Pensioen is niet moeilijk

PENSIOEN - De aanname dat pensioen ons helemaal niets interesseert klopt niet. Waarom negeren we en masse ons eigen pensioen? Wat is er aan de hand?

Greetje Remmerde, 12 juni, 2013 | 10:22
Facebook Twitter LinkedIn

“Pensioenbewustzijn in Nederland moet hoger” verzuchten professionals al jaren. Ik heb menig adviseur in financiële producten wel eens horen klagen: “Pensioen is een “low interest” of zelfs “no interest” gebied”. Uit onderzoek is gebleken dat 70 procent van de Nederlanders niet in het onderwerp is geïnteresseerd. En dat heb ik altijd gek gevonden, het gaat tenslotte om iets heel belangrijks: namelijk ons levensonderhoud. Is dat echt zo, dat het ons niet kan schelen? Persoonlijk denk ik dat dat die aanname niet helemaal klopt. Maar wat is er dan aan de hand? Waarom negeren we en masse ons eigen pensioen? Misschien denken we dat:

1. Het in Nederland toch wel goed is geregeld, dat was bij mijn ouders ook zo.
Dit is een mooie gedachte waar we ons met een gerust hart mee in slaap konden sussen. Echter, hij is een beetje uitgewerkt. We hoeven heden ten dage maar een willekeurige krant open te slaan om te lezen over de misère bij pensioenfondsen. Vergrijzing, versobering, dekkingsgraden, lage rentes, afstempelen, noem maar op. Zelfs de meest hardnekkige optimist onder ons moet zo langzamerhand wel onderkennen dat ons pensioen niet vanzelfsprekend meer goed is geregeld. 

We beginnen dit weliswaar zo langzamerhand onder ogen te zien, toch komen we nog steeds niet echt in actie. Wat kan er nog meer aan de hand zijn?

2. We er toch geen invloed op hebben.
Traditioneel is het pensioen opgebouwd uit 3 pijlers: overheid, werkgever en wat je zelf allemaal regelt. Tja, op de hoogte van de AOW heb je inderdaad geen invloed. Op de hoogte van het werkgeverspensioen kun je evenmin veel invloed uitoefenen. Daarentegen heb je wel alle controle over de derde pijler: wat je zelf allemaal regelt. Als je nu eens een inschatting maakt van hetgeen je nodig hebt na pensionering en dat vergelijkt met hetgeen je hebt (je kunt dit bijvoorbeeld raadplegen op www.mijnpensioenoverzicht.nl) dan heb je ook meteen een indruk van wat je zelf kunt aanvullen.

3. Ik vind mijn werk veel te leuk, ik ga niet met pensioen
Een tevreden mens is een rijk mens! Ik gun het iedereen dat mensen tot in lengte van dagen leuk werk houden en voldoende fit en gezond blijven om het werk te kunnen vervullen. Helaas is dit niet iedereen gegeven. Sta toch eens bij stil wat er gebeurt als je om wat voor reden dan ook niet meer kunt werken. Bedenk wat het betekent voor jou, en ook voor je gezin.

4. Pensioen is veel te ingewikkeld
60 Procent van de Nederlanders vindt pensioen moeilijk. En dat is heel begrijpelijk, want er is een enorme regelgeving en jargon omheen gebouwd. Toch is pensioen ook maar weer net zo moeilijk als je het zelf maakt. Net zoiets als autorijden: je hoeft toch ook niet precies te weten wat er allemaal onder de motorkap zit om auto te mogen rijden? Ook als je geen pensioenjurist bent kun je nog steeds goede beslissingen nemen. Eerste stap is inzicht in je huidige pensioenopbouw. Stap twee is het op een rijtje zetten van je wensen. En tenslotte moet je een strategie verzinnen als er een verschil blijkt te zijn. Als je dit ook nog eens om de 5 jaar bijhoudt kan niemand je iets maken. Makkelijk of makkelijk?


Disclaimer - Op verzoek van Morningstar schrijft Greetje Remmerde van pensioendoehetzelf.nl over personal finance met de nadruk op pensioen. Haar columns helpen mensen om betere beslissingen voor hun pensioen te nemen. Meningen en visies in deze artikelen zijn die van de externe partij en niet van Morningstar. Morningstar is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor de inhoud. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten