India: hervormingen bieden momentum voor aandelen

Een analyse van de Indiase economie en 4 ETFS voor een brede blootstelling aan Indiase aandelen.

Patricia Oey 18 december, 2012 | 11:49 Maarten van der Pas
Facebook Twitter LinkedIn

De Indiase economie groeit dit jaar (dat afloopt op 31 maart 2013) met het laagste tempo in 10 jaar. Het ministerie van Financiën in de derde economie van Azië maakte maandag bekend dat het rekent op een economische groei van 5,7 tot 5,9 procent, waar eerder nog een groei van 7,85 procent werd voorzien. Dat is de kleinste groei sinds 31 maart 2003 toen het Indiase bruto binnenlands product met 4 procent toenam. 

In de drie maanden tot 30 september groeide de bbp van India met 5,3 procent. Naar verwachting neemt het groeitempo toe in met name de tweede helft van 2013,waarin de expansie kan oplopen tot 6 procent. De BSE India Sensitive Index (Sensex) daalde 0,4 procent als gevolg van de economische tegenvaller, maar stond vandaag weer op winst.

De inflatie zal volgens Minister van Financiën Palaniappan Chidambaram afnemen tot 6,8 à 7 procent eind maart. Van de BRIC-landen (naast India ook Brazilië, Rusland en China) heeft India de hoogste inflatie. De minster heeft de centrale bank van India meerdere keren opgeroepen om de rente te verlagen. Volgens Chidambaram zouden de verwachte afname van de inflatie en dalende grondstofprijzen voldoende reden moeten zijn voor de Reserve Bank of India om zijn monetaire beleid te versoepelen. De centrale bank, die vooralsnog een rente van 8 procent hanteert, heeft die oproepen steeds naast zich neer gelegd en deed dat ook dinsdag. De rente blijft gehandhaafd op 8 procent.

Volatiliteit
Dit jaar tot nu toe staat de Sensex op een winst van 26,7 procent. Zie onderstaande grafiek (klik voor vergroting):
(Bron: Bloomberg)

Maar de Indiase aandelenmarkt is berucht om zijn volatiliteit. Beleggers die een blootstelling aan India overwegen, moeten dan ook over een erg hoge risicotolerantie beschikken. Indiase aandelen (zoals gemeten door de MSCI India Index en uitgedrukt in USD) behoorden in 2010 tot de best presterende aandelen ter wereld, in 2011 tot de slechtst presterende en zijn opnieuw goed op weg om in 2012 weer tot de toppers te behoren.

Deze volatiliteit kan deels worden verklaard door India's enorme afhankelijkheid van buitenlandse kapitaalstromen voor investering en groei. Wanneer de markten door sterke risicoaversie worden gekenmerkt, stroomt buitenlands kapitaal al snel uit Indiase aandelen die doorgaans over een lage float beschikken. Dat wakkert de volatiliteit verder aan. In combinatie met India's tekort op de lopende rekening zijn buitenlandse kapitaalstromen bovendien de drijvende kracht voor volatiliteit in de Indiase roepie en als gevolg ook in Indiase aandelenfondsen die hun blootstelling aan vreemde valuta's niet afdekken.

Ondanks de stijging van meer dan 20 procent sinds het begin van het jaar wordt de MSCI India Index momenteel iets onder zijn vijfjaars gemiddelde koers/winst-ratio over de afgelopen twaalf maanden verhandeld. Wat de toekomst betreft, zijn er volgens Morningstar een aantal katalysatoren waardoor de markt op korte en middellange termijn zou kunnen stijgen.

Recent kreeg de Indiase premier Manmohan Singh de steun van het lagerhuis voor zijn plan om de Indiase retailsector open te stellen voor buitenlandse winkelconcerns. Dit plan werd voor het eerst voorgesteld in november 2011, maar werd enkele weken daarna weer ingetrokken na protest van oppositiepartijen en kleine, lokale winkeliers. Na deze intrekking gleed de Indiase markt de rest van 2011 verder weg door de bezorgdheid over mogelijk aanhoudende vertragingen in de broodnodige hervormingen ter ondersteuning van de economische groei en ontwikkeling van het land.

De stemming om wijzigingen in de regels voor buitenlandse investeringen in Indiase supermarkten te steunen bouwt hopelijk voort op een recente golf van hervormingen die voor het eerst in september van dit jaar zijn aangekondigd. Die omvatten kleine verlagingen in de subsidies op diesel en het toegankelijk maken van luchtvaartmaatschappijen, de handel in elektriciteit en radio- en tv-stations voor buitenlandse investeringen (via minderheidsbelangen). De volgende sectoren in de rij voor goedkeuring voor buitenlandse investeringen zijn pensioenen en verzekeringen.

Een andere positieve ontwikkeling zijn de betere vooruitzichten voor energiemaatschappij Reliance Industries, India’s grootste private onderneming en vaak een significante participatie in ETFs die beleggen in de brede Indiase markt. Dit aandeel werd achtervolgd door vertragingen in de goedkeuring om meer putten te boren die nodig zijn om de dalende gasproductie te compenseren. Het Indiase ministerie van Olie heeft aangegeven, dat het investeringsplan van Reliance voor exploratie van USD 6 miljard in een van zijn velden in de Baai van Bengalen zal worden goedgekeurd.

Risico's
Een significant risico op korte termijn is dat de hervormingsagenda verdere vertragingen oploopt. In aanloop naar de algemene verkiezingen in 2014 zouden politici meer populistische standpunten kunnen innemen. Die zouden de plannen voor de liberalisering van buitenlandse investeringen kunnen vertragen en de inspanningen om India's begrotingstekort terug te schroeven verhinderen. De aanhoudende inflatie beperkt eveneens het vermogen van de Indiase centrale bank om een groeivriendelijker, inschikkelijk monetair beleid in te voeren.

Op langere termijn zijn er andere belangrijke risico's voor India's groeiverhaal. De complexe overheidsbureaucratie, de slechte infrastructuur, de wijd verspreide armoede en het hoge aantal analfabeten zullen druk uitoefenen op de groei. De industriële sector, goed voor zo'n 20 procent van India's economie, blijft gebukt gaan onder de uiterst restrictieve arbeidswetgeving, een onstabiele energie-infrastructuur en complexe belastingregels. De landbouwsector, die goed is voor circa 20 procent van de economie maar zo'n 50 procent van de bevolking tewerkstelt, blijft uiterst inefficiënt.

Tot slot wijzen we erop dat India ongeveer 70 procent van zijn binnenlandse oliebehoeften importeert, die gedeeltelijk gesubsidieerd worden door de overheid en de aardoliesector. Een aanzienlijke stijging in de olieprijs zou India's overheidsbegroting onder druk zetten en de inflatie aanwakkeren.

India-ETFs
Er zijn vier op India gerichte aandelen-ETFs die een brede blootstelling bieden aan de Indiase markt. De breedste, grootste en meest beproefde optie is WisdomTree India Earnings (EPI) (kostenratio 0,83 procent). Het fonds, dat een index volgt die wordt gewogen op basis van winst, heeft een risico/rendement-profiel dat sinds zijn oprichting eind februari 2008 veel gelijkenissen vertoont met de brede, naar marktkapitalisatie gewogen MSCI India Index.

De onderliggende index van het WisdomTree-fonds heeft echter zo'n 150 componenten meer en biedt als dusdanig een grotere blootstelling aan small-caps. Dit blijkt duidelijk uit de gemiddelde marktkapitalisatie van zijn portefeuille van USD 8 miljard, terwijl de gemiddelde marktkapitalisatie voor de MSCI India Index USD 14 miljard bedraagt. De belangrijkste sectorale wegingen van EPI zijn financiële waarden (27 procent), energie (19 procent) en technologie (12 procent). Net als de meeste ETFs in buitenlandse aandelen, dekt EPI zijn blootstelling aan vreemde valuta's niet af.

Andere opties omvatten PowerShares India (PIN) (kostenratio van 0,78 procent), iShares S&P India Nifty 50 Index (INDY) (0,89 procent) en iShares MSCI India Index (INDA). Deze fondsen, inclusief EPI, vertonen een hoge correlatie, maar er is een zeker rendementsverschil door de enigszins verschillende sectorwegingen. INDY heeft hogere wegingen in consumentennamen (20 procent) en een beperktere blootstelling aan energienamen (12 procent).

Matthews India (MINDX) (1,18 procent) is een actief beheerd fonds van het open type dat de afgelopen vijf jaar op jaarbasis een hoger rendement heeft behaald dan de MSCI India Index, met een iets lagere volatiliteit. Dit fonds is zwaar in namen uit de consumptiesector (25 procent) en de industrie (18 procent) en heeft bijna geen blootstelling aan namen uit de energiesector.

Er zijn ook twee opties voor fondsen van het gesloten type: India Fund (IFN) (1,33 procent) en Morgan Stanley India (IIF) (1,29 procent), die de afgelopen vijf jaar beide iets minder volatiel waren dan de MSCI India Index. Deze fondsen hebben ook een overwogen positie in de consumptiesector en een onderwogen positie in de energiesector.

Met medewerking van Maarten van der Pas

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Patricia Oey  Patricia Oey is an ETF analyst at Morningstar.

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings