Robeco in de verkoop

Wij houden de gevolgen van Rabobank's "oriëntatie" op Robeco in de gaten. Of de beleggingsteams en het beleggingsproces in gevaar komen.

Morningstar Europe Editor 03 mei, 2012 | 10:19
Facebook Twitter LinkedIn

Dat de relatie tussen Robeco en haar moeder Rabobank niet altijd even hecht was, was een publiek geheim. Het bericht van eind april dat Rabobank zich "oriënteert" op de toekomst van Robeco was voor velen echter toch een grote verrassing.

Wat deze "oriëntatie" precies inhoudt en wat de mogelijke gevolgen zijn voor de organisatie op de korte en langere termijn, kunnen we nu nog niet inschatten. Er zijn verschillende scenario’s mogelijk, variërend van een verkoop aan een andere partij tot het in huis houden van de vermogensbeheerder. Al is deze laatste optie niet zo waarschijnlijk. Temeer daar Rabobank aan de ene kant zijn balans op orde wil krijgen en aan de andere kant het bedrijfsmodel van een bank met een in-house vermogensbeheerder wat uit de gratie lijkt te raken.

Voor ons als fondsanalisten zijn dit soort momenten aanleiding om een fondshuis extra kritisch in de gaten te houden. Met name de stabiliteit van de beleggingsteams is voor ons een punt van aandacht. Dit soort ‘onzekerheden’ kan voor medewerkers namelijk aanleiding zijn hun CV weer eens op te poetsen. Daarnaast kunnen concurrenten en/of headhunters hun kans grijpen en de goede mensen weg te pikken.

De reden om de beleggingsteams goed in de gaten te houden is gelegen in de impact die de beheerder en zijn ondersteuning heeft op het fonds. Zoals u weet, is voor ons de fondsbeheerder en zijn/haar ondersteuning het startpunt van onze analyse. Als belangrijke mensen bij een fondshuis gaan ‘bewegen’ is dat veelal van invloed op het beleggingsproces, wat weer gevolgen kan hebben voor de prestaties van het desbetreffende fonds.

Vooralsnog zien wij geen reden onze opinie over Robeco aan te passen. Over het algemeen kennen wij het fondshuis als een stabiele organisatie waar sprake is van een positieve werkomgeving waarin beleggen centraal staat. Robeco is in het verleden goed in staat geweest om het beleggingspersoneel aan zich te binden en er is een stevig fundament van beheerders die er al jarenlang werkzaam zijn.

Maar goed, alles kan veranderen. We houden het voor u in de gaten!

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar Europe Editor  .

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings