Grootste vlucht hedge funds uit grondstoffen

Hedge funds beperken hun bullish bets op grondstoffen voor de derde opeenvolgende maand. Het is de langste aftocht sinds de wereldwijde recessie in 2009.

Maarten van der Pas 06 juni, 2012 | 10:19
Facebook Twitter LinkedIn

De aanhoudende en verslechterende staatsschuldencrisis in European de afnemende groei van banen in de Verenigde Staten zijn de belangrijkste oorzaken dat fondsmanagers grondstoffen links laten liggen.  Dat schrijft financiële website Bloomberg. Speculanten verkleinden hun net-long positie met 47 procent sinds eind februari.


Speculanten zijn nu het meest bearish sinds het begin van het jaar als het gaat om olie, stookolie, maïs, goud en zilver. De S&P GSCI Spot Index van 24 ruwe grondstoffen zakte 13 procent in mei. Vorige week daalde de index 6,4 procent en dat is de grootste daling sinds september vorig jaar. Maandag raakte de koers de 571,55 en dat is het laagste niveau van de index sinds 26 november 2010.

Twintig van de vierentwintig grondstoffen die de S&P GSCI volgt noteerden vorige week een verlies. Ruwe olie duikelde 8,4 procent omlaag en bereikte het laagste punt in bijna acht maanden en katoen zakte naar het laagste punt in 27 maanden. Nikkel ging aan kop bij de basismetalen en zag de koers 5,6 procent dalen. Tarwe ging tien procent onderuit zelfs nu hedge funds het meest bullish waren sinds juni 2011.


De vraag naar en de koers van grondstoffen staan onder druk door de wereldwijde macro-economische onzekerheden.  Als er zorg is over de groei van de wereldeconomie stappen beleggers niet in grondstoffen. De grondstofkoersen kunnen zich herstellen als overheden maatregelen nemen om de economische groei te stimuleren.


Meer leren over beleggen in en met hedge funds. Bezoek dan Morningstar's Hedge Fund Center.


Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten