Morningstar Marktbarometer juni: Brexit speelt Europese aandelen parten

Europese aandelen hadden het lastig in juni, toont de Morningstar Markbarometer over juni. Brexit is de grote boosdoener. Daardoor zit de financiële sector in de hoek waar de hardste klappen vallen.

Fernando Luque 06 juli, 2016 | 9:46
Facebook Twitter LinkedIn

In de maand juni hadden Europese aandelen het lastig. Alle aandelenbeleggingsstijlen uit de Morningstar Style Box noteerden verliezen over juni. Een aanwijsbare oorzaak is de verrassende uitslag van het Brexit-referendum, maar de verschillende segmenten in het Europese aandelenuniversum zijn wel op een verschillende manier geraakt door dit feit.

European Market Barometer Style June 2016

(klik op tabel voor vergroting)

In algemene zin is duidelijk dat mid- en smallcaps het afgelopen maand slechter hebben gedaan dan large caps en dat waarde-aandelen zijn verslagen door groeiaandelen. Ook de onderstaande tabel met de Morningstar Categorieën laat zien dat de large cap categorieën beter hebben gepresteerd dan de kleinere typen bedrijven.

Morningstar Category Returns June 2016

Verschillen tussen sectoren
De verschillen tussen de sectoren waren meer in het oog springend dan in eerdere maanden. Defensieve sectoren hebben het goed gedaan met nutsbedrijven en defensieve consumentenbedrijven en gezondheidszorg die respectievelijk 1,6%, 1,2% en 0,9% wonnen.

De sterkste stijger was de energiesector dankzij de uitstekende prestaties van twee oliereuzen: Royal Dutch Shell met 14,3% winst en BP met 12,9% (in euro’s). Hierdoor is de energiesector een hele dure geworden, met een koers/fair value ratio van 1,50.

Europe Sectors June 2016

(klik op tabel voor vergroting)

Financials krijgen klappen
De financiële sector zat in de hoek waar de klappen vielen. En dat is niet verwonderlijk, gezien de Brexit die er nu echt aan zit te komen. De sector verloor in juni 14% door Lloyds Banking Group (-30,9% in euro’s), Banco Santander (-20,1%), AXA (-21,1%), Royal Bank of Scotland (-35,9%) en Barclays PLC (-30.1%).

De meeste grote banken zijn te scharen onder de Large Cap Waarde stijl, en die deed het daardoor merkbaar slechter dan de Large Cap Groei stijl. Door de matige prestaties zal het geen verrassing zijn dat de bankensector nu de goedkoopste sector is in het Europese universum met een koers/fair value ratio van 0,77.

Large Cap Waarde blijft ondergewaardeerd
Als het gaat om waarderingen hebben we de laatste maanden vaak het Large Cap Waarde segment uitgelicht. Dat is nog steeds het aantrekkelijkste segment van de negen segmenten die de Morningstar Style Box telt, met een koers/fair value van 0,96, hoewel dat niveau historisch gezien niet per se een koopje is.

European Market Barometer Valuation June 2016

Maar is er nog een segment dat een vergelijkbaar waarderingsniveau kent: Small Cap Waarde, dat ook een koers/fair value ratio van 0.96 kent. In termen van rendement heeft Small Cap Waarde niet echt goed gescoord. Over de laatste drie jaar gemeten was dit het slechtst presterende segment met slechts 12% rendement en dat is 9 keer minder dan de 106% rendement die het segment Small Cap Groei wist te behalen.

Het probleem is alleen dat er maar weinig Europese aandelenfondsen zijn met een beleggingsstrategie die is gericht op Small Cap Waarde. Morningstar’s Europese database kent maar 5 fondsen die in dit segment vallen en die zijn niet overal verkrijgbaar.

Europe Small Cap Value

Lees ook voorgaande Morningstar Markbarometers:

- Morningstar Marktbarometer mei: markt weer bereid tot risico

- Morningstar Marktbarometer april: Waarde deed het beter dan Groei

- Morningstar Marktbarometer maart: smallcaps zetten de toon in maart

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten