Beleggingsfondsen in het nieuws

Wie de kranten een beetje bijhoudt – en vooral Het Financieele Dagblad – is het misschien wel opgevallen dat er de laatste week behoorlijk veel aandacht was voor beleggingsfondsen.

Freddy van Mulligen 25 februari, 2005 | 13:38
Facebook Twitter LinkedIn

Zo was er op donderdagavond 24 februari de uitreiking van de FD Morningstar Awards op de oude beursvloer van Beursplein 5. Het was een geslaagde avond en we willen de 12 winnaars nogmaals feliciteren met hun prijs. Voor wie minder goed op de hoogte is, worden hieronder de prijswinnaars nog eens genoemd. Overigens leest u meer over deze fondsen in de special bij het FD die vandaag verscheen. De speech die minister Gerrit Zalm hield, kunt u lezen op www.minfin.nl .

Prijwinnaars
Het Tsjechië en Slowakije Fonds
Van Lanschot Global Bond Fund
ING Emerging Markets Debt (Hard Currency)
ABN AMRO Rente Dividend Fonds
AXA Portfolio
Fortis L Fund Equity Telecom Europe
ING/Postbank Hoog Dividend Aandelenfonds
Morgan Stanley SICAV US Value Equity Fund
JPMF Europe Strategic Value Fund
Delta Deelnemingen Fonds
Templeton Latin America Fund
AXA Rosenberg Pacific Ex-Japan Small Cap Alpha Fund

Geen instroom in fondsen

Minder vrolijk was het nieuws eerder deze week dat beleggers nauwelijks nieuw geld steken in Nederlandse beleggingsinstellingen; inleg en uitstroom houden elkaar in evenwicht. Het beeld dat opduikt strookt niet met ervaringen dat het optimisme onder Nederlandse beleggers de laatste maanden weer wat toeneemt. Zo zit het aantal bezoekers van onze website weer aardig in de lift.

Het feit dat Nederlandse beleggingsinstellingen nauwelijks instroom hebben wordt mijns inziens verklaard doordat Luxemburgse fondsen en structured products (in de vorm van notes, certificaten en ik weet niet wat) steeds belangrijker worden in Nederland. Ook het gegeven dat beleggingshypotheken uit de gratie zijn, is merkbaar voor beleggingsfondsen. Over langere tijd kan ik me overigens niet voorstellen dat de markt voor vermogensbeheerproducten geen groei zal doormaken.

Te hoge kosten

Dan was er deze week nog het rapport van de Boston Consultancy Groep waarin te lezen zou zijn (ik heb het nog niet gelezen) dat de kosten in de vermogensbeheerindustrie de pan uit rijzen en dat ingrijpende maatregelen nodig zijn. Lagere kosten voor vermogensbeheer of eerst eens een einde aan de al maar stijgende beheerkosten lijken mij een prima vooruitzicht.

Provisie adviseur

Tenslotte werd er in de afgelopen week in Den Haag druk gedebatteerd over hoe verzekeraars en tussenpersonen inzicht moeten geven in de kosten en provisies van complexe financiële producten als hypotheken en polissen. Ook met deze producten zijn vaak beleggingsfondsen gemoeid.

De minister van Financiën vindt het voldoende als een consument inzicht krijgt in de kosten en weet hoeveel van zijn inleg daadwerkelijk wordt belegd. De Consumentenbond en de Vereniging Eigen Huis zijn woedend, want zij willen gedetailleerd inzicht in de provisies die een tussenpersoon opstrijkt.

Het lijkt mij belangrijk dat consumenten eindelijk eens goed inzicht krijgen in de kosten gemoeid met een product dat zij bij een tussenpersoon aanschaffen zodat hij of zij precies weet wat hij koopt.

Hoeveel er van de brutomarge op zo’n product naar de verkeringsinstelling gaat of naar de tussenpersoon is op het eerste gezicht minder van belang. Als u op het station een kopje koffie koopt weet u toch ook niet hoeveel respectievelijk de kioskhouder of Douwe Egberts eraan verdiend?

Inzicht in de beloningstructuren is wel wenselijk als zal blijken dat de transparantie van de kosten wel met de mond wordt beleden maar dat in de praktijk financiële producten onvergelijkbaar zijn en adviseurs (betere naam: verkopers) keer op keer kans blijven zien om voor de klant onvoordelige producten te verkopen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten