Fonds van de Week: T. Rowe Price European High Yield

De heropleving van de bedrijfobligatiemarkt en het initiëren van coverage met een Bronze-rating zijn de redenen om deze week te kijken naar het T. Rowe Price European High Yield fonds.

Robert van den Oever 04 mei, 2016 | 15:34
Facebook Twitter LinkedIn

T. Rowe Price European High Yield in het kort:

Morningstar Analyst Rating: Bronze
Morningstar Rating: *****
Beheerteam: Positive 
Fondshuis: Positive
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Neutral

T. Rowe Price European High Yield

Bedrijfsobligaties staan weer sterk in de belangstelling na het besluit van de Europese Centrale Bank om het opkoopprogramma uit te breiden naar investment grade bedrijfsobligaties.

In het kielzog van het besluit komen tal van bedrijven naar de markt met nieuwe obligatieleningen. Alleen al deze week was er nieuw aanbod van de Duitse autoproducent Daimler, de France telecomgigant Orange en de Amerikaanse sigarettenfabrikant Philip Morris, allemaal obligaties in euro’s.

Door die marktbeweging kijken we deze week naar een Europees obligatiefonds waar Morningstar deze week de coverage op heeft gestart: T. Rowe Price European High Yield. 
Het is een aantrekkelijk fonds met een sterk fundamenteel gedreven credit proces en een bottom-up aanpak. Het fonds volgt in grote lijnen de aanpak die we al kennen van het wereldwijde high hield fonds van T. Rowe Price en dat schept vertrouwen.

Het fonds profiteert van een ervaren beheerder met een sterk track record die zich bewezen heeft door superieure obligatieselectie. Wij initiëren coverage op dit fonds met een Bronze rating.

 

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 18 T Rowe Price grafiek vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
Hoofdbeheerder Michael Della Vedova beheert dit fonds sinds de oprichting in september 2011. Hij is actief in Europese high yield obligaties sinds 1997. Zijn carrière begon hij bij Muzinich & Co alvorens hij mede-oprichter werd van een credit hedge fund dat zich richt op Europese high yield obligaties. Toch is zijn track record voor het beheer van high yield obligaties beperkt tot dit fonds. Wij vinden zijn sterke en consistente track record bij T. Rowe echter zeer bemoedigend. Della Vedova is ook co-beheerder van een wereldwijd high yield fonds en een onlangs gelanceerd wereldwijd high income obligatiefonds.

Gezien de vakkundigheid en lange staat van dienst van T. Rowe’s wereldwijde high yield team hebben we het gevoel dat het meer dan voldoende is toegerust op zijn taak. Extra steun komt van een team van drie toegewijde Europese high yield analisten, dat is gevestigd in Londen. Omdat T. Rowe zijn analistenteams de afgelopen jaren heeft opgebouwd, werkt dit team nog niet zo lang samen.

De analisten zijn onderdeel van een groter wereldwijde high yield team bestaande uit 13 analisten. Della Vedova neemt het merendeel van zijn aan- en verkoopbeslissingen tijdens tweewekelijkse of ad hoc vergaderingen, waarbij de in Baltimore zetelende analisten deelnemen via videoconferentie. Zij doen ook regelmatig een beroep op de grote club aandelenanalisten van het bedrijf als ze extra inzicht in specifieke bedrijven nodig hebben. Wij waarderen het feit dat Della Vedova ook zelf belegt in dit fonds, want dat helpt om zijn belangen en die van de beleggers op één lijn te krijgen.

Fondshuis
T. Rowe Price beschikt al langere tijd over vele aantrekkelijke eigenschappen. Het gedisciplineerde, risico-bewuste beleggingsproces van de firma heeft consequent tot succesvolle resultaten in zijn fondsenaanbod geleid, vaak met minder volatiliteit dan categoriegenoten. Veel fondshebeerders blijven hun hele loopbaan bij het fondshuis, hetgeen continuïteit voor de aandeelhouders verschaft. Het vertrek van beheerders wordt doorgaans ruim op tijd aangekondigd, zodat een lange overgangsperiode mogelijk is.

T. Rowe heeft een paar onverwachte vertrekgevallen van topmanagers meegemaakt in 2013 en 2014. Hun afscheid was een verlies, maar dergelijke voorvallen zijn zeldzaam, en het risico dat ook andere beheerders de benen nemen (afgezien van pensioneringen) lijkt niet verhoogd. Toch is het iets om in de gaten te houden, omdat het binnenlandse-aandelenteam een ongebruikelijk verloop zag in 2013 en 2014. De firma heeft zich op andere vlakken versterkt, met name aan de obligatiekant. De groei van het aantal mensen was een voorbode van de introductie van een aantal nieuwe fondsen, waaronder Credit Opportunities in 2014 en Global High Income Bond en Global Unconstrained Bond in 2015.

Het fondshuis heeft in het belang van beleggers gehandeld door het sluiten van fondsen met snel stijgende instroom aan geld en door het vermijden van trendy fondslanceringen. Redelijke tarieven en een manager compensatieplan dat zich richt op lange-termijnprestaties helpen hier ook bij. Wijzigingen in het analisten compensatieplan hebben meer nadruk gelegd op de lange-termijnprestaties en impact op de portefeuille; dat is goed voor de aandeelhouders van het fonds. Wel heeft het beleggen door beheerder in de eigen fondsen wat meer aandacht nodig.

Beleggingsproces
De belangrijkste drijfveer voor de samenstelling van de portefeuille is bottom-up selectie en in mindere mate top-down sectorallocatie. Lead manager Michael Della Vedova vergadert ten minste om de week met zijn high yield analistenteam om de namen in de portefeuille en hun onderzoeksbevindingen te bespreken.

Het beleggingsuniversum wordt verkleind door beoordeling van liquiditeit en het genereren van ideeën. De kredietanalyse van het team wordt voornamelijk fundamenteel gedreven en is een goede combinatie van kwantitatief en kwalitatief onderzoek en relatieve waarde, hetgeen resulteert in een conviction score variërend van "sterk onderwogen" tot "strong buy". Van de emittenten met een gunstige kredietbeoordeling kiest Della Vedova ongeveer 100 namen die in de portefeuille worden opgenomen. In wezen is dit hetzelfde credit onderzoeksproces dat het wereldwijde high yield fonds al geruime tijd met succes toepast, en dat sterkt ons vertrouwen.

Als gevolg van de bottom-up focus neigt het Europese high yield fonds ernaar om van nature rating-agnostisch te zijn, waardoor het meer de nadruk op credit legt. In tegenstelling tot de meeste van zijn categoriegenoten kan het fonds een beperkte blootstelling aan aandelen bevatten, tot maximaal 5% van het beheerd vermogen. Ten minste 80% van de portefeuille moet worden geïnvesteerd in high yield obligaties in Europese valuta. Dat zijn met name de euro en het Britse pond, hoewel de valuta-exposure van het fonds volledig naar de euro wordt afgedekt.

Rendement
De belangrijkste driver van het fondsrendement is bottom-up selectie en in mindere mate top-down sectorallocatie. Sinds de oprichting van het fonds in september 2011 tot en met maart 2016 heeft het beter gepresteerd dan de Morningstar categorie Europa High Yield gemiddeld en ook beter dan zijn benchmark, de BofAML European Currency HY Constrained Excl. Sub. Financials EUR Hedged (10,64% op jaarbasis ten opzichte van respectievelijk 8,69% en 9,66%).

Ondanks de meer credit-gevoelige aard van het fonds, is het risicoprofiel vrij bescheiden in vergelijking met zijn categoriegenoten met een gemiddelde standaarddeviatie en maximale drawdown. Bekeken over een periode van 3 jaar heeft het fonds zeer sterk gepresteerd op risico-gewogen basis, en daarmee komt het in het hoogste deciel terecht.

Della Vedova profiteert niet alleen maar van overwogen zijn in credit risico. Veel van de outperformance van het fonds is te danken aan superieure obligatieselectie over een brede range van sectoren. Relatieve prestaties ten opzichte van categoriegenoten waren behoorlijk consistent, aangezien het fonds elk kalenderjaar sinds de oprichting beter heeft gepresteerd. Het heeft de benchmark in 3 van de laatste 4 kalenderjaren verslagen. In het bijzonder 2013 en 2015 bleken sterke jaren voor het fonds. In 2013 was de obligatieselectie sterk in onder andere de sectoren media & kabel, diensten, telecom-wireless en bouwmaterialen, terwijl het fonds profiteerde van de gunstige selectie binnen onder meer telecom, diensten, verpakkingsindustrie en media & kabel in 2015.

Kosten
Met 1,32% lopende kosten is het fonds vrij gemiddeld in zijn kostenniveau in vergelijking met de Europe High Yield Bond categorie mediaan van 1,30% voor soortgelijke retail aandelenklassen.

Lees meer:

Lees ook het fondsrapport van T. Rowe Price European High Yield Bond Q EUR

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie , die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de benchmark:

Fvd W week 18  TRP tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Bekijk ook eerdere Beleggingsfondsen van de Week:

- Robeco BP Global Premium Equities

- Candriam Bonds Euro High Yield

- Robeco US Large Cap Equities

- Pictet-Global Emerging Debt

- BlackRock Global Funds  - World Gold Fund

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten