Top 5 Aandelen Europa Small-Cap: Fondsen van Nederlandse bodem presteren goed

Hoewel het jaar nog niet is afgelopen, zal het jaar 2017 zeer waarschijnlijk de boeken in gaan als een over het algemeen goed jaar voor aandelen van kleinere ondernemingen. Met name in Japan en Europa doen small-cap aandelen het goed, terwijl die in de Verenigde Staten wat achterblijven. Binnen Europese small-caps blijken actieve Nederlandse beleggers het goed te doen, drie van vijf fondsen behoren deze week tot de top 5.

Ronald van Genderen 11 december, 2017 | 9:17
Facebook Twitter LinkedIn

Hoewel het jaar nog niet is afgelopen, zal het jaar 2017 zeer waarschijnlijk de boeken in gaan als een over het algemeen goed jaar voor aandelen van kleinere ondernemingen. Zo noteert de Nederlandse index voor large-cap aandelen, de AEX, per eind november weliswaar een keurige plus van 15,57%, maar beleggers in mid- en small-caps zijn dit jaar nog veel beter af. Zo staat de AMX op een riante plus van 23,44%, terwijl de AScX daar nog eens overheen gaat met een stijging van maar liefst 29,72%.

Kijken we op een wereldwijde schaal, dan lijkt 2017 op het eerste gezicht niet eens zo’n uitzonderlijk goed jaar voor small-caps. De MSCI World staat op een plus van 6,83%, terwijl de wereldwijde small-cap index het slechts 7 basispunten beter doet.

Dit komt echter volledig op het conto van Amerikaanse small-caps die het dit jaar met meer dan 3 procentpunt achterblijven bij large-caps en met 60% wegen in de MSCI World Small-Cap index. In Europa en Japan doen small-caps het juist veel beter dan large-caps. Zo hebben Japanse small-caps een voorsprong van ruim 5 procentpunt, terwijl die voor Europese small-caps zelfs 7 procentpunt bedraagt.

Fondsen binnen de Morningstar categorie Aandelen Europa Small-Cap staan dit jaar dan ook in grote belangstelling van beleggers. Waar vorig jaar nog 2,8 miljard euro aan beleggersgeld uit deze categorie stroomde, wordt dat dit jaar tot en met eind oktober meer dan goed gemaakt met een instroom van 3,5 miljard euro. Vergeleken met een totaal beheerd vermogen in de categorie van 20,3 miljard euro per eind december 2016, betekent dat een forse groei door nieuw beleggersgeld van meer dan 17%.

De Top 5
De Top 5 bestaat deze week fondsen binnen de Morningstar categorie Aandelen Europa Small-Cap die verkrijgbaar zijn in Nederland en waarvoor ook een aandelenklasse beschikbaar is zonder distributievergoeding. Daarbij zijn de fondsen gesorteerd op basis van het rendement dit jaar tot en met eind november. Binnen de top 5 valt het aantal fondsen van Nederlandse fondsen op, drie van de vijf komen namelijk van Nederlandse bodem.

Kempen Oranje Participaties
Met stip op 1 vinden we Kempen Oranje Participaties dat met een rendement van 46,94% met kop en schouders boven de concurrentie uitsteekt. Het fonds wordt beheerd door het team dat ook verantwoordelijk is voor het beheer van Kempen Orange Fund, dat door Morningstar analisten recent is geupgrade van Silver naar Gold. Het team bestaat op dit moment uit Joop Witteveen, Erwin Dut en Michiel van Dijk. Gezamenlijk nemen zij aanzienlijke belangen in kleinere ondernemingen, bij voorkeur 5% of meer. Tot 1 juli 2015 werd alleen in Nederland belegd, maar sindsdien vormt heel Europa hun speelveld. Dit jaar behoren het Duitse SUSS MicroTec (+155%) en het Nederlandse BE Semiconductor Industries (+123%), beide actief als toeleveranciers voor de semiconductor industrie, tot de uitblinkers binnen de portefeuille.

NN Europe Small Caps Fund
Runner-up is het NN Europe Small Caps Fund. Helaas is NN niet heel scheutig met informatie; zo vermelden de website en de factsheet niet wie het fonds beheert en Morningstar beschikt ook niet over deze data. Wel beschikbaar is de portefeuille. Daarin valt op dat sinds medio 2015 het fonds aanzienlijk actiever en geconcentreerder belegt. Bestond de portefeuille voorheen uit maar liefst circa 550 aandelen, tegenwoordig is dat aantal gedaald naar circa 45. Die toegenomen concentratie is dit jaar in ieder geval niet zonder resultaat gebleken getuige het rendement van 32,14%. Onder de uitblinkers vinden we Keywords Studios (+171,15%), wat ook nog eens een van de grootste posities in de portefeuille is, en Victoria (+122,49%).

Delta Lloyd Europees Deelnemingen Fonds
Het derde fonds van Nederlandse bodem is het Delta Lloyd Europees Deelnemingen Fonds. Dit werd tot en met april 2017 nog gevolgd door de fondsanalisten van Morningstar en droeg toen een Negative rating, met name door de vele wijzigingen in het Deelnemingen team van Delta Lloyd. Inmiddels is Delta Lloyd overgenomen door NN en zal het fonds worden voortgezet onder de vlag van NN Investment Partners, waarmee NN ook gelijk met twee fondsen is vertegenwoordigd binnen de top 5. Net als Kempen Oranje Participaties streeft dit fonds naar belangen van minimaal 5% in kleinere ondernemingen. Hier treffen we onder andere Advanced Metallurgical Group (+158,39%) en Sabaf (119,90%) aan onder de best presterende aandelen.

FN Top 5 week 49 Aandelen Europa Small Cap Rv G tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

 

Mifid II komt er aan. Morningstar helpt u met het invoeren van de nieuwe regels in uw organisatie. Lees alles over Mifid II op onze speciale Mifid II pagina. Daar vindt u alles over de veranderingen, wat die voor u kunnen betekenen, en hoe u ze in uw voordeel kunt gebruiken

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten