Hedge fund manager Jim Chanos waarschuwt beleggers voor kopieergedrag

Beleggen op basis van hedge fund filings is gevaarlijk, stelt de bekende short-seller Jim Chanos.

Maarten van der Pas 08 oktober, 2012 | 16:45
Facebook Twitter LinkedIn

Institutionele investment managers in de Verenigde Staten zoals banken, verzekeraars, pensioenfondsen en hedge funds met meer dan USD 100 miljoen onder beheer moeten elk kwartaal hun aandelenposities openbaar maken. Dat is de zogenaamde Form 13F die wordt voorgeschreven door de Securities and Exchange Commission (SEC) en die beleggers verplicht hun long posities bekend te maken.

Hedge fund manager Jim Chanos van Kynikos Associates (USD 6 mrd onder beheer) waarschuwde beleggers er onlangs voor om voorzichtig met deze informatie om te gaan, vooral als het hedge funds betreft. ‘Je kent de keerzijde namelijk niet en weet niet welke short posities een fonds tegenover zijn long posities heeft gezet. Alleen wetenschap van de long posities is erg misleidend’, aldus Chanos.

De fondsbeheerder vindt niet dat ook de short posities nog eens openbaar moeten worden gemaakt. Chanos: ‘Iemand kan dan zo je portefeuille repliceren.’ Hij vindt zelfs dat de 13F filings niet eens openbaar moeten zijn. ‘De long posities zijn het werk van de investment manager, vormen zijn eigendom’, meent Chanos. ‘Short posities zouden opgegeven kunnen worden aan de autoriteiten of de SEC als dat nodig is, maar niet aan het publiek. Tenzij iemand er voor betaalt, anders geef je het elk kwartaal voor niets weg.’

Meer leren over hedge funds? Bezoek dan Morningstar's hedge fund center.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten