Grootste uitstroom voor hedge funds sinds 2009

Fondsen in Morningstar’s hedge fund index zagen in december vorig jaar 2,7 miljard dollar uitstromen. Dat is de grootste uitstroom sinds juli 2009.

Morningstar Europe Editor 13 maart, 2012 | 9:06
Facebook Twitter LinkedIn

Dat blijkt uit gegevens van Morningstar. Hedge funds beleefden een turbulent vierde kwartaal. Beleggers trokken in oktober 2,3 miljard dollar uit de fondsen om in december weer 1,2 miljard dollar in te leggen. In heel 2011 investeerden beleggers 17,2 miljard dollar in de hedge funds in Morningstar’s database. Het grootste deel van dit kapitaal ging naar systematic futures fondsen die netto 15,3 miljard dollar aan nieuwe beleggingen konden noteren.

Event-driven fondsen boekten in december de grootste uitstroom: 1,1 miljard dollar. Hiermee kent deze strategie voor de zesde opeenvolgende maand een uitstroom. Fondsen in US long/short equity en convertible arbitrage zagen ook aanzienlijk outflows van respectievelijk 668 en 240 miljoen dollar. Slechts vijf van de 21 hedge funds categorieën genoten een inflow in december, waarvan de long/short debt categorie de grootste was met 363 miljoen dollar.

Fund of hedge funds in de database van Morningstar leden met 3,1 miljard dollar ook een flinke uitstroom in de laatste maand van 2011. Dit markeert de grootste uitstroom in bijna drie jaar sinds april 2009. In totaal onttrokken beleggers 8,1 miljard dollar aan hedge funds in 2011.


Meer weten over hedge funds? Bezoek dan Morningstar's Hedge Fund Center, met artikelen over -beleggen in- hedge funds. Leren welke strategieën hedge funds toepassen en wat ze inhouden? Lees dan dit artikel over hedge fund strategieën.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar Europe Editor  .

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings