Hedge funds zetten in op lagere aandelenkoersen

Ondanks een rally van 12 procent op de wereldwijde aandelenmarkt keren hedge funds zich voor het eerst dit jaar af van aandelen.

Maarten van der Pas 05 oktober, 2012 | 15:45
Facebook Twitter LinkedIn

Naar verhouding zijn er nu meer hedge fund managers negatief over de aandelenmarkt dan positief. Dat blijkt uit onderzoek van International Strategy & Investment Group (ISIG). De reductie komt op het moment dat de MSCI All-Country World Index op een plus van 12 procent staat in vergelijking met januari dit jaar. ISIG houdt bij hoe bullish hedge funds zijn en meet dan aan de hand van de netto blootstelling van de fondsen aan aandelen. Die ratio daalde afgelopen week tot 46,5 en dat is lager dan het gemiddelde over de laatste tien jaar van 50,2.

Hun scepsis ten opzichte van aandelen levert hedge fund managers vooralsnog weinig op. De Bloomberg Global Aggregate Hedge Fund Index steeg 1 procent in augustus waar de MSCI All-Country 1,9 procent pluste. De All-Country index beleeft momenteel zijn grootste rally in drie jaar. De lage netto blootstelling aan aandelen geeft aan dat hedge fund managers de recente rally niet najagen. Hun aandelenblootstelling bereikte eind november 2011 met 42 het laagste punt sinds de bull markt drie jaar geleden begon. Fondsmanagers waren bearish vanwege de vertraagde groei van de Amerikaanse economie, de voortslepende Europese schuldencrisis en de impasse tussen president Obama en het Congres over verhoging van het schuldenplafond. Ze misten daardoor de rally van oktober 2011 en van begin dit jaar. Daarna zijn ze wel aandelen gaan kopen.

Uitschieters
De hedge fund sector opereert soms als een groep wat zich vertaalt in uitschieters bij de mate van bullish of bearish zijn, geeft Uri Landesman van hedge fund Platinum Partners als verklaring aan financieel persbureau Bloomberg. Volgens hem worden een aantal vooraanstaande hedge funds managers blind gevolgd door andere copy-catfondsen als ze besluiten minder in aandelen te beleggen. Die andere fondsen kunnen dan tegen hun klanten zeggen dat die en die hetzelfde doet, aldus Landesman.

Of de hedge fund managers het bij het goede eind hebben zal moeten blijken. Beperken ze terecht hun blootstelling aan aandelen in deze volatiele omgeving waar de fiscall cliff in de Verenigde Staten als een zwaard van Damokles boven de markt hangt. Accepteren ze een underperformance als consequentie van hun bezorgdheid. Of zullen ze alsnog gedwongen worden om hun zorgen aan de kant te zetten en meer in aandelen te stappen om zo underperformance te beperken?


Lees ook:
'Verenigde Staten in transitieperiode, bull market te verwachten'

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten