Een grondstoffen-ETF voor goede en slechte tijden

GreenHaven Continuous Commodity Index is een goed gediversifieerd grondstoffen-ETF met een unieke wegingsmethodiek.

Morningstar 22 oktober, 2012 | 7:19
Facebook Twitter LinkedIn

Door Abby Woodham.

Beleggers met interesse voor de brede grondstoffenmarkt hebben veel keus. Er zijn twee belangrijke onderscheidende factoren voor fondsen die ze echter in de gaten moeten houden. De eerste betreft de weging van elke grondstof en de tweede is of het fonds een methodiek gebruikt die het beschermt tegen de potentiële negatieve effecten van het doorrollen van futurescontracten.

Het is essentieel om inzicht te hebben in deze verschillen. Dit is de sleutelfactor bij het kiezen van het bij u passende fonds, omdat fondsen met een iets verschillende methodiek grote verschillen in rendement kunnen tonen. Eén van Morningstars favoriete ETFs op het brede grondstoffenterrein is GreenHaven Continuous Commodity Index (GCC), dat een ongebruikelijke en succesvolle methodiek biedt.

GCC gebruikt een unieke strategie met een gelijke allocatie aan 17 grondstoffen. Dit lijkt vreemd als we dat vergelijken met brede aandelenindexen, die gewoonlijk een weging naar marktkapitalisatie tonen. Gelijke weging is echter een grondstoffenindexeringsstrategie met een lange geschiedenis. Veel belangrijke wetenschappelijke onderzoeken naar de rendementen van grondstoffen als vermogensklasse hebben een gelijkgewogen index gevolgd. Grondstoffenfutures vormen een nul-som-spel, wat betekent dat elke long-positie wordt gecompenseerd door een short-positie.

Daarom is er voor grondstoffen geen marktkapitalisatie om voor weging te gebruiken en moet elke index kiezen voor een duidelijke te volgen strategie. De meeste brede grondstoffenfondsen wegen hun portefeuilles naar economische betekenis, die dan in de plaats moet komen van marktkapitalisatie. Dit leidt tot een energieallocatie die wel 70 procent kan bedragen. Als beleggers deze fondsen kopen, die topzwaar zijn in energie, worden de rendementen van landbouw- en metaalgrondstoffen verwaterd door hun relatief lage weging. Dit geldt niet voor GCC, dat voor meer dan 80 procent bestaat uit grondstoffen buiten energie zoals maïs, suiker en platina.

Niet voor iedereen geschikt
Beleggingen in grondstoffen zijn niet voor iedereen geschikt. GCC past het best bij twee soorten beleggers: beleggers die ervan overtuigd zijn dat de wereldwijde vraag naar grondstoffen de komende jaren zal toenemen en beleggers die streven naar diversificatie en zich willen indekken tegen inflatie. Beide soorten beleggers moeten zich ervan bewust zijn dat grondstoffen een zeer volatiele vermogensklasse vormen. De eersten moeten rekening houden met de vraag uit China en India en de laatsten moeten goed weten wat zij kunnen verwachten.

De reden hiervoor is als volgt: in het verleden hebben grondstoffen een lage correlatie met aandelen en obligaties getoond, maar die verhouding is de afgelopen jaren onder druk komen te staan. Beleggers moeten zich ervan bewust zijn dat de correlatie met aandelen sinds de financiële crisis is gestegen. Als aandelen beginnen te dalen, houden grondstoffen de portefeuille waarschijnlijk niet overeind, omdat er momenteel een correlatie van bijna 80 procent bestaat tussen de S&P 500 en de brede grondstoffenindex.

Omdat beleggingen in grondstoffen nu veel doeltreffender toegankelijk zijn via ETFs als GCC, is het onwaarschijnlijk dat de correlaties in de toekomst erg sterk zullen afnemen. Ter indekking tegen de inflatie hebben grondstoffen het gewoonlijk matig gedaan in perioden met een lage inflatie en een outperformance getoond in tijden met een hoge inflatie. Over het algemeen doen grondstoffen het goed aan het begin van een recessie en aan het eind van een periode met groei.

GCC heeft geen grote fysieke voorraden graan en olie in bezit, maar belegt in grondstoffenfutures. Dit zijn contracten waardoor de houder ervan verplicht is om op een specifieke datum een bepaalde hoeveelheid van een grondstof te kopen tegen een vooraf bepaalde prijs. Als een futurescontract afloopt, wordt overgegaan tot de fysieke levering van het product. Om deze levering te vermijden rolt GCC de contracten door. Dat betekent de verkoop van het huidige, bijna aflopende contract en het kopen van een nieuw contract voor dezelfde grondstof dat verder in de toekomst vervalt.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar  

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid