Fonds van de Week: Metropole Sélection

Waardebeleggen bewijst zich op de lange termijn, zo laat Metropole Sélection zien. Het fonds mikt puur op ondergewaardeerde Europese aandelen. Die benadering brengt risico's met zich mee, maar die manifesteren zich vooral op de korte termijn.

Robert van den Oever 16 juni, 2016 | 9:09
Facebook Twitter LinkedIn

Metropole Sélection in het kort:

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: ***
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Positive
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Neutral

Metropole Sélection

Als de aandelenmarkten onder druk staan, zoals de laatste dagen, dan kunnen waardebeleggers hun slag slaan. Immers, druk op de markten maakt de aandelen goedkoper en creëert een instapmoment met het oog op de lange termijn. Metropole Sélection is zo'n waardebelegger. Het fonds concentreert zich op Europese aandelen, zonder sectorale of geografische insteek.

Voor de fondsbeheerders Isabel Levy en Ingrid Trawinski is een aandeel interessant als het over een duidelijk herwaarderingspotentieel beschikt. Die benadering zorgt voor een portefeuille die slechts 25 tot 35 posities bevat.

Concentratie op waarde brengt een relatief hoog risico met zich mee als een ondergewaardeerd aandeel zijn herstelpotentieel niet waarmaakt. Dat geldt vooral voor de korte termijn. Over de langere termijn presteert het fonds significant beter dan de concurrentie. Die prestatie, tezamen met de kwaliteit van het beheerteam, rechtvaardigen de Silver rating die Morningstar het fonds geeft. 

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 24 Metropole Selection W grafiek vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
Het fonds wordt beheer door een team van acht ervaren beheerders (gemiddeld 17 jaar ervaring) die collegiaal samenwerken; elk aandeel in de portefeuille moet door het volledige team goedgekeurd worden. Elke beheerder covert alle Europese aandelenfondsen zonder geografische of sectorale specialisatie. Het team staat onder leiding van medeoprichter van Metropole Gestion Isabel Levy, die bijna 30 jaar ervaring heeft. Ze wordt bijgestaan door Ingrid Trawinski, die in 2012 tot co-CIO werd bevorderd. Zij trad in dienst van het bedrijf in 2007 en heeft 19 jaar ervaring.

De stabiliteit van het beleggingsteam draagt ook bij tot onze Positive-notering voor de rubriek People. De afgelopen 10 jaar hebben slechts drie medewerkers het team verlaten, onder wie Corinne Baudoin in 2014, die sinds zijn oprichting voor Metropole werkte. In 2014 en 2015 werden twee ervaren aandelenbeheerders aangeworven. We volgen hun integratie van nabij. De omvang van het huidige team is ons inziens voldoende om de op de Europese aandelen toegespitste mandaten te beheren. Ten slotte zijn we verheugd over het feit dat de belangrijkste senior-fondsbeheerders zelf ook beleggen in de fondsen beleggen die zij beheren. Daardoor lopen hun belangen parallel met die van de beleggers.

Fondshuis
Metropole Gestion is een kleine onafhankelijke vermogensbeheerder die in 2002 werd opgericht. Het is voor 90 procent eigendom van de oprichters en medewerkers. Het bedrijf is voorzichtig geweest met het opstarten van nieuwe strategieën, en heeft zich vooral toegelegd op zijn expertise in Europese effecten in plaats van trendgevoelige thema's, die ons inziens zelden goed gebruikt worden door beleggers.

Het kan bogen op stabiele en ervaren beheerteams. De collegiale organisatiestructuur faciliteert een breed spectrum aan ideeën, en alle beheerders delen dezelfde filosofie die het bedrijf karakteriseert. Wel vinden we het jammer dat de bonussen van de beheerders niet direct gerelateerd zijn aan de prestaties van de fondsen. Als aandeelhouders hebben zij al een direct belang in de winstgevendheid van Metropole, maar wij geloven niet dat dit ruimte biedt om hun belangen op één lijn te krijgen met die van de beleggers.

De kosten voor beleggers zijn doorgaans lager dan bij de concurrentie, maar we hebben recentelijk wel een stijging gezien van de vergoedingen voor bepaalde fondsen. Ten slotte is de communicatie met beleggers zeer goed. Maandelijkse beheersrapportages, waaronder de eigendomspercentages en het volledige bedrag van de vergoedingen die de beleggers betalen, zorgen voor een transparantieniveau dat zeldzaam genoeg is om noemenswaardig te zijn.

Proces
De waardebenadering van dit fonds stemt overeen met die van alle Europese aandelenstrategieën van Metropole Gestion. Het focust vooral op aandelen van Europese large- en midcaps, maar kan ook beleggen in andere effecten met een minimumkapitalisatie van 100 miljoen euro, zonder sectorale of benchmarkbeperkingen.

Eerst onderzoekt het team het beleggingsuniversum op basis van waarderingscriteria om de aandelen op te sporen die een significante discount van ten minste 20 procent vertonen tegenover de geschatte intrinsieke waarde. Het team verkiest pragmatische waarderingsmethodes zoals vergelijkende financiële ratio's binnen dezelfde sector, het gebruik van transactiemultiples of methodes gebaseerd op de som van de afzonderlijke delen.

In een volgende, meer kwalitatieve fase wordt contact opgenomen met de bedrijfsdirectie om de business en het herwaarderingspotentieel beter te begrijpen, waardoor een belangrijk risico van deze benadering vermeden wordt: de aankoop van valse waarden, dat wil zeggen ondergewaardeerde aandelen zonder stijgingspotentieel. Het team is zich bewust van dit risico en belegt bijvoorbeeld niet in bedrijven met een balans die niet gezond genoeg is. Die benadering leidt tot een sterk geconcentreerde portefeuille die 25 à 35 posities telt. Cashposities kunnen om tactische redenen ingenomen worden, maar slechts in geringe mate (ongeveer 10 procent) in vergelijking met andere value-fondsen.

Rendement
Voor wat Performance betreft hebben we een positieve notering gebaseerd op de sterke langetermijnresultaten. Over 10 jaar en sinds zijn introductie in 2002 ligt het fonds flink voor op het naar risico gewogen categoriegemiddelde (tot januari 2016). Toch vertoont het fonds vaak een bovengemiddelde volatiliteit. Dit is te wijten aan het geconcentreerde karakter van de portefeuille, zijn soms significante blootstelling aan midcaps en zijn waardebenadering waardoor een voorkeur voor cyclische aandelen met een hoge beta tot uiting komt. Dit was met name het geval in 2011 met inzetten op bedrijven zoals AirFrance, Cookson en Randstad. Deze benadering veronderstelt belangrijke afwijkende resultaten, zowel positief als negatief, die meer geschikt zijn voor langetermijnbeleggers die een dergelijke volatiliteit in de koop willen nemen.

In 2012 en 2013 profiteerde het fonds van enkele succesrijke posities en een gunstige procyclische positionering, maar presteerde het ondermaats in 2014 ten gevolge van een sectorrotatie die gunstig was voor sectoren met een hoog dividend (vastgoed, nutsbedrijven) die doorgaans niet in de portefeuille voorkomen. Randstad, dat vorig jaar de grootste bijdrage leverde aan de relatieve prestaties, woog ook zwaar op de resultaten. Het fonds moest in 2015 genoegen nemen met een bescheiden outperformance dankzij de succesvolle posities in de bouwsector (Lafarge, CRH, Saint-Gobain).

Kosten
De aan de beleggers aangerekende lopende kosten liggen in de buurt van de categoriemediaan voor retailwaarden. Zij omvatten evenwel ook transactieprovisies, wat een mogelijke bron van belangenconflict kan zijn.

Lees meer

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Metropole Sélection W.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Europa Large-Cap Waarde, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W week 24 Metropole Selection W tabel vrijstaand

Bekijk ook eerdere Beleggingsfondsen van de Week:

- Loomis Sayles Multisector Income Fund

BL-Equities Europe

Nordea-1 Global Stable Equity

Invesco Bond Fund 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten