Fonds van de Week: Harris Associates Global Equity Fund

Verlaging van de kosten maakt Morningstar positiever over het Harris Associates Global Equity Fund en de Morningstar Analyst Rating gaat omhoog van Bronze naar Silver. Alle reden om dit fonds met een hoge overtuiging eens nader te bekijken.

Robert van den Oever 31 augustus, 2017 | 8:57
Facebook Twitter LinkedIn

Harris Associates Global Equity Fund in het kort

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: ***
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Neutral
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Neutral
Kosten: Negative

Harris Associates Global Equity Fund

Het Harris Associates Global Equity Fund heeft zijn kosten in 2016 verlaagd met 30 basispunten en daarmee komt deze Luxemburgse variant op hetzelfde niveau als het Amerikaanse zusterfonds. De verlaging is voor Morningstar fondsanalist Jeffrey Schumacher aanleiding om de Morningstar Analyst Rating te verhogen van Bronze naar Silver.

Vorig jaar was ook het jaar waarin veteraan Rob Taylor, co-manager sinds 2005, met pensioen ging en dat was een groot verlies voor het fonds. Het team blijft echter zeer sterk door de toevoeging van andere veteranen aan het team als co-manager. Deze ervaren managers hebben hun sporen verdiend bij andere fondsen in eigen huis.

De track records van de individuele managers zijn sterk en dat van het fonds ook, met indrukwekkende lange-termijnresultaten.

De verlaging van de kosten versterkt de positieve visie op dit fonds en is daarmee de directe aanleiding om de Morningstar Analyst Rating te verhogen van Bronze naar Silver.

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 35 Harris Associates Global Equity grafiek vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
Vorig jaar is het team een veteraan kwijtgeraakt. Rob Taylor, die sinds 2005 voor het fonds had gewerkt, ging in september 2016 met pensioen. Zijn vertrek was een groot verlies. Hij was al 22 jaar in dienst en was co-manager van het Gold rated Oakmark International sinds 2008.

Maar het team dat er nu zit is eveneens sterk. Toen het fonds Taylors vertrek aankondigde in juli 2016, kwam David Herro bij het fonds, een veteraan met een lange carriere bij Oakmark International. Herro leidt het Oakmark International Small Cap fonds (Bronze) en is co-manager van het Oakmark Global Select fonds (Silver), samen met Bill Nygren. In november 2016 promoveerde Herro Jason Long, die als 7 jaar analist voor het team was, tot co-manager.

In het Amerikaanse team beheert Clyde McGregor, die het binnenlandse deel van het fonds doet sinds 2003, ook Oakmark Equity and Income (Silver). McGregor wordt dit jaar 64 jaar en hij wil met zijn 70e met pensioen gaan, dus is Tony Coniaris in november 2016 tot co-manager benoemd. Coniaris heeft Oakmark Select samen met Nygren en Win Murray beheerd sinds 2013 en werd begin 2017 lid van het Amerikaanse aandelenselectiecomité toen CIO Robert Levy met pensioen ging. De andere twee leden van dit comité zijn Nygren en McGregor. De beheerders krijgen steun van meer dan 20 andere managers en analisten.

Fondshuis
Natixis Global Asset Management (NGAM) is het moederbedrijf van een aantal verschillende vermogensbeheerders wereldwijd, waaronder Natixis AM in Frankrijk en Loomis Sayles en Harris Associates in de Verenigde Staten. Deze gelieerde ondernemingen hebben hun autonomie deels behouden, zowel operationeel als wat beleggingsfilosofie betreft. De kwaliteit van de beleggingscultuur verschilt behoorlijk tussen de diverse dochterbedrijven.

Zo zijn de resultaten van de teams bij Loomis Sayles en Harris Associates uitstekend te noemen, wat ook geldt voor de manier waarop met de beleggers wordt gecommuniceerd. NGAM’s recentste overname, DNCA, is al begonnen om zijn kostenstructuur aan te passen. De resultaten van Natixis AM zijn daarentegen veel meer gemengd en de teams zijn er minder stabiel.

Bovendien heeft de Franse financiële toezichthouder Autorité des Marchés Financiers een boete van 35 miljoen euro opgelegd aan Natixis AM in verband met gebreken bij zijn aanbod aan formule-fondsen. De toezichtouder verweet Natixis AM dat het beleggers te veel kosten in rekening had gebracht en dat het die kosten niet duidelijk had aangegeven in zijn documentatie. Deze boete weegt negatief door in onze beoordeling van de ‘stewardship’ van het fondshuis. We zien echter ook de goede kanten van de organisatie, met name de dochterbedrijven in de VS en die compenseren het negatieve boete-element, zodat het oordeel over het fondshuis uitkomt op een Neutral.

Proces
Vanuit de lijst met goedkeuringen die Oakmark wereldwijd gebruikt, zoeken de beheerders in eigen land in daarbuiten naar bedrijven met duidelijke groeiperspectieven die noteren tegen aanzienlijke korting ten opzichte van de intrinsieke waarde die zij ervoor berekenen. De waarderingsmethodologie varieert afhankelijk van het bedrijf waar het om gaat en kan som-der-delen analyse omvatten, maar ook geschatte prijs bij overname in de private markten discounted cash flow analyse. De criteria van de beheerders behelsen onder meer dat de directie van een bedrijf een goed kapitaal-allocatie track record heeft. Ook financiële gezondheid en duidelijke kansen om de business te laten groeien moeten aanwezig zijn.

Het fonds is tamelijk geconcentreerd met een portefeuille die 36 namen telt per maart 2017, waarbij de top 10 goed is voor 40% van het vermogen. De omvang van de posities wordt deels bepaald door het verschil tussen actuele aandelenkoers en geschatte fair value. Daardoor kunnen individuele posities vrij groot zijn. Het geconcentreerde karakter van de portefeuille en de bottom-up aandelenselectie leiden tot een portefeuille die nauwelijks gelijkenis vertoont met zijn benchmark, de MSCI World Index of met de Morningstar Categorie Aandelen Wereldwijd Large-Cap Gemengd. Allocatie naar ofwel niet-Amerikaanse of Amerikaanse aandelen loopt uiteen van 25 tot 75%.

Buitenlandse valuta blootstellingen blijven altijd ongedekt bij dit fonds, terwijl het team selectief niet-dollar blootstelling afdekt naar de in de Verenigde Staten gevestigde strategie Oakmark Capital, en dat heeft in de loop der tijd waarde toegevoegd.

Prestaties
De prestaties van dit fonds zijn niet zo indrukwekkend als die van zijn Amerikaanse zusterfonds, maar het is nog altijd bovengemiddeld. Het Amerikaanse fonds profiteerde van veel lagere kosten tot 2016 (zo’n 30-40 basispunten lager) en een succesvolle hedging aanpak (die werd niet gebruikt op dit fonds, maar voegt per jaar zo’n 70 basispunten toe).

Het Amerikaanse fonds boekte vanaf oktober 2003, toen Clyde McGregor fondsmanager werd, tot juni dit jaar 8,7% rendement gemiddeld per jaar, en daarmee liet het 89% van zijn categoriegenoten achter zich en versloeg het zijn benchmark, de MSCI World Index met gemiddeld 1,4 basispunten per jaar. Het fonds versloeg zijn doorsnee concurrent en de benchmark in ruim 80% van de voortrollende vijfjaarsperioden in de genoemde periode 2003-2017. De Sharpe en Sortino ratio’s van het fonds waren ook beter dan beide maatstaven.

Echter, de onderscheidende portefeuille kan ook magere rendementen produceren. Bijvoorbeeld de matige prestaties in 2015 en de eerste helft van 2016 zorgden voor een benedengemiddeld track record over de voortrollende één, drie en vijfjaarsperioden. Een groot belang in financials echter zorgde voor een sterk herstel in de tweede helft van 2016 en het fonds versloeg zowat al zijn categoriegenoten in de 12 maanden tot en met juni 2017.

Kosten
De lopende kosten voor de rebatevrije aandelenklasse, die beschikbaar is voor particuliere beleggers in Nederland, bedragen 1,10%. Dat is 30 basispunten lager dan in 2015 en daarmee komt de in Luxemburg gevestigde variant van het fonds op hetzelfde niveau als het Amerikaanse. Echter, de kosten zijn nog altijd relatief hoof in vergelijking met de rebatevrije aandelenklassen van andere Europese wereldwijde aandelenfondsen. Daarom krijgt deze Price Pillar een negatief oordeel.

 

Lees meer

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Natixis International Funds - Harris Associates Global Equity Fund N/A USD. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Wereldwijd Large-Cap Gemengd, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W week 35 Harris Associates Global Equity tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- Comgest Growth Europe

NN Euro Obligatie Fonds

Fidelity Global Dividend Fund

Invesco Euro Corporate Bond

 

Mifid II komt er aan. Morningstar helpt u met het invoeren van de nieuwe regels in uw organisatie. Lees alles over Mifid II op onze speciale Mifid II pagina. Daar vindt u alles over de veranderingen, wat die voor u kunnen betekenen, en hoe u ze in uw voordeel kunt gebruiken.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten