Zoek en vind ETFs met Morningstar's ETF Quickrank

Een korte uitleg hoe u eenvoudig de belangrijkste gegevens van een ETF kunt vinden zoals rendement, kosten, Morningstar Rating en beleggingsstrategie.

Maarten van der Pas 30 mei, 2012 | 13:08
Facebook Twitter LinkedIn

U bent op zoek bent naar één of meerdere exchange traded funds (ETFs) met bijvoorbeeld dezelfde beleggingsstrategie of u wilt het rendement weten. Dan is de ETF Quickrank van Morningstar een krachtige tool om dat te vinden.

 

Hieronder ziet u de voorpagina van de ETF Quickrank met de diverse zoek- en selectiefuncties en een gedeelte van de zoekresultaten (alleen de boven- en onderkant van de pagina zijn afgebeeld). Deze tool is gekoppeld aan Morningstar's Database ETFs die momenteel de gegevens van 7.514 passieve fondsen bevat die genoteerd zijn aan beurzen wereldwijd. Een ETF zoeken kan op vier manieren en welke manier u gebruikt hangt af van wat u wilt weten.

Zoekvelden

U ziet in de ETF Quickrank vier zoekvelden. Met het eerste veld (linksboven) kunt u het universum bepalen. Standaard staat dit op 'NSYE Euronext - Amsterdam' waarmee u alle ETFs krijgt die aan de Amsterdamse beurs zijn genoteerd. U kunt ook andere beurzen kiezen zoals de London Stock Exchange, Xetra en NSYE Euronext - Paris. Met de waarde 'All universes' krijgt u alle beurzen en alle ETFs.

Met dit zoekveld kunt u ETFs aan een bepaalde beurs selecteren.

U kunt ook ETFs in een bepaalde categorie selecteren. Dat gaat met het tweede zoekveld (linksonder). Standaard is dat ingesteld op 'Alle categorieën', maar u kunt heel specifiek zoeken op ETFs in de categorieën 'Aandelen emerging markets', 'Aandelen sector grondstoffen' of 'Obligaties EUR overheid' (om er enkele te noemen).

Bent u op zoek naar ETFs van een bepaalde aanbieder dan kunt u die vinden met het zoekveld 'fondsgroepen' (rechtsboven). Zo vindt u alle ETFs van bijvoorbeeld iShares, DB X-trackers of Lyxor. Let op, deze zoekfunctie is gekoppeld aan het eerste zoekveld 'universum'. Heeft u daar 'NSYE Euronext - Amsterdam' geselecteerd dan vindt u bij 'fondsgroepen' alleen aanbieders met ETFs op de beurs in Amsterdam. Dus wel iShares, maar bijvoorbeeld geen DB X-Trackers.

Als u naar een specifiek ETF op zoek bent en u weet de naam en/of de ISIN dan kunt rechtstreeks hierop zoeken in het vierde zoekveld 'Geef naam of ISIN' (rechtsonder).

Als uw categorie heeft geselecteerd klikt u op de zoek-knop en de resultaten verschijnen. Onder aan de pagina kunt u het aantal zoekresultaten terugvinden, met andere woorden hoeveel ETFs uw selectie telt.
De diverse zoekvelden zijn met elkaar te combineren. Zo kunt u dus zoeken naar ETFs die een index van Amerikaanse large-cap aandelen volgen en die een notering hebben aan Euronext Amsterdam.

 


<...>Onder de zoekvelden ziet u vijf tabbladen: 'Overzicht', 'Korte Termijn', 'Lange Termijn', 'Portefeuille' en 'Kosten & Details'. Als u een zoekfunctie uitvoert worden de resultaten standaard op de Overzicht-pagina gepresenteerd. Hieronder staat welke details van een ETF u onder welke tab vindt:

 

Overzicht

 • Fondsnaam = volledige naam van het ETF
 • Morningstar Rating = de bekende sterrenrating, hiermee waardeert Morningstar het historisch rendement van een fonds
 • 3 Jr Geann. % = het geannualiseerde rendement over de laatste 3 jaar
 • Total Expense Ratio % = de TER of Totale Kostenratio (TKR) is een maatstaf voor de kosten die een beleggingsfonds in rekening brengt aan zijn aandeelhouders. Anders dan wat uit de bewoording verwacht kan worden, omvat deze ratio niet alle kosten. Ondermeer transactiekosten worden niet mee in rekening gebracht. in de meeste gevallen bevat deze ratio ook de betaalde interesten niet. Klik hier voor hoe de TER berekend wordt. 
 • Koers = de koers van het ETF


Lees voor meer achtergrond over de Morningstar 'sterren' Rating het artikel 
Morningstar verbetert Analyst Rating.


Korte Termijn
Hier ziet u het rendement van het ETF over een kortere termijn, dat wil zeggen 1 dag, 1 week, 1 maand, 3 maanden en 6 maanden.


Lange Termijn
Hier ziet u het rendement van het ETF over een langere periode:

 • YTD = het rendement 'year to date' ofwel dit jaar tot nu toe
 • 1 Jr rendement % = het rendement van het fonds over het laatste jaar
 • 3 Jr Geann. % = het geannualiseerde rendement over de laatste 3 jaar
 • 5 Jr Geann. % =   het geannualiseerde rendement over de laatste 5 jaar 
 • 10 Jr Geann. % =   het geannualiseerde rendement over de laatste 10 jaar 

 

Bekijk de definitie van geannualiseerd rendement.Portefeuille
 • Aandelen Style Box = Morningstar heeft de Style Box ontwikkeld om in één overzicht de beleggingsstijl van een fonds weer te geven. Voor aandelen wordt een onderscheid gemaakt tussen grote, middelgrote en kleine ondernemingen (rechts) en waarde- of groeiaandelen of een combinatie daarvan (beneden).
  Er zijn negen posities mogelijk in de Style Box. Belegt het ETF bijvoorbeeld in large-cap groeiaandelen dan is het gebied rechtsboven gearceerd.
 • Obligatie Style Box = Morningstar heeft de Style Box ontwikkeld om in één overzicht de beleggingsstijl van een fonds weer te geven. Voor obligaties wordt een onderscheid gemaakt tussen looptijd (kort, medium en lang) en de hoogte van de rente (hoog, medium en laag). Belegt het ETF in hoogrentende kortetermijnobligaties dan is het gebied linksonder gearceerd.
 • Gem. Krediet Kwaliteit = de beoordeling van de kwaliteit en veiligheid van een obligatie gebaseerd op de kredietwaardigheid/financiële conditie van de verstrekker van de obligatielening.
 • Gem. Duration (Jr) = duration is de (gewogen) gemiddelde looptijd van een obligatie. De duration is ook een maatstaf voor het effect dat een renteverandering heeft op de koers van een obligatie of portefeuille van obligaties. Klik hier voor meer informatie over duration.
 • Totaal Vermogen = het totale vermogen van het ETF.


Kosten & Details

 • Total Expense Ratio % = de TER of Totale Kostenratio (TKR) is een maatstaf voor de kosten die een beleggingsfonds in rekening brengt aan zijn aandeelhouders. Anders dan wat uit de bewoording verwacht kan worden, omvat deze ratio niet alle kosten. Ondermeer transactiekosten worden niet mee in rekening gebracht. in de meeste gevallen bevat deze ratio ook de betaalde interesten niet. Klik hier voor hoe de TER berekend wordt.
 • Management Fee % = De ‘management fee’ is de vergoeding die de manager elk jaar krijgt voor het beheer van het fonds. Gewoonlijk is dat 1 tot 2 procent van het beheerd vermogen  (asset under management of AUM). Deze vergoeding dekt het salaris van de fondsmanager en zijn team en andere operationele kosten.


Vergelijken

Onder de tabbladen ziet u nog vier knoppen met de functies 'Vergelijk', 'Voeg aan Mijn Portefeuille toe' en 'Selectie ongedaan maken'.Als u een selectie van ETFs in een bepaalde categorie heeft gemaakt en u wilt ze onderling met elkaar vergelijken, vink de betreffende ETFs dan aan en klik op 'Vergelijk'. U komt dan in de 'Fondsvergelijking' terecht voor een direct overzicht van de overeenkomsten en verschillen. U kunt maximaal vijf fondsen met elkaar vergelijken.

Als u uw beleggingsportefeuille beheert met Morningstar's Portefeuilletool en u wilt een ETF toevoegen aan uw portefeuille, vink deze dan aan en klik op 'Voeg aan mijn portefeuille toe'.

Wilt u uw selectie ongedaan maken, klik dan op 'Selectie ongedaan maken'.

ETF Bibliotheek

Meer leren over beleggen in en met ETFs? Bezoek dan Morningstar's ETF Bibliotheek met artikelen over actieve versus passieve fondsen en strategieën om ETFs te gebruiken in uw beleggingsportefeuille.

Vragen
Vindt u niet precies wat u zoekt of heeft u nog vragen over de ETF Quickrank, neem dan contact op met Morningstar via benelux.support@morningstar.com.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten