Go West

Wie er ook in het Witte Huis komt, deze drie beleggingsfondsen zullen de markt de komende vier jaar verslaan.

San Lie 05 november, 2012 | 10:40
Facebook Twitter LinkedIn

Door alle (terechte) commotie rondom het regeerakkoord en de verschrikkelijke impact van de orkaan Sandy lijken we te vergeten dat de Amerikanen aanstaande dinsdag hun nieuwe president gaan kiezen.

Traditioneel wordt altijd gedacht dat een Republikein in het Witte Huis beter zou zijn voor de aandelenmarkt dan een Democraat, maar de waarheid ligt wat genuanceerder. Inderdaad, ten tijde van president Carter deden de aandelenmarkten het slecht, terwijl onder president Reagan de aandelenkoersen fors stegen. De Democraat Clinton had de aandelenmarkten echter ook mee, terwijl zijn opvolger George W. Bush zowel de dot-com crisis alsook de subprime-crisis meemaakte.

Een andere theorie, namelijk dat je als belegger in aanloop naar de verkiezingen in de markt moet zitten om daarna vliegensvlug je winst te pakken klopte ten tijde van Roosevelt, Truman en Eisenhower, maar ging onder Bush senior, Clinton en Obama niet op. Beleggen op basis van de presidentiele cyclus lijkt dus lastiger dan gedacht.

Volgens recent onderzoek van TNS Nipo is het aantal Nederlandse beleggers dat van plan is meer in de VS te beleggen dit jaar meer dan verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Een toenemend aantal beleggers ziet de VS als grootmacht voor de komende 10 jaar. Een dergelijk motief lijkt me een betere reden deels in die markt te beleggen dan de (politieke) kleur van de president.

Mocht ook u een goed fonds zoeken om uw beleggingsportefeuille een Amerikaans accent te geven, dan wil ik u graag het W.P. Stewart Holdings Fund, Robeco US Premium Equities en BNP Paribas Opportunities USA ter overweging geven. Alle drie de fondsen hebben een ervaren team en een degelijk beleggingsproces en ik heb er het volste vertrouwen in dat ze de komende presidentiele cyclus de markt zullen verslaan.


Deze column verscheen eerder in De Telegraaf.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten