Fonds van de Week: Invesco Bond Fund

Het Invesco Bond Fund zag in maart dit jaar zijn beheerder vertrekken. De twee nieuwe fondsbeheerders die Invesco heeft aangesteld zijn ervaren mannen die ieder hun eigen specialisme meebrengen. Morningstar spreekt opnieuw zijn vertrouwen uit in dit fonds.

Robert van den Oever 19 mei, 2016 | 11:17
Facebook Twitter LinkedIn

Invesco Bond Fund in het kort:

Morningstar Analyst Rating: Bronze
Morningstar Rating: ****
Beheerteam: Positive 
Fondshuis: Positive
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Neutral
Kosten: Positive

Invesco Bond Fund

Morningstar plaatste het Invesco Bond Fund under review nadat fondsbeheerder Mark Nash in maart dit jaar vertrok. Dat was een majeure wijziging bij het fonds. En niet de eerste, want in 2014 was er al een belangrijke manager vertrokken, Neil Woodford, met medeneming van een aantal teamleden. Destijds stipte Morningstar het belang en het risico omtrent sleutelfiguren bij Invesco al aan.

Maar het fondshuis voorzag het Invesco Bond Fund van twee nieuwe, ervaren fondsbeheerders, Josef Portelli en Lyndon Man. Beide brengen ieder hun eigen specialisme mee, Portelli op macro-vlak en Man op onder meer het gebied van credit in Europa.

De ervaring van beide nieuwe beheerders, zowel hun jaren bij Invesco als op het gebied van obligaties, geven Morningstar vertrouwen. Bovendien kunnen zij gebruik maken van de expertise binnen de teams van Invesco met hun verschillende sectorspecialismen en dat doen ze ook. Omdat Morningstar opnieuw het vertrouwen in dit fonds heeft, wordt de Bronze-rating opnieuw toegekend.

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 20 Invesco bond fund grafiek vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
Lead manager Mark Nash verliet de firma in maart 2016, en zijn verantwoordelijkheden zijn overgeheveld naar Josef Portelli en Lyndon Man. Portelli beheert al wereldwijde obligatieportefeuilles bij Invesco sinds januari 2012. Hij kwam over van RBC Wealth Management, waar hij hoofd van discretionary vastrentende waarden was. Voordien was hij portfolio manager bij ACPI, waar hij vijf jaar de wereldwijde vastrentende-waarden portefeuilles beheerde. Man is een senior portfolio manager binnen het wereldwijde investment-grade team bij Invesco. Voordat hij in maart 2011 bij Invesco kwam was hij zes jaar kredietportefeuillemanager voor de Singapore Investment Corporation van de Singaporese overheid.

Portfolio managers binnen het wereldwijde macro en multisector team van Invesco hebben ook onderzoeksverantwoordelijkheden. Daarom is Portelli naast lead manager van het Invesco Bond en Invesco Euro Inflation-Linked Bond fonds ook verantwoordelijk voor het volgen van Europese sovereign fondsen. In het krediet team zijn de functies van analist en portfolio manager beter omlijnd, dus is Man meer gericht op portefeuillebeheer verplichtingen. Naast zijn rol als medebeheerder van het Invesco Bond fonds beheert Man wereldwijd en Britse kredietportefeuilles, evenals euro obligatiestrategieën. De managers vertrouwen uitgebreid op de middelen van Invesco, in het bijzonder op het beleggingsstrategieteam.

Fondshuis
Invesco Ltd is een beursgenoteerde wereldwijde vermogensbeheerder. Eind maart 2014 had het bedrijf beheerd vermogen van 787 miljard dollar. In april 2014 vertrok stermanager Neil Woodford en een aantal van zijn teamgenoten, en dat onderstreept het risico van sleutelpersonen dat Morningstar eerder al had aangestipt ten aanzien van Invesco. We verwachten echter niet dat het recente vertrek van Nash zal leiden tot verder verloop bij het fondshuis. Andere teams, in het bijzonder die voor wereldwijde aandelen, zijn zelfs onlangs versterkt. Behalve het verbeteren van de teamstructuur is ook human resources toegevoegd. Invesco's beloningsstructuur is degelijk: bonussen van managers zijn gebaseerd op de één-, drie- en vijf jaar de prestaties van hun fondsen, met een grotere nadruk op de langere periodes. Daarnaast krijgen fondsmanagers een uitgestelde bonus in de vorm van aandelenopties, die voor een periode van vier jaar vastgehouden moeten worden. Wij geloven dat de focus van de variabele beloning op langere periodes helpt om de belangen van de fondsbeheerders op één lijn te brengen met die van de beleggers. Daarentegen zouden de tarieven voor beleggers wel wat lager mogen over het hele productenpalet, gezien de schaalvoordelen die worden gegenereerd door het grote volume van het beheerd vermogen.

Proces
De beleggingsdoelstelling van het fonds veranderde in juli 2015: de mogelijkheden waren toegenomen en omvatten ook gesecuritiseerde assets (mortgage-backed en asset-backed securities) en corporate credit, terwijl het minder beperkt was door ontwikkelde markten. De benchmark van het fonds wijzigde de JPM GBI Global Index (alleen sovereigns) naar de Barclays Global Aggregate Index (die ook corporate credit en gesecuritiseerde assets omvat).

De managers maken uitgebreid gebruik van de deskundigheid van de bredere sector teams van de groep. Het beleggingsproces benadrukt het top-down macro-economisch perspectief, met behulp van een wereldwijde matrix van gegevens over economische fundamenten voor elke markt. Dit kader bevat analyse van de reële economische ontwikkelingen, het monetaire beleid, het begrotingsbeleid en wordt vormgegeven door het beleggingsstrategieteam. De markten zijn voornamelijk gerangschikt in absolute termen, maar er wordt ook rekening gehouden met hun relatieve aantrekkelijkheid. Het proces is ontworpen om absolute en relatieve waarde over de middellange termijn vast te stellen met meerdere voorspellende scenario’s voor de hele yield curve. Deze top-down benadering wordt ook gebruikt om te besluiten over de optimale blootstelling aan verschillende segmenten van vastrentende markten. De selectie binnen bedrijfsobligaties is gebaseerd op bottom-up onderzoek door de wereldwijde teams van sectorspecialisten. Derivaten worden ook veelvuldig gebruikt voor het beheer van renterisico en valutarisico.

Prestaties
De beleggingsdoelstelling van het fonds veranderde eind juli 2015, zoals hierboven aangegeven, en bovendien verliet lead portfolio manager Mark Nash de firma maart 2016. Zijn rol werd overgenomen door lead manager Josef Portelli en medebeheerder Lyndon Man. Beide managers hebben een relevant track record in het beheren van strategieën, ieder op zijn vakgebied, Portelli aan de macro-kant (global aggregate obligatieportefeuilles) en Man op het gebied van krediet (wereldwijde kredietmarkten en Europese aggregate obligatieportefeuilles). Ze zijn volledig geïntegreerd in de beleggingsstrategie van Invesco’s obligatiegroep en hebben sterke relatieve rendementen op hun respectievelijke vakgebieden behaald. Echter, er is geen gezamenlijk historische track record beschikbaar dat we kunnen evalueren.

Onder de vorige manager Nash, vanaf juli 2010 tot en met juli 2015 (vóór de verandering van benchmark), overtrof het fonds de JPM GBI Global index en de Morningstar-categorie (2,2% op jaarbasis vergeleken met respectievelijk 1,4% en 1,9%). Een breed scala aan strategieën, waaronder yield-curve en looptijd, geografische spreiding, inflatie-gekoppelde effecten, en corporate credit exposure buiten de benchmark voegen waarde toe over de periode, terwijl het valutabeheer een gemengd effect had.

Kosten
De lopende kosten voor dit fonds bedragen 0,54%.

Lees meer

Lees ook het fondsrapport van Invesco Bond Fund Z EUR

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Obligaties Wereldwijd, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de benchmark: 

Fvd W week 20 Invesco bond fund tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Bekijk ook eerdere Beleggingsfondsen van de Week:

 

- Schroder ISF Japanese Opportunities

T. Rowe Price European High Yield

Robeco BP Global Premium Equities

Candriam Bonds Euro High Yield

Robeco US Large Cap Equities

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten