Titanenstrijd: Ray Dalio meest succesvolle hedge fund manager

Lijstjes over wie de meeste winst genereert zijn altijd leuk. Bij hedge funds vliegen de miljarden dan al snel in het rond.

Maarten van der Pas 13 maart, 2012 | 11:56
Facebook Twitter LinkedIn

Het Pure Alpha hedge fund van Ray Dalio heeft vorig jaar 13,8 miljard dollar verdiend voor zijn beleggers. John Paulson daarentegen verloor 10 miljard dollar voor zijn klanten. Dat blijkt uit onderzoek van LCH Investments (onderdeel van Edmond de Rothschild Group) naar de meest winstgevende hedge funds ooit.

Pure Alpha, onderdeel van Dalio’s Bridgewater heeft sinds de oprichting in 1975 35,8 miljard dollar voor zijn investeerders opgeleverd. Het verlies van Paulson & Co brengt de winst die het fonds sinds oprichting in 1994 voor zijn klanten heeft geboekt op 22.6 miljard dollar.

Bridgewater heeft 120 miljard dollar onder beheer en past een macrostrategie toe om te profiteren van economische trends. Het plaatste in 2011 diverse bets op basis van de voorspelling dat beleggers de veiligheid van Amerikaanse Treasuries en Duitse Bunds zouden opzoeken. En dat kwam uit. Daarmee onderscheidde het fonds van Bridgewater zich van andere fondsen in een jaar waarin hedge funds gemiddeld een verlies van 5,2 procent boekten.

Record
John Paulson noteerde een recordverlies van 51 procent voor één van zijn grootste fondsen. Hij ging er vanuit dat de Amerikaanse economie zich zou herstellen. Vorige maand ging Paulson door het stof en schreef in een brief aan zijn beleggers dat de prestaties van zijn fonds vorig jaar duidelijk onacceptabel waren. Hij nam te veel blootstelling aan aandelen en had onvoldoende hedge om de volatiliteit op de markten te mitigeren.

Maar Paulson, die miljarden dollars verdiende met een strategie tegen de Amerikaanse huizenmarkt in 2007, blijft wel de derde meestwinstgevende hedge fund manager na rivalen Bridgewater en Quantum van George Soros.

“Een macrostrategie is notoir moeilijk, maar de beste managers zijn in staat om mogelijkheden te vinden, met name in problematische markten”, zegt LCH-voorzitter Rick Sopher in het rapport. LCH schat dat hedge funds vorig jaar 123 miljard dollar hebben verloren.

Hieronder een lijst van de 10 hedge funds die de meeste winst hebben gemaakt voor hun beleggers sinds de oprichting.






Meer weten over hedge funds? Bezoek dan Morningstar's Hedge Fund Center, met artikelen over -beleggen in- hedge funds.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten