Een Gold-rating én scoren op duurzaamheid: deze 7 fondsen doen het

Duurzaamheid en een goed rendement kunnen heel goed samengaan. Morningstar zet voor u de fondsen op een rij die een Morningstar Analyst Rating van Gold-hebben én vier of vijf globes voor de Morningstar Sustainability Rating. Deze zeven fondsen bewijzen dat succes op beide maatstaven mogelijk is.

Robert van den Oever 27 juni, 2018 | 11:18

De verschillende duurzaamheidsmaatstaven en het kwaliteitsoordeel van Morningstar, de Morningstar Analiyst Rating, hangen niet noodzakelijkerwijs met elkaar samen. Een fonds dat een positieve Analyst Rating heeft, heeft dus niet per se ook een hoge Morningstar Sustainability Score of een gunstige Carbon Risk Score.

Uiteraard zijn er wel fondsen die op meerdere vlakken goed scoren. Om die uit te lichten, hebben we alle in Nederland verkrijgbare beleggingsfondsen die voorzien zijn van een Gold-rating gescreend op duurzaamheid en gekeken welke een Sustainability Rating van 4 of 5 globes halen, dus de op een na hoogste en de hoogste categorie.

In onderstaande tabel vindt u de zeven beleggingsfondsen die dan boven komen drijven. Ze staan gerangschikt op het rendement year-to-date:

(klik op tabel voor vergroting)

Het hoogste rendement year-to-date wordt behaald door Jupiter European Growth. Dit fonds hebben we onlangs uitgebreid behandeld als Fonds van de Week:

 

Het year-to-date rendement van de nummer twee in de tabel, Fundsmith Equity Feeder is de helft van dat van het Jupiter fonds. De kwaliteit van Fundsmith Equity Feeder is bekroond in de vorm van een Morningstar European Fund Manager of the Year Award voor fondsmanager Terry Smith. Ook Fundsmith Equity Feeder hebben we recent uitgebreid behandeld als Fonds van de Week:

 

Regio's
De rest van de tabel wordt in hoofdzaak gevuld met fondsen in wereldwijde en Europese aandelen. Opvallend aan de insteek wat regio's betreft is dat er drie fondsen bij zitten die gericht zijn op opkomende markten. Comgest en Magellan volgen dezelfde strategie, gericht op kwaliteitsaandelen met een defensief oogmerk, dat beleggers meer dan concurrenten bescherming biedt in neergaande markten.

Capital Group New World volgt eveneens een conservatieve aanpak waarbij 10 managers ieder een deel van de portefeuille onder hun hoede hebben. De blik op opkomende markten wordt gewaarborgd doordat ten minste 20% van een bedrijf in portefeuille uit opkomende markten moet komen. Ook dit fonds hebben we kortgeleden uitgebreid behandeld als Fonds van de Week:

 

Geen expliciet duurzaam mandaat
Opvallend is ook dat geen van de fondsen een expliciet duurzaam mandaat heeft, ofwel in de terminologie van Morningstar, 'socially conscious'. Toch scoren ze op duurzaamheid de op een na hoogste en de hoogste rating.

Dat geeft aan dat beleggers die willen inzetten op duurzaamheid, zich niet per se hoeven te verlaten op specifieke fondsen die bewust een duurzaam beleggingsbeleid voeren en als zodanig worden aangemerkt. Ook fondsen die we als generiek kunnen omschrijven, incorporeren duurzaamheidskenmerken steeds nadrukkelijk in hun beleggingsbeleid, zonder dat ze zich per se als expliciet duurzaam afficheren.

Bewezen track record
De Gold-rating is een kwaliteitsoordeel over de toekomstige te verwachten prestaties van een fonds. De Morningstar Rating, ofwel de sterren, kijkt terug en is een weerspiegeling van het track record over de voorbije jaren. De tabel toont allemaal vier en vijf sterren, de twee hoogste categorieën. Dat geeft aan dat de fondsen zich bewezen hebben in het verleden. Bij de twee fondsen die geen sterren hebben, komt dat omdat hun track record daarvoor nog net iets te kort is.

 

Lees meer:

Rendementscijfers bewijzen: duurzaam beleggen kan exta rendement opleveren

Morningstar Sustainability Indexes bewijzen dat duurzaam beleggen geen rendement kost

 

 

Denkt u alles te weten over beleggen? Klik hier om dat te bewijzen met de Morningstar Investing Mastermind Quiz.

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam