Graven naar aantrekkelijke grondstoffondsen en -aandelen

Hoe nu aantrekkelijke grondstofaandelen op te diepen? Bij grondstofdelvers zijn de bewezen reserves en de productiekosten twee belangrijke factoren om op te letten. Met ETFs is gemakkelijk in grondstoffen te beleggen. Maar er is de nodige verwarring onder beleggers over spotprijs, termijncontract en rolrendement.

Maarten van der Pas 01 januari, 2015 | 1:05
Facebook Twitter LinkedIn

Een belegger die in grondstofgerelateerde aandelen wil investeren heeft legio mogelijkheden. Er zijn tal van beursgenoteerde olie- en gasmaatschappijen, mijnbouwbedrijven en producenten van en handelsbedrijven in agrarische grondstoffen.
Een aandeel van een grondstofproducent is echter een zeer indirecte blootstelling aan de grondstofprijs waarbij nog komt, dat de koers van het aandeel lang niet altijd alleen maar door die prijs wordt beïnvloed maar ook door bedrijfseconomische ‘ruis’.

Hoe nu aantrekkelijke grondstofaandelen op te diepen? Bij grondstofdelvers zijn de bewezen reserves en de productiekosten twee belangrijke factoren om op te letten. De reserve kwantificeert grofweg de totale hoeveelheid grondstof in bijvoorbeeld de olie- en gasbronnen en mijnen die op bedrijfseconomische verantwoorde wijze is te winnen. Dit reservegetal bepaalt in grote mate de toekomstige omzet en winst van de onderneming als de reserve wordt omgezet in tastbare grondstof. De reserves bepalen ook de waardering die de markt aan de onderneming geeft.

De reserves van een grondstofproducent kunnen nog zo groot zijn, als de kosten om ze te winnen hoog zijn in vergelijking met concurrenten dan heeft dat een negatieve invloed op de waardering van de onderneming. Andere complicerende factoren bij het vaststellen van de kwaliteit van de reserves zijn de kostenstructuur van de onderneming, de waarderingsgrond en (geo)politieke risico’s.

ETFs
Een veel directere blootstelling aan grondstoffen bieden ETFs. Dit type beleggingsfondsen hebben grondstoffen als beleggingscategorie toegankelijk gemaakt voor particuliere beleggers. Maar een grondstof-ETF is niet altijd wat je denkt dat het is. Lees over de mitsen en maren het artikel Beleggen in grondstoffen met ETFs.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten