Morningstar’s 5 ten onrechte impopulaire ETFs

Deze vijf fondsen hebben de weg naar de belegger nog niet gevonden, maar zijn allemaal zeer de moeite waard.

Robert Goldsborough, ETF Analyst 28 augustus, 2012 | 13:52
Facebook Twitter LinkedIn

Eerder hebben we aandacht besteed aan Morningstar’s vijf favoriete ETFs die het afgelopen jaar zijn gelanceerd. Maar wat met andere ETFs met even degelijke strategieën en unieke blootstellingen die het afgelopen jaar op de markt kwamen en die – om welke reden dan ook – nog niet de nodige weerklank hebben gevonden bij beleggers en adviseurs?

Wij vinden het de moeite waard om in dit artikel vijf ‘niet zo populaire’ ETFs voor het voetlicht te plaatsen die afgelopen jaar werden gelanceerd. ETFs die ten onrechte hun weg nog niet hebben gevonden naar beleggers. Het hoeft niet te verbazen dat sommige van deze ETFs ook domeinen bestrijken waar de afgelopen maanden heel wat euro’s van ETF-beleggers naar toe zijn gevloeid – bijvoorbeeld aandelen met een lagere volatiliteit, dividend (en andere vormen van hoge uitbetalingen), hoogrentende schulden en schulden van opkomende markten.

Net zoals onze vijf favoriete ETFs geloven we dat deze vijf minder populaire fondsen niet alleen heel innovatief zijn maar ook een goed voorbeeld vormen van het correcte gebruik van het ETF-vehikel.
Net zoals voorheen toch eerst even waarschuwen: per definitie zijn deze vijf ETFs klein, met beperkte activa en lage transactievolumes. Daarom moeten beleggers eraan denken om limietorders te gebruiken, vooral voor grote transactievolumes of in volatiele markten. Bovendien moeten ze de bied-vraag spreads zorgvuldig in de gaten te houden.

Daarbij komt nog dat deze ETFs niet alle bestaande activaklassen of strategieën dekken. Gebruik deze ETFs dus in combinatie met andere beleggingsvehikels, zoals andere ETFs, actief beheerde beleggingsfondsen of individuele aandelen om zo de gewenste blootstelling te bereiken. En in sommige gevallen worden onderstaande fondsen het best gebruikt als gespecialiseerde satellietparticipaties of als tactische aanvulling van een gediversifieerde beleggingsportefeuille.
Hieronder vindt u onze vijf favoriete ‘minst populaire’ ETFs die verleden jaar werden gelanceerd.

PowerShares Fundamental Investment Grade Corporate Bond Portfolio
PowerShares Fundamental Investment Grade Corporate Bond Portfolio (PFIG) houdt een portefeuille aan van bedrijfsobligaties met een rating ‘investment grade’ of hoger van zowel Moody’s als Standard & Poor’s. Het ETF volgt een fundamentele index die gecreëerd werd door Research Affiliates, ook bekend onder de naam RAFI. Volgens de methode van de index wordt aan elk indexcomponent een rangschikking toegekend waarbij vier fundamentele boekhoudkundige variabelen van de onderneming worden genomen en vervolgens een samengestelde weging wordt berekend voor elk effect door die variabelen te vergelijken met die van andere emittenten.

Nu, waarom zouden beleggers een fundamenteel ETF met investment grade bedrijfsobligaties overwegen? De reden hiervoor is dat de RAFI-methodologie het fonds in staat stelt de allerbeste investment grade bedrijfsobligaties te selecteren, wat resulteert in kwalitatief zeer hoogwaardige portefeuilles. Bovendien heeft de RAFI-methodologie bewezen dat ze bijzonder veel succes kent bij beleggers. Dat blijkt uit het hoogrendementsuniversum waar de op gelijkwaardige wijze opgebouwde (maar duidelijk verschillend gepositioneerde) PowerShares Fundamental High Yield Corporate Bond Portfolio (PHB), die hoogrentende obligaties aanhoudt, iets meer dan USD 1 miljard onder beheer heeft.

Bovendien biedt PFIG het bijkomende voordeel dat het een zeer aantrekkelijke kostenverhouding van 0,22 procent heeft. Ondanks het historisch rendementsucces dat de RAFI-methodologieën hebben gekend, heeft PFIG nog steeds maar een schamele USD 20 miljoen onder beheer.

PowerShares S&P International Developed Low Volatility Portfolio
PowerShares S&P International Developed Low Volatility Portfolio (IDLV) maakt deel uit van een aantal ETFs met een lage volatiliteit en wordt uitgegeven door PowerShares. Onderzoek heeft aangetoond dat op een naar risico aangepaste basis de aandelen met de laagste volatiliteit beter presteerden, zowel op de Amerikaanse als op de meeste internationale aandelenmarkten. IDLV volgt dezelfde methodologie als de bijzonder populaire PowerShares S&P 500 Low Volatility Portfolio (SPLV) van PowerShares, die dezelfde serie fondsen als IDLV volgt en dezelfde ultralage TER van 0,25 procent hanteert.

IDLV, dat de 200 minst volatiele aandelen in een index van bedrijven uit landen met ontwikkelde markten buiten de VS aanhoudt, heeft het evenwel moeilijk gehad om activa aan te trekken, met slechts USD 11 miljoen aan beleggingen (op het moment van schrijven). Het interessante is evenwel, dat de reden waarom beleggers dit ETF mijden weinig te maken heeft met de huidige problemen in Europa. Waarom? Het antwoord is terug te vinden in het feit dat dit ETF aanzienlijke sectorale en landenposities realiseert en momenteel zeer sterk neigt naar bedrijven die gevestigd zijn in Australazië. Een volle 43 procent van alle activa wordt belegd in Japanse bedrijven en meer dan 70 procent van de activa wordt belegd in bedrijven uit Australazië.

SPDR BofA Merrill Lynch Crossover Corporate Bond ETF
SPDR BofA Merrill Lynch Crossover Corporate Bond ETF (XOVR) biedt een nieuw type blootstelling voor beleggers in Amerikaanse ETFs onder de vorm van “crossover” bedrijfsschulden (ook bekend als obligaties met een getrapte rentevergoeding), die over het algemeen te vinden zijn op het kruispunt van hoogrentende schuld en het lagere einde van investment grade schuld. XOVR biedt beleggers de mogelijkheid voordeel te halen uit de prijsdruk die plaatsvindt wanneer de rating van obligaties wordt opgetrokken naar investment grade of verlaagd naar hoogrentend.

Het is weinig verrassend dat, gezien de blootstelling aan het hoge einde van het rommelobligatie-universum, dit ETF een hoger rendement biedt dan een fonds van investment grade met begrijpelijkerwijs een hoger kredietrisico. Het fonds volgt een BofA Merrill Lynch-index en heeft een gewijzigde aangepaste duration van 5,6 jaar en een SEC-rendement op 30 dagen van ongeveer 4 procent. XOVR rekent 0,30 procent kosten aan, waardoor het tot de goedkopere obligatie-ETFs van beleggingsgraad en tot de duurdere hoogrentende obligatiefondsen behoort. Dit ETF heeft slechts USD 10 miljoen onder beheer.

iShares MSCI India Index
iShares MSCI India Index (INDA) biedt een ruime blootstelling aan Indiase effecten. Volgens Amerikaanse beleggers bieden Indiase aandelen een goede diversificatie en een lage correlatie met Amerikaanse aandelenmarkten, omdat India een meer binnenlands georiënteerde economie heeft en minder exporteert in vergelijking met andere opkomende landen zoals Brazilië en Taiwan. Ook is INDA een goede vervanging voor de (weliswaar volatiele) Indiase aandelenmarkt als geheel en streeft het ernaar de performance van een index te volgen die ongeveer 85 procent van de aan de float aangepaste marktkapitalisatie van Indiase aandelen dekt.

Waarom dan INDA kopen in plaats van andere India-ETFs? We juichen de beslissing van iShares toe om dit fonds naar de markt te brengen tegen een lagere prijs (kostenverhouding van 0,65 procent versus vergelijkbare ETFs die tussen 0,79 procent en 0,91 procent kosten berekenen). Tot dusver is het lagere kostenplaatje nog niet aangeslagen bij beleggers en heeft INDA net iets meer dan USD 18 miljoen aangetrokken. Als gevolg hiervan blijven de volumes klein.

QuantShares US Market Neutral Value ETF
QuantShares US Market Neutral Value ETF (CHEP) heeft een unieke structuur die ernaar streeft om de beleggers een tweeledig doel te bieden: genieten van de waardepremie of van de tendens dat waardeaandelen beter presteren dan groeiaandelen over een volledige marktcyclus, terwijl de volatiliteit op de aandelenmarkt enigszins wordt vermeden. Het fonds doet dit door long-posities aan te houden in ongeveer 200 waardeaandelen terwijl ongeveer 200 groeiaandelen worden geshort

Beleggers kunnen deze marktneutrale strategie als een aantrekkelijke manier beschouwen om een portefeuille te diversifiëren, omdat kan worden verwacht dat hij een zeer lage bèta heeft ten aanzien van de aandelenmarkt en een zeer lage volatiliteit. Het prijskaartje van 0,81 procent is redelijk gezien de gecompliceerde werkingstructuur ervan. Toch enig voorbehoud: beleggers moeten de nodige aandacht besteden aan de hoge omloopsnelheid van het fonds – het brengt haar participaties elke maand opnieuw in evenwicht en stelt ze opnieuw samen, wat leidt tot hogere transactiekosten en kapitaalwinsten op korte termijn, zowel uit posities die maandelijks opnieuw in evenwicht worden gebracht als uit short posities.

Nog een waarschuwing: waarde presteert niet altijd beter dan groei en in dergelijke periodes zou dit ETF hieronder kunnen lijden. Toch denken we dat dit fonds, dat onderdeel is van de QuantShares-familie van ETFs die factorbelegging combineert met een marktneutrale strategie, een interessant vehikel is. Het biedt deze strategie aan in één transactie. Indien een belegger het algemene mandaat van dit fonds zou willen volgen, zou hij een long positie moeten aanhouden in een waarde-ETF en een short positie in een groei-ETF en vervolgens aanzienlijke bedragen spenderen aan transactievergoedingen om de maandelijkse herbalancering te kunnen bijhouden. Dit ETF heeft slechts USD 7,5 miljoen onder beheer.

Hoewel men vaak de kritiek hoort dat er te veel ETFs zijn, bewijzen deze ETFs dat aanbieders van fondsen nuttige ideeën voor beleggers blijven spuien en dat sommige van deze ideeën relatief onontdekt blijven.

Let op: bovengenoemede ETFs noteren in Amerikaanse dollar. Beleggers in Nederland zijn voor hun rendement afhankelijk van de wisselkoers tussen de dollar en de euro.

Lees ook Morningstar's 5 favoriete ETFs.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn
© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten