De Eurozone blijft het moeilijk hebben

De Eurozone heeft het moeilijk, maar de ECB heeft de middelen om het leed te verzachten. Al zullen deze middelen niet de gehele crisis oplossen.

Laurent Deckers 14 augustus, 2012 | 0:42
Facebook Twitter LinkedIn

Hoeveel  kracht heeft de ECB?

Met huidige problemen van landen als Griekeland en Spanje zijn beleidsmiddelen van essentieel belang voor het herstel. Zo heeft de ECB heeft meerdere beleidsopties die een verschil kunnen maken. Echter is er wel al gebleken dat, ondanks de beleidsmaatregelen nuttig zijn, deze maatregelen alleen niet altijd voldoende zijn de om de malaise op de Europese markten op te lossen of om wederom groei te creëren. Momenteel zal waarschijnlijk het op kopen van staatsobligaties in de markt, om zo de obligatie yields naar beneden te krijgen, de meest voor de hand liggende maatregel zijn . De ECB heeft de voldoende kracht om obligaties in de markt te kopen om yields op obligaties te verlagen en landen als Spanje ademruimte te geven. Wel dient er op gemerkt te worden dat deze maatregel alleen zal zorgen voor tijd en ruimte om de onderliggende problemen aan te pakken.

Ook zal de ECB waarschijnlijk een belangrijke rol spelen bij het stabilizeren van het fragiele bankensysteem in Europa. De centrale bank is nodig om de liquiditeit te verzorgen. Dit is van cruciaal belang om er voor te zorgen dat de financiële instellingen de balansen kunnen opschonen en zich klaar kunnen maken om weer leningen te gaan verstrekken. De banken zouden gebruik kunnen maken van de gelegenheid om verliezen te accepteren en zouden ook moeten voorkomen dat de extra liquiditeit wordt aangewend om de realiteit te ontlopen. Andere middelen die de ECB heeft om de weg naar groei voor te bereiden zijn om de belangrijkste rentes verder te verlagen of door een onconventioneel monetaire beleid te voeren. De ECB kan dus zeker een positief effect bewerkstelliggen  maar alleen deze middelen zullen de crisis niet volledig oplossen. Beleggers die dus hopen dat de ECB veel meer gaat doen dan een van deze maatregelen zullen teleurgesteld worden. 

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Laurent Deckers  Morningstar Benelux

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid