Fonds van de Week: Candriam Equities Biotechnology

Het fonds Candriam Equities Biotechnology profiteert van de diepgaande kennis van zijn ervaren beheerder die een solide strategie heeft ontworpen die zorgt voor sterke rendementen op lange termijn. Alle reden dus op de Morningstar Analyst Rating te handhaven.

Robert van den Oever 13 september, 2018 | 9:04

Candriam Equities Biotechnology in het kort

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: ****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Neutral
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Negative

Candriam Equities Biotechnology

Dit fonds profiteert van de ruime ervaring van beheerder Rudy van den Eynde en zijn diepgaande kennis van de biotech-industrie: dat si de kern van het succes van deze strategie. Het compacte, maar zeer deskundige team voert deze strategie consistent uit en dat heeft een lange-termijn track record van sterke rendementen opgeleverd.

Alle reden voor Morningstar-analist Jeffrey Schumacher om de Morningstar Analyst Rating van Silver voor dit fonds te handhaven.

Uitgebreide toelichting

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
Rudy Van den Eynde beheert dit fonds sinds de oprichting in april 2000. Dat maakt hem tot een van de meest ervaren beheerders in biotechnologie-aandelen. In die periode heeft hij uitgebreid studie gedaan naar ziekten, klinische data sets en biotechbedrijven. Zijn diepgaande veel kennis van de biotechnologie industrie is een absolute noodzakelijkheid om in deze sector succesvol te kunnen zijn.

Van den Eynde beheerde het fonds meer dan 10 jaar grotendeels alleen, maar naarmate de industrie zich snel ontwikkelde met almaar meer te analyseren bedrijven en groeiend aantal innovaties, ontstond de noodzaak om meer middelen toe te voegen. Twee analisten kwamen erbij in respectievelijk 2012 en 2013, maar beide verlieten Candriam weer in 2016. Er werden twee vervangers aangenomen met een zeer relevante achtergrond. Tasuku Kitada heeft een Ph.D. titel in moleculaire biologie en een postdoc opleiding aan MIT, terwijl Servaas Michielssens een Ph.D. in Science heeft en een postdoc in biofysische chemie.

Wij zijn van mening dat dit compacte team van hoge kwaliteit is en over de juiste expertise beschikt om deze strategie uit te voeren. Nog steeds zien we een duidelijk risico rond Van den Eynde als sleutelfiguur, aangezien hij uiteindelijk de besluiten neemt en de enige portefeuillebeheerder is met lange ervaring in beleggen in de biotech-industrie.

Fondshuis
Candriam Investors Group, de voormalige vermogensbeheerder van Dexia, is in februari 2014 overgenomen door New York Life Investments (NYLI). Die overname bracht stabiliteit en duidelijkheid voor Candriam nadat het eerder bijna twee jaar lang te koop had gestaan na de nationalisatie van het geplaagde moederbedrijf Dexia Group.

New York Life Investments is een volledige dochter van New York Life, de grootste levensverzekeraar van de Verenigde Staten. Die bestaat uit 9 onafhankelijk van elkaar opererende vermogensbeheerders, waaronder MacKay Shields en Ausbil, die samen een vermogen van 555 miljard dollar onder beheer hebben per december 2017.

Candriam biedt een breed assortiment fondsen aan, waarvan er maar enkele echt uitblinken. De biotech en high-yield teams staan bij ons in hoog aanzien. Het fondshuis is druk doende geweest om allerhande trendy fondsen te lanceren, zoals robotica en innovatieve technologie fondsen, die eerder gedreven lijken te worden door de wens om vermogen uit de markt op te halen dan door de behoeften van de eindbeleggers op lange termijn. Ondanks eerdere inspanningen zou Candriam er volgens ons goed aan doen om het fondsaanbod verder te rationaliseren en daar is ook ruimte voor gezien de compacte teams en de gemiddelde rendementen die zij behalen.

Het fondshuis kent een aantal positieve cultuureigenschappen: het personele verloop is beperkt en de variabele beloning van beheerders is gelinkt aan langere termijn prestaties, wat wij een goede zaak vinden. Echter, alles bij elkaar is het fondshuis nergens echt onderscheidend in, dus daarom krijgt het een neutraal oordeel op de Parent Pillar.

Proces
Diepgaand kwalitatief onderzoek en inzicht in klinische data vormen de kern van dit goed ontworpen bottom-up georiënteerde proces. Het team richt zich vooral op innovatie binnen de biotechnologie en beoogt een gediversifieerde portefeuille op te bouwen. Het fonds hanteert een minimum marktkapitalisatie van 100 miljoen euro, waardoor het nog steeds mogelijk is om in veelbelovende startende bedrijven te beleggen. Dit is in feite gokken, dus is het fundamentele onderzoek door het team zeer belangrijk.

De analyse begint met het in kaart brengen van de thema's en trends in de markt door het lezen van wetenschappelijke artikelen, het bijwonen van congressen, bedrijfspresentaties en het volgen van gezaghebbende instellingen en personen in de medische sector. Het team analyseert het track record van het management, de kwaliteit van de gepubliceerde klinische data, typen behandelde aandoeningen en de commerciële kansen, de concurrentievoordelen van het middel in kwestie en de medische vereisten.

Vervolgens blijven er ongeveer 200 namen over die actief zijn in de interessantste gebieden binnen de industrie of de beste pijplijn aan geneesmiddelen hebben. Het uitgebreide onderzoek door het team is gebaseerd op vijf pijlers: eigenschappen van het geneesmiddel, ziektebeeld, marktpotentieel, management van het bedrijf en financiële aspecten. Elke pijler heeft meerdere sub-pijlers, die bestaan uit parameters die tegen het licht worden gehouden. Tot slot wordt het geraamde omzetpotentieel op basis van de pijplijn vermenigvuldigd met een multiple om tot de potentiële waardering van het aandeel te komen.

Prestaties
Dit fonds heeft nog steeds een van de beste track record in deze categorie. In de afgelopen 10 kalenderjaren is het fonds geen enkel jaar achtergebleven bij het categoriegemiddelde. De prestaties ten opzichte van de benchmark zijn wel volatieler; in 5 kalenderjaren bleef het achter bij de Nasdaq Biotechnology Index. Sinds de oprichting in 2000 tot en met juli 2018 heeft het fonds zijn categoriegemiddelde verslagen in 82% van de voortschrijdende 36-maands perioden en de Nasdaq Biotechnology Index in 59% van de 36-maands perioden sinds 2003m, want toen werd de benchmark gelanceerd.

Hoewel het fonds niet ieder jaar uitkwam in het bovenste kwartiel, hebben de solide prestaties geleid tot een buitengewoon track record op de lange termijn. Over de 3-, 5-, 10- en 15-jaars horizons komt het fonds uit in het bovenste kwartiel, met een plek in het eerste deciel over de langere perioden. De gemiddelde jaarlijkse outperformance ten opzichte van peers vanaf oprichting tot ne met juli 2018 is 5,17%, en dat is ruim het dubbele van het categoriegemiddelde. De gemiddelde jaarlijkse outperformance ten opzichte van de Nasdaq Biotechnology Index beloopt tot 2,79%.

Dit fonds is wat risicovoller dan het categoriegemiddelde als het gaat om standaarddeviatie, gezien de neiging naar small- en mid-caps. Niettemin, qat maximum drawdoen betreft presteert het fonds conform zijn concurrenten. Overall zijn de voor risico aangepaste rendementen gezond; ze verslaan het categoriegemiddelde ruimschoots en liggen consistent boven de benchmark.

Kosten
De lopende-kostenfactor voor de rebate-vrije aandelenklasse die verkrijgbaar is voor particuliere beleggers in Nederland bedraagt 1,07% en dat is hoger dan de mediaan voor vergelijkbare fondsklassen die op 0,96% ligt.

 

Lees meer

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Candriam Equities L Biotechnology Class R USD Cap. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Sector Biotechnologie, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- Brandes Emerging Markets Value Fund

JP Morgan US Aggregate Bond Fund

Robeco BP US Select Opportunities Equities

Denkt u alles te weten over beleggen? Klik hier om dat te bewijzen met de Morningstar Investing Mastermind Quiz.

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam