Graven naar aantrekkelijke grondstoffondsen en -aandelen

Hoe nu aantrekkelijke grondstofaandelen op te diepen? Bij grondstofdelvers zijn de bewezen reserves en de productiekosten twee belangrijke factoren om op te letten. Met ETFs is gemakkelijk in grondstoffen te beleggen. Maar er is de nodige verwarring onder beleggers over spotprijs, termijncontract en rolrendement.

Maarten van der Pas 01 januari, 2015 | 1:05
Facebook Twitter LinkedIn

Een belegger die in grondstofgerelateerde aandelen wil investeren heeft legio mogelijkheden. Er zijn tal van beursgenoteerde olie- en gasmaatschappijen, mijnbouwbedrijven en producenten van en handelsbedrijven in agrarische grondstoffen.
Een aandeel van een grondstofproducent is echter een zeer indirecte blootstelling aan de grondstofprijs waarbij nog komt, dat de koers van het aandeel lang niet altijd alleen maar door die prijs wordt beïnvloed maar ook door bedrijfseconomische ‘ruis’.

Hoe nu aantrekkelijke grondstofaandelen op te diepen? Bij grondstofdelvers zijn de bewezen reserves en de productiekosten twee belangrijke factoren om op te letten. De reserve kwantificeert grofweg de totale hoeveelheid grondstof in bijvoorbeeld de olie- en gasbronnen en mijnen die op bedrijfseconomische verantwoorde wijze is te winnen. Dit reservegetal bepaalt in grote mate de toekomstige omzet en winst van de onderneming als de reserve wordt omgezet in tastbare grondstof. De reserves bepalen ook de waardering die de markt aan de onderneming geeft.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid