1 tot 5 sterren scoren en dat is afhankelijk van het rendement dat in het verleden is geboekt. Hoe beter de prestaties, hoe meer sterren. Naast het rendement kijkt het beoordelingssysteem ook naar risico, volatiliteit en kosten. De Ster Rating is volledig objectief en volledig gebaseerd op een mathematische evaluatie van het rendement in het verleden.

In elke categorie waarin Morningstar een ETF onderbrengt (op stijl gebaseerde vergelijkingsgroepen), hebben de 10 procent beste fondsen vijf sterren, 22,5 procent noteert vier sterren, 33 procent heeft drie sterren, 22,5 procent telt twee sterren en 10 procent van de fondsen heeft één ster.
Een ETF krijgt pas een Ster-waardering als het drie of meer jaar verhandeld wordt. Deze periode van minimaal drie jaar biedt Morningstar de mogelijkheid om genoeg data van het fonds te verzamelen om wat te kunnen zeggen over het rendement, risico en volatiliteit in vergelijking met vergelijkbare fondsen.

Een ETF wordt gewaardeerd voor zijn prestatie over drie tijdseenheden: drie, vijf en tien jaar. Deze drie waarderingen worden gecombineerd tot één eindwaardering. Omdat ETFs een nog relatief jong beleggingsinstrument zijn in Europa heeft de meerderheid van de fondsen nog geen lange historie en dus ook nog geen rating voor vijf en tien jaar.

Beleggers moeten zicht ervan bewust zijn dat "ondanks de verdienste van de Ster Rating er zich onder de vijfsterrenfondsen enkele kiezels bevinden en onder de lager gewaardeerde fondsen enkele parels", zegt Russel Kinnel, Morningstar's Director of Fund Research. "Dat komt omdat de sterwaardering puur gebaseerd is op rendement in het verleden en die kunnen niet gebruikt worden om toekomstige prestaties te voorspellen." (De Morningstar Analyst Rating voor raditionele, actief beheerde beleggingsfondsen zegt wel wat over de verwachtte toekomstige prestaties.)

Beleggers die op zoek gaan ETFs voor in hun portefeuille moeten naast de historische prestaties van het fonds ook hun beleggingsstrategie, handelskosten en fiscale aspecten in ogenschouw nemen. De ETF-analistenrapporten van Morningstar gaan op deze variabelen in.

Zelf aan de slag
Met de Morningstar ETF Screener kan een belegger zelf de beste of meest geschikte ETFs selecteren in de diverse Morningstar Categorieën.
Met de ETF Quickrank kunnen ETFs met elkaar worden vergeleken en kan worden gekeken naar de rendementen op korte en lange termijn, beleggingsstijl en kosten.


Dit artikel maakt deel uit van een serie over de basisbeginselen van beleggen in ETFs. Lees ook:

Hoe Morningstar een ETF analyseert
Morningstar publiceert analyserapporten over ETFs om u te helpen deze producten beter te begrijpen.

Overzicht analyse ETFs
Alle ETF-rapporten op morningstar.nl op een rij.

Selecteer verantwoord een beleggingsfonds of ETF
Morningstar's head of research San Lie over hoe beleggingsfondsen en ETFs werken en hoe ze verantwoord te beoordelen en vergelijken.

ETF-bibliotheek
Alle artikelen over beleggen in ETFs op morningstar.nl bij elkaar. Van de basis tot meer geavanceerde beleggingsstrategieën tot opinie.

TAGS
ETF
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten