De zeven doodzonden van dividendbeleggen

Let op deze veelvoorkomende valkuilen, zodat u geen fouten maakt die schadelijk zijn voor uw rendement op lange termijn.

Jeffrey Schumacher, CFA 05 december, 2012 | 11:29
Facebook Twitter LinkedIn

Omdat de rente op zowel spaarrekeningen als obligaties de afgelopen jaren is gedaald, wendden beleggers zich steeds vaker tot aandelen met hoge dividendopbrengsten als compensatie voor de lagere rendementen elders op de markt. Hoewel een op dividend gerichte beleggingsportefeuille tal van voordelen biedt, is het van wezenlijk belang dat beleggers zich bewust zijn van de zeven valstrikken en fouten die met de dividendstrategie gepaard gaan.

Alleen oog hebben voor opbrengst
Extreem hoog dividendrendement (meer dan 8 procent) kan bijzonder interessant lijken, maar weersta de verleiding om een buitensporige hoeveelheid van deze aandelen te kopen. De meeste ultrahoge rendementen zijn gewoon te mooi om waar te zijn en zijn veel vaker het gevolg van sombere vooruitzichten voor de onderneming dan van een royaal dividendbeleid.

Zo blijkt uit een recente studie van Société Générale dat "een abnormaal hoog dividendrendement doorgaans een noodsignaal is" en dat aandelen in de categorie van extreem hoge dividenden vaak juist een lager rendement realiseren. Hiervoor gaan we naar de definitie van dividendrendement. Het dividendrendement wordt berekend door het laatst uitgekeerde dividend te delen door de actuele koers van het aandeel. Bij een koersdaling, bijvoorbeeld als een onderneming tegenvallende resultaten bekend maakt, dan stijgt het dividendrendement. Bij een klimmende koers daarentegen daalt het dividendrendement.

Met de wetenschap dat aandelen historisch gezien op de lange termijn een rendement van 8 tot 9 procent opleveren, zouden aandelen met een dividendrendement van 8 procent bijzonder interessant zijn. Maar als alle beleggers het erover eens zouden zijn dat het rendement van 8 procent duurzaam is, dan zouden ze zich massaal op dat ene aandeel storten waardoor de koers stijgt en het dividendrendement daalt.

Eens in de zoveel tijd heeft de markt het bij het verkeerde eind en zijn er wel degelijk oprecht goede beleggingskansen in het universum van de ultrahoge dividendrendementen. Maar nog vaker heeft de markt het bij het rechte eind en branden beleggers die van het extreem hoge dividendrendement willen profiteren hun vingers.

Geen rekening houden met waardering
Eén school bij het samenstellen van een dividendportefeuille staat voor alleen aandelen kopen om hun dividendrendement, met uitsluitend oog voor de inkomsten en nauwelijks aandacht voor waardering. Een focus op inkomsten mag dan wel voorkomen dat u emotionele beleggingsbeslissingen neemt op basis van de volatiliteit van de aandelenkoers, voortdurend teveel betalen voor aandelen is ook geen succesformule. Koop aandelen steevast met een 'veiligheidsmarge', namelijk tegen een zinvolle korting (minstens 10-15 procent) ten opzichte van hun fair value of reële waarde (de waarde van een onderneming gebaseerd op de geschatte, toekomstige kasstroom).

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid