Fonds van de Week: Polar Capital Global Technology

Polar Capital Global Technology richt zich op nieuwe, veelbelovende bedrijven in de technologiesector met hoge groeiperspectieven. Met succes, zo bewijzen de resultaten. Vanwege de consistente sterke prestaties verhoogt Morningstar de Morningstar Analyst Rating van Bronze naar Silver.

Robert van den Oever 26 oktober, 2017 | 9:10
Facebook Twitter LinkedIn

Polar Capital Global Technology in het kort

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: *****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Positive
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Negative

Polar Capital Global Technology

De aanpak van dit fonds is te kenschetsen door de overtuiging van de fondsbeheerders dat zij waarde kunnen toevoegen door te beleggen in bedrijven die nieuwe, disruptieve technologieën succesvol op de markt brengen. Dat leidt tot een beleggingsproces dat thematische analyse (om de groeigebieden in de industrie vast te stellen) koppelt aan bottom-up bedrijvenanalyse. Deze aanpak leidt tot een neiging naar small cap bedrijven met sterke groeiperspectieven.

Fondsbeheerders Nick Evans en Ben Rogoff hebben bewezen dat zij die aanpak met succes toepassen dankzij hun expertise en kennis van de technologiesector. Morningstar-analist Samuel Meakin heeft een hoge overtuiging op de beheerders en hun fonds. die overtuiging is gegroeid naarmate de beheerders consistente resultaten bleven laten zien. Daarom verhoogt de analist de Morningstar Analyst Rating op dit fonds van Bronze naar Silver.

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 43 Polar Tech grafiek vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
Het fonds wordt volgens Morningstar beheerd door een van de sterkste en best toegeruste toegwijde technologieteams in de markt. Fondsbeheerders Nick Evans en Ben Rogoff zijn zeer capabele beleggers die een schat aan ervaring en deskundigheid in de sector meebrengen.

Evans is hoofdbeheerder van het fonds en die rol bekleedt hij sinds januari 2008. Hij kwam enkele maanden eerder bij Polar Capital, in september 2007, en was afkomstig van Axa Framlington waar hij hoofd technologie was en lead manager van het Axa Framlington Global Technology Fund.

Rogoff maakt al lang deel uit van Polars technologieteam. Hij komt van Aberdeen waar hij tot 2003 samen werkte met Tim Woolley en Brian Ashford-Russell. Dit duo heeft Polar Capital aanvankelijk opgericht als een gespecialiseerde technologie boetiek. Rogoffs verantwoordelijkheid nam toe naarmate de oprichters van het bedrijf stappen terug deden uit het dagelijkse beheer van de fondsen in 2006-2007 en hij blijft de lead manager op de Polar Capital Technology investment trust.

Evans en Rogoff krijgen gerichte steun van een team van 5 analisten. Wij zijn onder de indruk van de deskundigheid om brede analyse van de markten te combineren met diepgaande kennis van de technologiesector bij het beheren van het fonds , terwijl ze hun eigen filosofie op een gedisciplineerde manier toepassen. De diepgang van de analistenresearch die hen terzijde staat, helpt daarbij.

Fondshuis
Polar Capital Partners is in 2001 opgericht door door de voormalige Henderson-managers Tim Woolley en Brian Ashford-Russell. Het fondshuis had per eind juni 2013 een beheerd vermogen van 9,2 miljard dollar, gericht op niches waar het bijzondere kennis over had ontwikkeld of verworven, zoals Japanse aandelen, opkomende markten aandelen, sectoren als financials, gezondheidszorg en technologie, en ook hedge funds. De opkomende markten en sector financials experise kwam binnen via de overname van HIM Capital in 2010, een boetiek met financials-specialisme en door de aanstelling van William Calvert en zijn opkomende markten team, die overkwamen van Axa.

Fondsbeheerders worden beloond volgende prestaties van de groep, waarvan een deel wordt omgezet in aandelen die pas vrijkomen na drie jaar. Het fondshuis is gedisciplineerd in het bewaken van de capaciteit en de omvang van zijn fondsen. Al bij oprichting worden de grenzen van het beheerd vermogen aangegeven en beheerders worden geacht ook zelf in hun fondsen te beleggen.

Voor veel fondsen rekent het fondshuis een performance fee in aanvulling op de jaarlijkse management fee van 1,5%. In dit verband zijn we verheugd over een verlaging van de performance fee van 20% naar 10% voor sommige fondsen.

Proces
De fondsbeheerders zijn van mening dat het innovatieve karakter van de technologiesector het mogelijk makt om significant waarde toe te voegen door disruptieve nieuwe technologieën in een vroeg stadium te herkennen en de bedrijven te vinden die het meest zullen profiteren van deze opkomende thema's. Deze groei-georiënteerde benadering zal hen in staat stellen om te profiteren van significante technologische ontwikkelingen. Die aanpak zal er in resulteren dat het fonds flink onderwogen zal zijn in de large cap technologiereuzen die de mainstream indexen domineren. De managers zijn van mening dat zulke reuzen eerder nadeel hebben van de technologische cycli van vernieuwing dan voordeel.

Met hun thematische aanpak passen de beheerders een stevige analyse toe van bedrijven die een range van 60-85 bedrijven oplevert die volgens hen profiteren van sterke managementteams, robuuste balansen, drempels voor concurrenten om toe te treden en prijszettende macht. Gezien de relatief nieuwe aard van veel bedrijven die in aanmerking komen voor belegging, zijn de deskundigheid en strategie van hun managementteams van doorslaggevend belang en ontmoetingen met de bedrijfsleiding is dan ook een essentieel onderdeel van het onderzoekstraject.

Dit wordt gecombineerd met waarderingsanalyse, waarbij de beheerders erop gericht zijn niet te veel te betalen voor toekomstig te verwachten groei. Ondanks de grote blootstelling aan mid en smallcap aandelen is het fonds gericht op bedrijven met winstgevende groei en zal het bedrijven die betrokken zijn bij de vroegste technologiefase vermijden.

Prestaties
In de periode van januari 2008, toen Nick Evans hoofdbeheerder werd, tot en met augustus 2017, heeft de oudste aandelenklasse van het fonds de Dow Jones Global Technology Index met 1,4 procentpunten gemiddeld per jaar. Dat is een sterk resultaat dat bewijst dat het team met zijn beleggingsaanpak in staat is om waarde toe te voegen.

De aanpak van hoge groei met een neiging naar kleinere bedrijven kan leiden tot een afwijking van de benchmark, in het bijzonder over kortere perioden. Dat bleek in 2014 toen de markt draaide van groei en small/midcap namen naar de large caps in de techsector, waardoor het fonds flink achterbleef bij de index. Het jaar erna, in 2015, ging het alweer beter, want hoewel large caps het opnieuw beter deden, kon het fonds profiteren van sterke prestaties van hoge-groei en internetaandelen.

In 2016 bleef het fonds achter bij de benchmark, maar versloeg het wel het categoriegemiddelde. De onderwogen positie in large caps betekende opnieuw tegenwind voor de relatieve rendementen, maar dit werd deels gecompenseerd door sterke aandelenselectie onder mid en smallcap namen. In 2017 tot en met augustus heeft het fonds de index en het categoriegemiddelde duidelijk verslagen, met sterke aandelenselectie in het hele spectrum van large tot small caps en technologie subsectoren die bijdroegen aan de fondsprestaties.

Kosten
De lopende kosten voor de rebatevrije aandelenklasse die beschikbaar is voor particuliere beleggers in Nederland, vallen in het op een na duurste kwintiel van lopende kosten voor rebatevrije aandelenklassen van sector-aandelenfondsen. Bovendien is er een performace fee van toepassing van 10% op alle outperformance ten opzichte van de benchmark, met een high water mark om eerdere underperformance mee te kunnen nemen. Door deze structuur kan het variabele deel van de kosten flink doorwegen. Alles bij elkaar zijn de kosten aan de hoge kant en de structuur kan verbetering gebruiken. Daarom is het oordeel op de kostenpijler negative.

Lees meer

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Polar Capital Global Technology Fund I. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Sector Technologie, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W week 43 Polar tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- Robeco Global Credits

Alken European Opportunities

Pimco Global High Yield Bond Fund

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten