Top-5 Fondsen met hoogste blootstelling ABS: Alpha aan kop

Asset-backed securities zijn een alternatief voor bedrijfs- of staatsobligaties voor inkomensgerichte beleggers en een mogelijke bouwsteen voor een portefeuille.

Thomas De Fauw 04 maart, 2024 | 8:03
Facebook Twitter LinkedIn

Asset-backed securities (ABS) zijn financiële effecten die gedekt worden door inkomstengenererende activa, vooral credit cardvorderingen, woningkredieten, studieleningen en autoleningen. Deze worden gecreëerd wanneer een bedrijf zijn leningen verkoopt aan een financiële instelling die ze vervolgens in een portefeuille verpakt om aan beleggers te verkopen. Mortgage-backed securities (MBS) en collateralized debt obligations (CDO) zijn twee bekende vormen van ABS’s die in de VS vanaf 2007 zwaar onder druk kwamen te staan tijdens de sub prime crisis, toen veel huiseigenaren hun krediet steeds moeilijker konden aflossen.

Ondanks de populariteit van The Big Short, een film gebaseerd op het gelijknamige boek van Michael Lewis blijft het voor veel beleggers een complexe activaklasse die ze in tegenstelling tot bedrijfs- of staatsobligaties vaak liever links laten liggen. De sinds 2022 gestegen hypotheekrente doet daar ook geen goed aan, maar dat is misschien onterecht. Hoewel de situatie verschilt, werden veel Amerikaanse hypotheken lang geleden afgesloten tegen een vaste rente voor 10 tot 30 jaar en in een periode waar de huizenprijzen lager waren waardoor de kans op betalingsproblemen, geringer is.

 

Optimisme

PIMCO is momenteel optimistisch over Amerikaanse MBS en andere hoogwaardige activa gedekt door een onderpand en gelooft dat die effecten zowel een aantrekkelijk rendement als neerwaartse bescherming kunnen bieden. Het fondshuis is ook positief over andere door activa gedekte effecten, zoals commercial mortgage-backed securities (CMBS), en schat het risico op ingebrekestelling, ofwel default, laag in. Dat laatste is opvallend, want de commerciële vastgoedsector, in het bijzonder kantoren, staat al geruime tijd onder druk aangezien mensen sinds de covid-19 pandemie minder vaak op kantoor werken.

Aegon Asset Management zag het aanbod van nieuwe uitgiftes begin dit jaar uitzonderlijk sterk stijgen, maar ook de vraag naar Europese ABS was robuust en de spreads tussen sectoren daalde verder. In een omgeving met steeds veranderende omstandigheden toonde deze activaklasse eveneens stabiliteit en veerkracht maar Aegon verwacht nu eerder een zijwaartse beweging van de spreads. Vooral als het aanbod in hetzelfde tempo blijft toenemen.

Hoewel de vermogensbeheerder verwacht dat het aantal wanbetalingen en betalingsachterstanden zullen toenemen, met name voor producten dicht bij hun vervaldatum beschermt de hoge carry voor het genomen kredietrisico. Verder zorgt de lagere rentegevoeligheid (duratie ligt vaak tussen de 0 en 3 jaar) voor stabiele rendementen in een nog steeds onzekere renteomgeving, aldus Aegon.

 

De Top-5

In de Top-5 van deze week kijken we naar de fondsen met de hoogste blootstelling aan Asset-Backed Securities (ABS) waarvan een recente portefeuille voorhanden is.
Het fonds met de hoogste blootstelling is FairOaks Dynamic Credit (aangeboden door Alpha UCITS) die beleggers sinds september 2016 blootstelling biedt aan collateralised loan obligations (CLOs). Het fonds wordt actief beheerd met een sterke nadruk op bottom-up fundamentele kredietanalyse. De focus ligt op CLO-effecten met een investment-grade rating en het fonds streeft een netto totaalrendement na van Euribor + 5% per jaar.

Aan het roer staan twee beheerders: Roger Coyle en Miguel Ramos Fuentenebro die meerderheidsaandeelhouders zijn in de firma. Volgens de twee FairOaks partners zijn Europese CLO BBB-spreads sinds mei 2023 ongewoon breed in vergelijking met de spreads op hoogrentende obligaties, ondanks hun recent goede prestaties. Het brutorendement tot de vervaldatum van de portefeuille bedraagt 7% per eind januari 2024. Het verwachte wanbetalingspercentage daalde in januari van 4,32% naar 2,84% voor Europa en van 6,36% naar 5,48% in de VS, aldus de managers.

Op twee staat Neuberger Berman CLO Income dat wordt beheerd door drie ervaren managers. Joseph Lynch is het hoofd non-investment grade credit bij NB en wordt bijgestaan door Stephen Casey en Pim van Schie. Alle drie hebben meer dan 20 jaar beleggingservaring waarbij Lynch en Casey al 21 jaar bij het fondshuis werken. De portefeuille bestaat voor 91% uit CLOs en 9% uit hoogrentende obligaties. 86% van alle activa hebben een kredietrating van BB en 91% van het fonds heeft een duratie van minder dan 1 jaar.

Hoewel de beheerders de blootstelling aan Europese CLOs geleidelijk hebben vergroot, blijft de onderliggende kredietblootstelling van het fonds met 66% voornamelijk gericht op Amerikaans krediet. Eind januari 2024 bedroeg de yield-to-worst voor het fonds 11%. De yield-to-worst is het verwachte rendement van een obligatie, rekening houdend met het slechtst mogelijke scenario voor de belegger. (Het wordt vooral gebruikt bij obligaties die meerdere opties hebben voor vroegtijdige terugbetaling).

De top drie wordt vervolledigd door BNP Paribas Flexi I ABS Opportunities dat voornamelijk belegt in Europese gestructureerde schuldbewijzen zoals RMBS, ABS en CLOs waarbij minstens 30% van het vermogen belegd is in instrumenten met een kredietrating van BBB- of hoger (per eind januari 53,4%). Het fonds belegt in effecten die zijn uitgegeven in een valuta van lidstaten van de OESO. Na afdekking mag het fonds een valutarisico van maximaal 5% (in andere valuta's dan de EUR) hebben.

De strategie wordt beheerd door Olivier Boutoille, senior portefeuillebeheerder CLO en Structured Finance bij BNP Paribas Asset Management en al sinds 2002 actief voor de groep. Hij vormt een duo met David Favier die meer dan 20 jaar ervaring heeft en in 2005 het Structured Finance team vervoegde. BNP Paribas Flexi I ABS Eur AAA en BNP Parisbas Flexi I ABS Europe IG worden ook door de twee managers beheerd.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Thomas De Fauw  Is fondsanalist multi-asset fondsen bij Morningstar in Amsterdam.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten