Ons enige bewustzijn is modebewustzijn

PENSIOEN - Slechts 10 procent van de Nederlanders is pensioenbewust. Dit gebrek aan pensioenbewustzijn komt door een gebrek aan motivatie om zich in het eigen pensioen te verdiepen. Wel vinden we een goed pensioen belangrijk, maar toch staan we niet open voor informatie.

Greetje Remmerde, 06 februari, 2014 | 8:00
Facebook Twitter LinkedIn

Vorige week sloot de consultatieronde voor het wetsvoorstel pensioencommunicatie. Aanleiding voor dit wetsvoorstel is het geringe (zeg maar gerust “belabberde”) pensioenbewustzijn in Nederland. De verbetering van pensioencommunicatie is een mooie stap in de goede richting. De partners in Nederland reageerden dan ook positief op het wetsvoorstel. Vraag is alleen: is het wel genoeg?

Het wetsvoorstel beoogt een verbetering van de pensioencommunicatie door beter aan te sluiten op de wensen van deelnemers en eerlijker te communiceren over onzekerheden. Ook moet inzichtelijk worden gemaakt wat het te verwachten pensioeninkomen betekent in termen van koopkracht. Daarnaast moet duidelijker worden wat de financiële gevolgen zijn van bepaalde keuzes of veranderingen in de persoonlijke leefsituatie.

Eerst even de cijfers: slechts 10 procent van de Nederlanders is pensioenbewust. Waarbij je jezelf pensioenbewust mag noemen als je de volgende drie vragen kunt beantwoorden: hoeveel pensioen krijg je straks, is dit voor jou voldoende en welke mogelijkheden zijn er om meer pensioen op te bouwen?
Maar liefst 69 procent(!) van de Nederlanders is totaal pensioen onbewust. De rest zit daar tussenin.

Dit gebrek aan pensioenbewustzijn komt voort uit een gebrek aan motivatie om zich in het eigen pensioen te verdiepen. De meesten van ons (65 procent) vinden een goed pensioen wel belangrijk, maar toch staan we niet open voor informatie over het onderwerp (71 procent) (Visser, Kloosterveld & Oosterboer, 2012).

Er valt veel te verbeteren in de communicatie. Een realistischer beeld zal zeker helpen, de hoogte van het pensioen wordt nu vaak te rooskleurig voorgesteld en dat creëert alleen maar schijnzekerheid. Ook zou het mooi zijn als de cijfertjes wat minder abstract worden. Een doorvertaling van getallen naar life style of koopkracht geeft al een beter inzicht.

Maar alle communicatieverbeteringen ten spijt; ons pensioen is tegenwoordig net het weer: even veranderlijk als de wolken en wervelend als de wind. Dagelijks krijgen we de stand van de dekkingsgraden door; vandaag gaan we korten en morgen gaan we indexeren. Wie volgt dit nog?

Theo Maassen zei het al: ons enige bewustzijn is modebewustzijn. Heeft hij gelijk? Ik vrees dat velen van ons pas echt pensioenbewust gaan worden als we gaan voelen wat het betekent om te weinig pensioen te hebben (zie ook pensioenbewustzijn en tijdsgeest), pas als we op grote schaal onze gepensioneerde ouders maandelijks 200 euro bij moeten storten omdat ze anders niet meer rond kunnen komen. Die tijd komt vast en zeker. Over een jaar of tien? Vijftien? Vooralsnog is het nu in de praktijk vaak nog andersom.


Disclaimer - Op verzoek van Morningstar schrijft Greetje Remmerde van pensioendoehetzelf.nl over personal finance met de nadruk op pensioen. Haar columns helpen mensen om betere beslissingen voor hun pensioen te nemen. Meningen en visies in deze artikelen zijn die van de externe partij en niet van Morningstar. Morningstar is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor de inhoud. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten