Robeco, BlackRock en Aberdeen: verschillende smaken in wereldwijd beleggende aandelenfondsen

Top-down of bottom-up, geconcentreerd of gediversifieerd, large-caps of ook kleinere marktkapitalisaties: er zijn vele manieren om in wereldwijde aandelen te beleggen. Een vergelijking van drie wereldwijd beleggende aandelenfondsen.

Jeffrey Schumacher, CFA 15 mei, 2014 | 13:29
Facebook Twitter LinkedIn

De focus op wereldwijde aandelen is één van de weinige overeenkomst tussen Aberdeen World Equity Fund, BlackRock Global Dynamic Equity en Robeco BP Global Premium Equities. Want de manier waarop ze worden beheerd is zeer uiteenlopend.Wat ze verder nog gemeen hebben is een positieve Morningstar Analyst Rating, respectievelijk Silver, Silver en Bronze. De beleggingsfondsanalisten van Morningstar hebben de overtuiging hebben dat de genoemde aandelenfondsen over een volledige marktcyclus beter zullen presteren dan het categoriegemiddelde en/of de benchmark.

De analyse van verschillen in beleggingsaanpak bij Aberdeen World Equity Fund, BlackRock Global Dynamic Equity en Robeco BP Global Premium Equities en de hieruit resulterende afwijkingen in hun portefeuilles levert voor beleggers interessante inzichten. Beleggen in wereldwijde aandelen kan met verschillende smaken.

Top-down versus bottom-up
Macro-economisch onderzoek is een belangrijke pijler bij BlackRock Global Dynamic Equity Fund. Beheerder Dennis Stattman (foto) is een zeer ervaren beheerder en is al meer dan 30 jaar werkzaam in de beleggingsfondsenbranche. Hij is gerespecteerd om zijn prestaties met het BlackRock Global Allocation Fund en van dit mixfonds is BlackRock Global Dynamic Equity Fund één van de bouwstenen voor het aandelengedeelte.

Hoewel Stattman en zijn omvangrijke team ook gedetailleerde bottom-up aandelenselectie toepassen om tot de portefeuille te komen, speelt macro-economische analyse een belangrijke rol. Hierdoor wijkt de portefeuille soms sterk af op regioniveau en kan het valutaposities innemen. BlackRock Global Dynamic Equity Fund heeft ook de mogelijkheid om naast aandelen voor maximaal 12 procent te beleggen in converteerbare obligaties en high yield obligaties. De fondsen van Aberdeen en Robeco doen dat niet. Beheerder Stattman kan tevens grotere cashposities aanhouden indien hij dat nodig acht.

Bij Aberdeen World Equity Fund en Robeco BP Global Premium Equities spelen macro-economische factoren geen rol in het beleggingsproces. Het beleggingsproces dat het 15-koppige aandelenteam onder leiding van Aberdeens Stephen Docherty (foto) volgt, is onderscheidend omdat het helemaal geen kwantitatieve filters gebruikt, maar puur op basis van fundamenteel aandelenonderzoek komt tot een universum van circa 330 aandelen. De kwaliteit van aandelen wordt beoordeeld aan de hand van onderzoek naar de bedrijfsstrategie, de kwaliteit van het management, de kracht van de balans, de voorspelbaarheid van de winst en het commitment aan het creëren van aandeelhouderswaarde. Waardering is een andere component waarbij het team achter Aberdeen World Equity Fund strenge criteria hanteert.

Robeco’s strategie berust op aandelenonderzoek waarvoor juist eerst een uitgebreide kwantitatieve screening plaatsvindt. Daarna start het fundamentele aandelenonderzoek, waarbij drie pilaren centraal staan: waardering, fundamentals en katalysatoren (momentum). Beheerder Christopher Hart (foto) steunt op een 22-man sterk analistenteam dat het fundamentele onderzoek doet en de waarderingen maakt. De grondige bedrijfsanalyses moeten ervoor zorgen dat Robeco BP Global Premium Equities belegt in kwaliteitsnamen die tijdelijk zijn ondergewaardeerd, waarbij het cruciaal is om de waardeval te vermijden.

Geconcentreerd versus gediversifieerd
Op het gebied van diversificatie verschillen de fondsen duidelijk van elkaar. BlackRock’s focus op top-down geografische allocaties en sectorpositioneringen zorgen ervoor dat beheerder Stattman zijn risicobudget niet inzet op aandelenselecties. Hij houdt in de regel een zeer gediversifieerde portefeuille aan die 400-600 namen bevat. Als gevolg hiervan zijn er slechts enkele aandelen die een weging van meer dan 1 procent hebben in de portefeuille van BlackRock Global Dynamic Equity Fund.

De portefeuilles van Aberdeen en Robeco zijn veel geconcentreerder, met respectievelijk 40-60 posities en 90-120 posities. Dit is het gevolg van de focus op aandelenselecties. De portefeuille van Aberdeen World Equity Fund is iets geconcentreerder en heeft 31,50 procent van de portefeuille belegd in de top-10 posities. Bij Robeco BP Global Premium Equities zijn de wegingen iets gelijkmatiger verdeeld, waardoor de top-10 namen gezamenlijk een weging hebben 20,40 procent.

Large-caps versus all-cap
De portefeuille van Aberdeen bevat vooral de grote namen uit het universum. De focus op kwaliteitsnamen brengt beheerder Docherty bij de gevestigde orde, wat blijkt uit de top-10 namen zoals Roche, British American Tobacco en TSMC. BlackRock en Robeco beleggen een deel van hun portefeuille ook in mid-caps en enkele small-caps, waardoor de gemiddelde marktkapitalisatie van deze portefeuilles fors lager ligt dan die van Aberdeen. De onderstaande tabel illustreert deze verschillen in de portefeuilles (klik op tabel voor vergroting).




Regioblootstelling
Aberdeen World Equity Fund heeft de hoogste blootstelling aan opkomende landen (12 procent per april 2014). Dat is niet heel vreemd gezien de grote expertise die het fondshuis op dit terrein heeft. De blootstelling is echter niet altijd rond 12 procent geweest, maar is sinds eind 2009 sterker aangezet. Daarbij heeft het beheerteam een voorkeur voor Latijns-Amerika en laat de Europese emerging markets links liggen.

BlackRock Global Dynamic Equity Fund heeft precies het tegenovergestelde gedaan van Aberdeen en heeft de blootstelling aan emerging markets sinds 2010 verlaagd van 14 procent naar 4 procent. Robeco BP Global Premium Equities heeft momenteel helemaal geen opkomende landen in de portefeuille omdat Christopher Hart geen kwaliteitsaandelen kan vinden die eveneens vanuit een waarderingsoogpunt interessant zijn. Hij geeft er de voorkeur aan om in de regio te beleggen via Westerse bedrijven met een grote afhankelijkheid van opkomende landen zoals Lenovo en MediaTek.

Wanneer wordt gekeken naar de verdeling over de continenten dan zijn er duidelijke verschillen te zien. Robeco blijft doorgaans wat betreft regiowegingen in de buurt van de MSCI World benchmark. Dat is niet vreemd, omdat het fonds outperformance wil genereren door de aandelenselecties en niet door top-down factoren. Daardoor heeft het wel met 51,47 procent de hoogste weging in Amerikaanse aandelen.

Blackrock zit daar niet heel ver vandaan, wat niet opmerkelijk is gezien het feit dat het fonds werkt met een strategische asset allocatie van 60 procent Amerika en 40 procent overige regio’s. Aberdeen is fors onderwogen met slechts 29,34 procent in Amerikaanse aandelen. Dat is voor Aberdeen echter de hoogste blootstelling aan Amerikaanse aandelen in de afgelopen zes jaar. In 2008 had het slechts 16 procent in Amerikaanse aandelen. Docherty vindt de Amerikaanse aandelen relatief duur en hij stelt dat hij elders gelijkwaardige bedrijven kan vinden tegen aantrekkelijkere waarderingen. De onderstaande tabel illustreert deze verschillen in de portefeuilles (klik op tabel voor vergroting).



Risico en rendement
De onderscheidende beleggingsstijlen zorgen voor een verschillend risico-rendementprofiel. Wanneer wordt gekeken naar het risico, dan is de zeer gespreide portefeuille van BlackRock het minst volatiel, hoewel het wel de grootste maximale daling heeft laten zien in de afgelopen vijf jaar. De portefeuilles van Aberdeen en Robeco zijn iets risicovoller gemeten naar standaarddeviatie. Dit is voor Aberdeen te verklaren door de blootstelling aan opkomende markten, terwijl voor Robeco geldt dat de hang naar kleinere aandelen meer risico met zich meebrengt. De onderstaande tabel illustreert deze verschillen in de portefeuilles (klik op tabel voor vergroting).




Het hogere risico van Robeco BP Global Premium Equities en Aberdeen Global World Equity Fund gaat gepaard met hogere rendementen voor deze fondsen op drie- en vijf jaars basis. Robeco springt er wat betreft rendement bovenuit, wat te danken is aan de goede aandelenselecties van Christopher Hart. De hang naar kleinere aandelen is een goede keuze geweest en ook de relatief hoge blootstelling aan Amerikaanse aandelen heeft geholpen. De onderstaande tabel illustreert deze verschillen in de portefeuilles (klik op tabel voor vergroting).




Het ene wereldwijde aandelenfonds is het andere niet en beleggers die een dergelijk fonds overwegen doen er dus verstandig aan om zich goed te verdiepen in de beleggingsstrategie van de fondsen. Die kunnen flink uiteenlopen.


Bekijk de uitgebreide fondsrapporten van Aberdeen World Equity Fund, BlackRock Global Dynamic Equity en Robeco BP Global Premium Equities.


Lees ook
Robeco's Christopher Hart was zelf een katalystor
Onder leiding van Christopher Hart zet Robeco BP Global Premium Equities sterke resultaten neer. De winnaar van een Morningstar Award over de huidige beperkte beleggingsmogelijkheden, contrair beleggen, large-caps versus small-caps en de opvallende rol van Apple in zijn portefeuille.










Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten