Morningstar zet Robeco-fondsen Rolinco en Hollands Bezit ´under review´

Grote veranderingen bij enkele beleggingsfondsen van Robeco. Het beleggingsproces wordt gewijzigd, beheerders wisselen van plek en fondsen worden samengevoegd.

Maarten van der Pas 01 oktober, 2013 | 9:14
Facebook Twitter LinkedIn

Robeco gaat zowel het beleggingsproces als het beheerteam van Rolinco en het beheerteam van Robeco Hollands Bezit wijzigen. Dat maakte de Rotterdamse vermogensbeheerder maandag bekend op zijn website en in advertenties in dagbladen. Dat is voor de analisten van Morningstar reden om beide beleggingsfondsen ´under review´ te zetten.
 
Rolinco wordt sinds 2009 beheerd volgens een fund-of-funds structuur, waarbij voornamelijk belegd wordt in themafondsen van Robeco en RobecoSAM. In de nieuwe opzet zullen de beheerders echter direct in aandelen beleggen om zodoende actief in te spelen op diverse trends. Een andere wijziging betreft het beheerteam. Henk Grootveld blijft aan als beheerder. Marco van Lent (huidige beheerder van Robeco Infrastructure Equities) zal co-beheerder Peter Ferket vervangen. Ferket blijft overigens wel aan als CIO Equities. 

Bij Robeco Hollands Bezit wordt ook een personele wijziging doorgevoerd. Zo neemt Steef Bergakker de beheerdersrol van Henk Grootveld over. Christian Vondenbusch blijft aan als beheerder.

De Morningstar Analyst Rating voor Rolinco was ´Neutral´ en voor Robeco Hollands Bezit ´Bronze´. Als gevolg van de verregaande wijzigingen zal ´under review´ status van beide fondsen van kracht blijven totdat de Morningstar-analisten opnieuw hebben gesproken met de beheerders.

Fusie
Robeco maakte ook bekend, dat de fondsen Robeco Infrastructure Equities en Robeco Natural Resources Equities met ingang van 15 november 2013 zullen worden samengevoegd in een nieuw fonds: Robeco Global Growth Trends Equities. Het fondshuis geeft aan een breder universum binnen themafondsen na te streven, zodat de beheerders meer flexibiliteit hebben om actief in te spelen op diverse trends.

Henk Grootveld (ondermeer beheerder van Robeco Natural Resources Equities) en Marco van Lent (één van de huidige beheerders van Robeco Infrastructure Equities) zullen optreden als de beheerders van het nieuwe fonds.
Steef Bergakker (cobeheerder van Robeco Infrastructure Equities) neemt – naast zijn nieuwe rol bij Robeco Hollands Bezit - de rol van trendwatcher op zich voor dit nieuwe fonds.

De Morningstar Analyst Rating voor Robeco Infrastructure Equities is 'Neutral' en voor Robeco Natural Resources Equities staat 'under review'. Deze ratings zullen worden gehandhaafd totdat de fusie van kracht is.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten