Vooruitzichten voor de Amerikaanse economie: VS versus Europa en China

In 3 etappes loodst Morningstar-econoom Bob Johnson de belegger door verwachtingen voor de Amerikaanse economie. In dit derde en laatste deel de gescheiden groei van de wereldeconomie en de economie van de VS.

Robert Johnson, CFA 22 januari, 2013 | 8:05
Facebook Twitter LinkedIn

*De Amerikaanse economische groei is in 2012 losgekoppeld van zowel de wereldwijde groei als de bedrijfswinsten.


Loskoppeling Amerikaanse en wereldeconomie heeft in 2012 daadwerkelijk plaatsgevonden
Hoewel de door het IMF geraamde groei van het Amerikaanse reële bbp voor 2012 misschien wat aan de hoge kant ligt, lijkt de Amerikaanse economische groei vorig jaar erg dicht in de buurt liggen van het niveau van 2011.

Tegelijkertijd kwam Europa in een recessie terecht en kende de groei in China en andere ontwikkelingsmarkten een drastische vertraging (hoewel de groei in veel gevallen hoger was dan in de VS). De Amerikaanse economie profiteerde van de hogere olieproductie, de verbeteringen in de autosector, de lagere grondstoffenprijzen en een ommekeer in de woningmarkt—groeimogelijkheden die in veel andere landen niet beschikbaar waren.

Bovendien vertegenwoordigt de export, met nog geen 14 procent van het bbp, een kleiner deel van economische activiteit dan in andere landen. En een groot deel van wat er werkelijk vanuit de VS wordt geëxporteerd, bestaat uit basisbehoeften of valt onder een langetermijncontract, inclusief voedsel, geraffineerde olieproducten en grote passagiersvliegtuigen. Daarom is de Amerikaanse economie niet zo drastisch beïnvloed door de wereldwijde economische vertraging als velen hadden gevreesd.




De winstgroei van de S&P 500 vertraagde in 2012 veel drastischer dan de volledige Amerikaanse economie en was minder immuun voor de wereldwijde economische afname. Het is niet ongebruikelijk dat grote multinationals 20 tot 40 procent van hun inkomsten en winsten in niet-Amerikaanse markten genereren. Veel van die buitenlandse inkomsten zijn echter afkomstig van goederen die buiten de Verenigde Staten worden geproduceerd. De bedrijfswinsten schoten tijdens dit herstel dan ook omhoog, ook al bleef de Amerikaanse banengroei lusteloos. 

Nu zijn de rollen omgekeerd: de Amerikaanse banengroei is stabiel gebleven en de winstgroei van multina¬tionals is drastisch gedaald. Een sterkere dollar heeft eveneens bijgedragen tot de zwakkere groei van de bedrijfswinsten in het buitenland. Naarmate de opkomende markten tekenen van stabilisering vertonen, is er in 2013 misschien meer ruimte voor een verbetering in de winsten. Maar Europa zou in 2013 volgens mij nog steeds een probleem kunnen zijn, aangezien de begrotingsproblemen verre van opgelost zijn.

Morningstar-analisten positief over VS, negatief over Europa en gemengde gevoelens voor de Chinese economie
Veel van de afzonderlijke vooruitzichten die zijn gemaakt door Morningstar’s sectorteams stemmen redelijk goed overeen met mijn vooruitzichten voor de totale Amerikaanse economie. Een aantal teams was bezorgd over de Europese groei.

De vooruitzichten voor China zijn gevarieerder: sommige sectoranalisten zijn overtuigd van een ommekeer, terwijl andere de mening hebben dat het einde van de vertraging nog niet is bereikt. Weer anderen voeren aan dat zelfs als China verbetert, de groei wellicht beperkter zal zijn en meer aangedreven wordt door de consument en minder door investeringen. Dit zal dan weer het herstel van de grondstoffen en metalen temperen, die doorgaans het meest profiteren van het Chinese groeiverhaal.

Morningstar-teams voorzichtig optimistischer, hoewel er niet veel buitenkansjes overblijven
Typisch Morningstar is het gematigde enthousiasme voor de economie, maar toch iets optimistischer dan de kwartaalverslagen in 2012. Helaas verklaarden de meeste teams dat hoewel aandelen relatief redelijk gewaardeerd waren, maar weinig aandelen echte buitenkansjes vertegenwoordigden. Verschillende analisten merkten op dat aandelenterugkopen, bijzondere dividenden en fusies/desinvesteringen relatief belangrijke factoren leken voor ondernemingen die naar meer aandeelhouderswaarde streven. Over het algemeen lijkt het dat de groei van de winst per aandeel naarmate het einde van 2012 dichterbij kwam, meer hulp heeft gekregen van dit soort manoeuvres dan de inkomstengroei.

Ook aan de weersomstandigheden wordt in verschillende rapporten aandacht besteed. Ons energieteam lijkt in het bijzonder bezorgd te zijn dat dit een van de warmste winters in de Amerikaanse geschiedenis zal worden. Anderzijds konden enkele van de enorme bergen steenkool bij Amerikaanse nutsbedrijven dankzij een warme zomer in 2012 uiteindelijk worden afgebouwd.

Evenzo zijn de droogte en de hogere voedingsprijzen ongunstig voor bepaalde consumptiegerelateerde aandelen, maar zouden ze onze bedrijven kunnen helpen bij wat naar verwachting in het voorjaar een bijzonder sterk Amerikaans zaaiseizoen zal zijn. Dat enthousiasme wordt weliswaar enigszins getemperd als we nogmaals een droge zomer krijgen. Warm weer zal ook een gunstige verschuiving kunnen teweegbrengen in bepaalde woningstatistieken in het be-gin van het jaar. Anderzijds zal het een negatieve invloed hebben op de verkoop van wintergoederen en -kleding.

Vooruitzichten voor Amerikaanse economie beter dan slordige resultaten in het 4e kwartaal
Orkaan Sandy, kronkels in het productieschema van Amerikaanse autofabrikanten, een wervelende omzet voor sojabonen en merkwaardige weerspatronen hebben veel economische gegevens vervormd en pessimistischer gemaakt, vooral in het vierde kwartaal van 2012. De bbp-groei zal wellicht dalen van bijna 3 procent in het derde kwartaal tot nauwelijks 1 à 2 procent in het vierde kwartaal. De werkelijke kracht van de VS ligt waarschijnlijk in het midden van deze twee extremen op zo'n 2 procent.

Met enkele gunstige weertendensen en een geslaagde oplossing voor de begrotingsafgrond (fiscal cliff) zou het eerste kwartaal van 2013 er beter kunnen uitzien dan het vierde kwartaal van vorig jaar. Laat u niets wijsmaken door economen die hun favoriete instrument - een liniaal - gebruiken om de groei van het bbp te voorspellen. Zij concluderen dat als de Amerikaans economie 3 procent groeit in het derde kwartaal en 1 procent in het vierde kwartaal van 2012 het groeicijfer voor het eerste kwartaal van 2013 dezelfde 2 procent afname zal laten zien en het bbp in de eerste drie maanden van dit jaar met 1 procent zal afnemen.


Lees ook de voorafgaande delen met verwachtingen voor de groei van de Amerikaanse economie en overheids- en consumentenuitgaven en prognoses voor de inflatie en werkgelegenheid

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert Johnson, CFA  Robert Johnson, CFA, is director of economic analysis with Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten